用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英普定英粵好?
樓主: sakbbjaijai
go

英普定英粵好? [複製鏈接]

回覆:英普定英粵好?

英粵,神校/名校/二三線學校面試均要用廣東話。學好咬字先!

英粤。現在我仔學校係用英普的,所以我深深體會到利㢢。

英普!只要家裹是說粤語,和有粤語伴讀,小朋友是可完全掌握粤語運用的。過去三年,從未聽過英普班家長說小朋友上學有理解問題。以維記而言,英普班同學考小一的成績是要比英粤班好的。我地兩個普通話都差,而家反而係個仔教番我地!

我揀英普, 同時keep住自己教粵語. 我有信心自己有能力教粵語於是自己教. 我不懂普通話, 所以交由學校教好了.

回覆 toutou1024 的帖子

可否分享利幣?  Thx

英普

回覆:sandrah 的帖子

好簡單,你學日文,我用日文教你,你會明嘛?同一道理

回覆:sandrah 的帖子

佢唔識普通話,佢根本聽唔明老师講乜,換言之,佢無心机聽,返到嚟,問佢點解,佢唔知。要我解释,咁返學有咩意思呢?但有啲國内學生就容易明喇!佢哋中文成绩會好過我仔,咁點解唔用粵語教,睇下講普通話嘅學生可否應付到!

最惨我啲普通話唔得嘛!咁我點用普通話教佢呢?!所以而家每次默書,我用apps字典播嚟同佢默,真係救命呀!

以我過來人經驗, 英普令佢能用普通話作一般溝通都無問題, 平時溝通/看書同佢用廣東話, 上小學選了普教中, 亦沒有問題, 小朋友學習能力很高的. 我諗當初如KG沒選英普打底, 今天我會很吃力, 因為我普通話唔掂, 教唔到佢!

幼兒教育絕對不是為學語言服務!!
我地係要教好幼兒自理能力,待人處事能力,培養佢地自信,愛學習嘅性格…
呢啲一定要用母語來學,才能讓小朋友真正明白和感受,從而內化為個人特質.

我們的小朋友不是機械。

英粤,對理解要思考的問題較快,表達能力也强

如廣東話已好好,可試英普。如為考小學,英粵。

唔好用大人既角度去諗小朋友係點樣去學習語言,尤其係3歲以下,要多d睇書,睇下外國學者既研究,自己去分析下

neko1234    發表於 14-9-25 10:26

學語言最好6歲前,語境好緊要,KG我會㨂英普,上小學應乎普通話科就得心應手。粵語在家就學到

上小學學語文,我不支持普教中,因為中文不易學,還用不是母語普通話講解,會影響理解

回覆:sakbbjaijai 的帖子

英普,現在小朋友的小學用普教中,因為幼稚園時已學普通話,他在學習時比較容易掌握。小一生活亦比較容易過度。因為小一實在太多新事情及事物要他們去適應。少一樣東西要他重新學習,可以幫他減輕壓力。我見他的同學,因為之前不是英普班,上中文課會比較吃力,而家長亦不知怎樣幫助他們。

如果你打算為小朋友報普教中的小學,我會建議你選英普幼稚園。如果是英粵小學,報英粤幼稚園;但亦要留意小朋友學習語言的能力,找最合適的給他。

引用:粵 幼兒教育絕對不是為學語言服務!! 我地係

原帖由 青青河邊草 於 14-09-24 發表

幼兒教育絕對不是為學語言服務!!
我地係要教好幼兒自理能力,待人處事能力,培養佢地自信,愛學習嘅性格 ...
非常認同!

我自己冇乜所謂,最主要是看樓主自己想要乜

阿女幼稚園英粵,K2開始每星期有一堂普通話,入咗普教中完全冇問題,後來轉咗粵教中,又得。

英粵。用母語對理解表達和邏輯思維訓練非常重要。由粵變普令小朋友花了更多精神及時間去轉換語言接收,理解,思考,溝通等。不要低估這種影響,用國內人來教中文,唔會教育香港的文化,也是對小朋友洗腦最成功的等一步。(國教硬推銷不成功,但普教軟推銷現在是有了一點成績)

不要忘記香港人在國內工作的優勢,是流利的普通話嗎?絕對不是,所有公司高層都唔係,是我們在自由社會成長努力讀書工作累積國際社會的知識和經驗令我們在國內有優勢。普通話不夠流利純正嗎?不要緊,大陸人是聽得明的,就等如白人跟我地講唔純正流利的廣東話,我地都聽得明。大陸也有大把translators.

大陸的年輕一代還在追逐英文,以能在外資公司得一職位為榮,無論幾勤力如何升職,為什麼還是香港人/星加坡人做department head?

還有,如一個人語言能力好,有心學的話,他到讀大學甚至開始工作時才學另一語言也很容易學。

良好品格,有效學習知識的環境,靈活變通的思維及反應,國際視野,有效的溝通及表達能力,合作力,是延續我們香港人的優勢的重點。

這是在下在過去20年在香港及國內工作的經驗及愚見,希望幫到你。

‹ 上一主題|下一主題