用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好奇一問的世襲情況
go

好奇一問的世襲情況 [複製鏈接]

個個都話世襲一定必收, 但會唔會呢個情況? 如果小一自行分配有50%(即62個位), 但自行份配以有65個人係世襲, 咁淨出果3個世襲, 會唔會都無得入讀呢?有無人試過有呢個情況?
   1    0    0    0

回覆:blueski 的帖子

世襲一定必收,多個3個就只會令到大抽獎小3個位,放心。

blueski  thanks  發表於 14-9-23 13:21

回覆:blueski 的帖子

多出的會照收,扣減統一派位學額。另外,必收生只佔自行分配學額的六成

blueski  thanks  發表於 14-9-23 13:21

唔該曬你地, 咁快回覆

引用:個個都話世襲一定必收,+但會唔會呢個情況?+

原帖由 blueski 於 14-09-23 發表
個個都話世襲一定必收, 但會唔會呢個情況? 如果小一自行分配有50%(即62個位), 但自行份配以有65個人係世襲, ...
即該校有124個位

世襲係自行最多牙30%(定20%?),即37個,淨返d細佬妹就會食左大抽獎28個位

即俾其他人大抽獎嘅位少於50%

blueski 發表於 14-9-23 12:58
個個都話世襲一定必收, 但會唔會呢個情況? 如果小一自行分配有50%(即62個位), 但自行份配以有65個人係世襲, ...
你點定義"世襲"先?
教育局小一入學統籌辦法係無"世襲"呢個term

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:blueski+發表於+14-9-23+12:58+個個

原帖由 hkpapa852 於 14-09-23 發表
你點定義"世襲"先?
必收生,我只知細佬妹

引用:Quote:blueski+發表於+14-9-23+12:58+個個

原帖由 hkpapa852 於 14-09-23 發表
你點定義"世襲"先?
所以我覺得「世襲」二字有點誤導,我一直覺得「世襲」係父母傳子/女

hkpapa852  你既理解係啱, 其實係俾人亂用咗   發表於 14-9-23 13:15

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-09-23+發表

原帖由 傻太 於 14-09-23 發表
所以我覺得「世襲」二字有點誤導,我一直覺得「世襲」係父母傳子/女
父母畢業生的子女不是必收生,要計分

傻太 發表於 14-9-23 13:08
必收生,我只知細佬妹
其實如果以中文字意義解釋, "世襲"係指子女繼承父母, 所以如果話"世襲"係指兄姊在校就讀, 其實係唔啱
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

必收生,我只知細佬妹
再正確D講係, 細佬妹申請時兄姊在校就讀..... 兄姊畢咗業就唔係必收

blueski  你都講得啱  發表於 14-9-23 13:23

但如果在好極端的情況下, 必收生多過全級小一學額, 咁點算?

hkpapa852  問教育局  發表於 14-9-23 13:32

hkpapa852 發表於 14-9-23 13:18
再正確D講係, 細佬妹申請時兄姊在校就讀..... 兄姊畢咗業就唔係必收
我用手機打費事打咁多字姐....
謝謝詳解

hobby 發表於 14-9-23 13:29
但如果在好極端的情況下, 必收生多過全級小一學額, 咁點算?
問梁振英:dadday:

hobby    發表於 14-9-23 13:47

必收生,我只知細佬妹
仲有在校工作既職員子女都係必收生, 同埋同一校址既中學兄妹在讀都係必收。

所以, 年年報小一時, 大家都叫啲爸爸快啲轉工去名校神校做校工

little_yolky 發表於 14-9-23 13:50
仲有在校工作既職員子女都係必收生, 同埋同一校址既中學兄妹在讀都係必收。

所以, 年年報小一時, 大家都叫 ...
果d係30分...雖然係收硬但不是"必收生"

little_yolky  係喎。  發表於 14-9-23 13:58

回覆 傻太 的帖子

其實我都唔係亂咁講, 因為由幾年前的出生率已係咁升係咁升 ... 啲學校加班的加, 去年都好多開爆, 有學校去年開5班, 但今年只能開3班 ... 而之後2年出生人口更多 ... 真係有數得計 .... 如果話自得一定要預留20%, 咁必收生會唔會有機會多過60人呢?

little_yolky 發表於 14-9-23 13:50

所以, 年年報小一時, 大家都叫 ...
但又真係有一兩間神校年年6/7月就請人喎!

hobby 發表於 14-9-23 13:52
回覆 傻太 的帖子

其實我都唔係亂咁講, 因為由幾年前的出生率已係咁升係咁升 ... 啲學校加班的加, 去年都 ...
其實教育局係試過叫個別學校係統一派位時加開班數.

講真, 如果一間學校會因出生率由5班變3班, 証明佢唔係大多數人首選囉, 又唔見LS, MCS, WY, Marymount 呢D學校要因出生率低縮班

王國會長

傻太 發表於 14-9-23 13:51
果d係30分...雖然係收硬但不是"必收生"
父母在同一小學就職的都係必收.
30分係父母在同一校址的中學/幼稚園就職

傻太  謝謝指正  發表於 14-9-23 14:01
‹ 上一主題|下一主題