用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 請問有冇讀緊陳瑞祺(喇沙)小一嘅(女)可分享下功課和教學 ...
go

請問有冇讀緊陳瑞祺(喇沙)小一嘅(女)可分享下功課和教學問 [複製鏈接]

因有25分在, 想小女入讀.
怕男多女少又唔清楚學校教學模式。希望有家長可分享下!

唔該晒!!
   2    0    0    0

我20 分, 都是女生,都想知

回覆 pctt 的帖子

Hello! 你住那區?
好似真係冇乜人知咁!!!

我住藍田, 2 女

回覆:pctt 的帖子

如果你有20分,其他學校卻得15分的話,我就會㨂機會高嘅

回覆:請問有冇讀緊陳瑞祺(喇沙)小一嘅(女)可分享下功課和教學問

小女今年讀小一,基本上每班有七、八名女生,其餘為男生。學校沒有因為男多女少而有不平均的資源分散。開學至今老師好有愛心,照顧周全。

回覆:MimiCactus 的帖子

學校真的照顧周到,舊年我兒小一時,默書前要先在家中預默;測、考前老師為學生温習,連午飯後也回課室由高年級學生帶領温習;平時英默差的,小息會有英文成績好的高年級學生幫你串字;考試期間,每日考完就全班一齊温習。

kyleebc  好好的學校  發表於 15-4-29 19:02

我仔剛小一,讀得非常開心

我細仔今年小一, 我是叩門入, 他讀得好開心, 功課量都係果句, 留心做一小時乜都做完, 老師, 副校, 校長非常之細心關愛小朋友, 我仔仔讀左幾個月, 每天好開心分享學校趣事, 仲變得好有禮貌, 放學在學校外見到老師都點頭叫聲老師, 乖仔左TIM!真係好感恩能夠在這裡讀書1

回覆:WindyChow 的帖子

咁就安樂晒!

請問會否關顧自閉童 ? 會處理欺凌問題嗎?

引用:請問會否關顧自閉童+?+會處理欺凌問題嗎?

原帖由 Pekkle1214 於 15-02-02 發表
請問會否關顧自閉童 ? 會處理欺凌問題嗎?
其實陳小在初小這方面做得不錯(特別小一、小二)。我見今年增多了一位訓導主任。即是要由小一生開始的紀律執得較以前嚴謹。至於關顧自閉童問題,其實家長要考慮在一間傳統小學裏他/她是否適合。我知陳小在讀寫障礙的學生上有支援。但小朋友升上高年級後,差距越來越大。反而形成學習壓力。同樣,自閉童在傳統學校讀書是否會適應而不感吃力呢?

‹ 上一主題|下一主題