用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀唔讀N班好呢?
go

讀唔讀N班好呢? [複製鏈接]

我想問如果唔讀N班,直接讀幼稚園,可以嗎?聽人講幼稚園會通常收取讀過N班既小朋友,係咪呢?

1    0    0    0

回覆:讀唔讀N班好呢?

我其實都好疑惑。
因為我已經決定個女小三就會陪佢過加拿大。
所以我唔需要佢入d好有名或一條龍學校。
外國無幼稚園。 或者真係好少人讀。

囡囡讀过全日托, 普通到唔普通幼兒園, 無外籍老師
只係認字, 無家課, 堂上劃圖畫/劃線條,  
由于全年有留校午睡, 佢識自己摺被, 著衫扣鈕, 著鞋綁帶, 自己拎匙羹碗食午餐/茶點

你無要求,求其有間k1收都ok既話可以唔讀

我個仔今年入讀n班, 自己想佢讀o既原因係因為佢係9月細仔, 怕揾k時競爭大, 加上9月做超大仔又真係大過龍了, 所以想佢讀一間可直升k1 o既可以輕鬆o的....

依家番o左學就快一個月了, 因為佢本身遲講o野, 開學前都仲係講單字同唔多肯講, 但番o左短短兩星期左右已經好大轉變, 係屋企開朗o左好多, 比以往更主動同我o地interaction, 亦都講多o左好多字詞, 俾到我o地好大鼓舞! 同埋佢可能性格都頗適合返學, 自己上堂坐校車都無喊好開心咁(可能學校o既適應安排做得唔錯), 所以我覺得自己真係無揀錯!
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

回覆 kathylee140 的帖子

早適應點都對小朋友好,所有事都係

未返學前,唔肯學講說話。返咗,有明顯進步

某些學校喜歡收有讀N班的小朋友,因為已經返學,自理,適應學校生活,聽指令會好些。

我覺得好睇你個人想入讀的原因/目的, 究竟你為咩比佢讀?

係入K1, 學習, 屋企冇人湊...?

我女係獨生, 佢好中意同其他小朋友玩, 所以我順應佢的社交需要, 比佢返。

回覆:Happi_Mum 的帖子

如果唔讀N班,直接讀幼稚園,當然可以。個問題係你target既幼稚園有冇n?如果有n就讀la,因為有n既幼稚園通常直升k1,即比k1既位係好少,n入左先穩陣d

引用:我其實都好疑惑。 因為我已經決定個女小三

原帖由 babyjk2013 於 14-09-23 發表
我其實都好疑惑。
因為我已經決定個女小三就會陪佢過加拿大。
所以我唔需要佢入d好有名或一條龍學校。
你去加拿大邊度?我都有甘plan...

mississauga or toronto

引用:mississauga+or+toronto +

原帖由 babyjk2013 於 14-09-30 發表
mississauga or toronto
Me Vancouver or Calgary

‹ 上一主題|下一主題