用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為子女報平民校 大學教授:名校太囂張 ...
樓主: elbar
go

為子女報平民校 大學教授:名校太囂張   [複製鏈接]

telluthetruth 發表於 14-9-23 13:36
"...然而他昨日到某所政府資助的名校遞表時,職員收表態度甚囂張,令他大感氣憤,毅然轉報平民學校...。"

...
大學教授人工高, IQ高, 但EQ無人話會高, 一般仲要真係唔高, 高果啲係再高啲職位, 例如院長、副校長等等。唔該睇下我哋中大面包超人校長, EQ好高的。

引用:+本帖最後由+telluthetruth+於+14-9-23+11:

原帖由 telluthetruth 於 14-09-23 發表

....「阿仔同我講,面試時學校經常問,屋企有幾多工人 ...

咪係!
呢個年代邊有學校仲好似「小時候」節目嗰個年代問得咁膚淺㗎?笑死人咩

呢啲面試題目相信只會喺呢個七八十年代先會出現囉~

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?d=2014-04-15&p=6261&e=256759&m=episode

王國會長

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-09-23+發表但

原帖由 Olympian 於 14-09-23 發表
這位校長一向擅長PR。我想是真有其人,爸爸回家可能比老婆鬧!
希望只係校長宣傳技倆而非真有其人,佢話“ 從未有如此高質素」的家庭申請報讀。”, 即係曲線話所有讀緊的家庭低質素,日后那“高”質素學生和家長好易被其他“低”質素家庭排斥了。

瑩瑩老豆 發表於 14-9-23 20:43
希望只係校長宣傳技倆而非真有其人,佢話“ 從未有如此高質素」的家庭申請報讀。”, 即係曲線話所有讀緊的 ...
放心, 高質素家庭小朋友最後一定唔會入讀, 教授依家响屋企頂緊痰冠了

其實如果只係因為"職員收表態度甚囂張", 就話放棄報個間學校, 咁呢位家長心態都好有問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我好有興趣知道教授在邊間大學任教

引用:其實如果只係因為"職員收表態度甚囂張",+就

原帖由 hkpapa852 於 14-09-24 發表
其實如果只係因為"職員收表態度甚囂張", 就話放棄報個間學校, 咁呢位家長心態都好有問題  ...
冇錯,到處都有害群之馬,名校亦有好老師或一些冇愛心的老師,凡事有正有反,有陰有陽,不能太流於表面。

回覆 miffy^o^ 的帖子

同意,地址和職業,勝過千言萬語
不過觀察多年,吾係一個所謂「尊貴」的地址或屋企好有錢就自動會幫到小朋友升學,人地一樣要去求人,不過佢容易搵到話到事的人,同埋人地多d機會會幫手。

miffy^o^ 發表於 14-9-24 12:44
其實洗乜問呢d啫?? 學校一睇家長職業果欄同屋企地址就知啦
我諗你未交過自行表格, 自行表格係唔會有家長職業, 只有地址.

地址也不能反映一切
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-24 17:02
我諗你未交過自行表格, 自行表格係唔會有家長職業, 只有地址.

地址也不能反映一切
自行好似話要住址證明的。我依家十級煩緊, 原以為得10分唔玩自行, 點知唔玩都要交, 仲要交去無雷公咁遠既教育局, 所以諗住是旦揀一間屋企附近既交咗就算, 但無住址證明, 煩呀。

回覆:為子女報平民校 大學教授:名校太囂張

報道令我有點反感
校長都好冇邏輯

little_yolky 發表於 14-9-24 17:18
自行好似話要住址證明的。我依家十級煩緊, 原以為得10分唔玩自行, 點知唔玩都要交, 仲要交去無雷公咁遠既教 ...
留意小一入學統籌辦法常見問題第10題

過咗自行後打番教育局安排, 應該唔駛咁急要呢2,3日內整好地址証明

hkpapa852 發表於 14-9-24 17:33
留意小一入學統籌辦法常見問題第10題

過咗自行後打番教育局安排, 應該唔駛咁急要呢2,3日內整好地址証明
依, 我有差餉單喎, 唔該你呀!

hkpapa852  不用客氣  發表於 14-9-24 17:37

e d 報紙真係無謂上心,都唔知真定假?

引用:Quote:miffy^o^+發表於+14-9-24+12:44+其實

引用:Quote:miffy^o^+發表於+14-9-24+12:44+其實

回覆:miffy^o^ 的帖子

有kg資料架咩?得地址咋喎

回覆 hkpapa852 的帖子

對,那如果因為一個半個職員就放棄交表,已表示了這家長很大可能並對該校並非什麼鍾情或對該校不了解便交,到底是人云亦云還是就近還是什麼原因也好,
如果我認為那校是很合適小孩或很喜歡,這不會是導致我改變主意原因

引用:有kg資料架咩?得地址咋喎 +

‹ 上一主題|下一主題