用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖三一堂小學
go

聖三一堂小學 [複製鏈接]

想幫仔仔報,有無家長俾下意見呢間好唔好?多功課嗎?

1    0    0    0

回覆:Ronanmama 的帖子

我都想知呀!希望有用家報料啦

我都想知呀!!

舊年有open day的,有無去睇吓?

回覆:Jane1983 的帖子

無去睇呀!

回覆 Qooie@@ 的帖子

我吾係用家,不過陪朋友去睇過,英文小學、普教中,環境一般,佢有中學但因為係band2,所以畢業生會找更好的。
好吾好好難講,睇吓你想要也,同埋手上有也嘢offer。

回覆:Jane1983 的帖子

多謝你

Jane1983  不客氣  發表於 14-9-25 11:55

回覆 Ronanmama 的帖子

舊年去報,面試時D小朋友在橾場亂跑,好嘈,無人制止,
同埋好多強國人報.
但每人感覺不同,不妨試試

回覆:聖三一堂小學

去過開放日,只是一間選用英文教材的小學,感覺配套同師資與二線津校差不多。

Tigerpooh    發表於 14-9-25 13:54

好似比較淺. 有點擔心中學函接唔到...唔明點解地下有蓋操場會泊左車. 但樓上個playground 則ok. 特設英文drama 課, 叫較特別.

我只記得面試當日,禮堂台上舖滿塵

Tigerpooh    唔通平時唔用ge?   發表於 14-9-25 13:54

回覆 Wing_ 的帖子

大家好,我係小六家長,過去我比較小係呢到留言,但發現大家好對學校有好多問題,我希望我以用家的身份講一D我的意見,到目前為止我的小朋友係聖三一的學習都係好開心的,從來未試過唔想返學.
開心唔係因為小功課,又或者課程淺,而係因為學校大部份的老師都好關愛學生,
大家都用聖經的道理去教導學校的小朋友,我最欣賞學校老師經常教導學生要分享,
要感恩.

大家都可能擔心學校課程唔夠深,我只可以講學校只係教岩程度的課程,無教深半學期又或者教深一年的事,
如果大家想追求要教深課程的,呢間學校未必岩大家.

講返實際的派位情況,過往學校的派位都係大約1/3係可以派到B1的學校,而小朋友去到中學,
考中一分班試都大部份入到精英班,中學的學習能力都無問題,而且上到中學, 大部份都要靠小朋友自己的去學習,家長唔可以再伴讀.

另一個實際的問題,學校係私立學校,所以相對直資的學校,各方面的硬件資源真係唔夠多,呢方面係要考慮的地方

小小的意見,希望幫倒大家去選擇

👍好清楚

all

我以一個畢業生嘅家長又講下先
其實大家想搵一間乜野學校
成績好 運動好 程度深 抑或功課多先叫好
讀左6年講左5年
聖三一唔係名校
唔係非讀不可嘅學校
同九龍塘名校比
當然無得比
但我仔喺學校得到嘅
對於我黎講係珍貴
我仔有學習遲緩
但老師完全無嫌棄過佢
甚至喺呢6年比左好多機會佢
令到佢有好多機會增加自信
因為老師係唔會以成績衡量學生
感恩我仔考到b1尾/b2頭英中直資 (佢成績只係一般)
今年校際朗誦同中二學生比賽都拎到一冠一亞 (小學時最叻第3)
我相信我仔份自信唔係一朝一夕
亦都唔敢話全靠邊個邊個
但如果當年我只係入返手拿20分就收嘅學校
呢間學校又會唔會比到咁多機會我仔呢
我真係唔知
因為呢個世界無如果
不過可以好肯定講嘅就係
我同我仔都好開心可以成為聖三一一份子

epan    發表於 15-1-2 13:39
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

my daughter is not happy at this school at all always hwk

darksniper0122 發表於 14-12-30 20:36
my daughter is not happy at this school at all always hwk

my daughter is not happy -----> WHY ?
hwk ???

回覆 agatha1126 的帖子

too much hwk also alot of dictation

引用:回覆+agatha1126+的帖子 too+much+hwk+als

原帖由 darksniper0122 於 15-05-26 發表
回覆 agatha1126 的帖子

too much hwk also alot of dictation
請問聖三一是否收很多SEN既學生?

回覆 day_bo 的帖子

唔見有
‹ 上一主題|下一主題