用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点樣令小朋友講英文比較native?
樓主: phyllislau
go

点樣令小朋友講英文比較native? [複製鏈接]

shirley2014 發表於 14-9-29 13:45
三歲讀K1,之前在另外一間學校上過N班,返幼稚園無問題,但要去上英文、芭蕾舞、返教會同D小朋友玩就吾得, ...
小朋友抗拒睇字,好快冇興趣唔睇,或者講講吓佢就問其他嘢‥‥呢啲問題我經歷過。不過好彩女女由細在嬰園長大,早已習慣沒有我在身邊跟老師或其他小朋友相處。其實暫時未必做到啲乜(我嗰時後來都由得佢),有諗過唔想再留啲書,但到K3後期,囡囡開始自己從睇迪士尼書。由於在校學既字開始多,同學之前亦不停講啲佢未必清楚既故事,初時會叫我講,我拒絕多幾次,有時又唔得閒同佢睇,慢慢就會開始去自己揾嘢睇,不管睇圖好定文字好,比佢哋自己攞住嚟睇,現在剛小一開始,我發現其實佢比我預期佢識既字要多的呢!開始對字有感覺便可以同佢講,媽媽好忙碌(真的比佢感覺妳是真的),讓佢自己先睇一陣。

回覆:yfchoy 的帖子

Thanks yfchoy,
其實有没有網站介绍怎運用connected speech,
跟字幕有幫助,但正式tutorial可能教甚麼時候把字串起來续。any patents can help?thx

回覆:点樣令小朋友講英文比較native?

Native 英語語境

引用:Thanks+yfchoy, 其實有没有網站介绍怎運用c

原帖由 anthony010103 於 14-09-30 發表
Thanks yfchoy,
其實有没有網站介绍怎運用connected speech,
跟字幕有幫助,但正式tutorial可能教甚麼時候 ...
我之前上過Primx English .有教Linkage 。eg Where has the cat been all night.個cat 會讀成cab. 又如 How I wonder what you are. 會讀成How(r) I ; what you 也有個linkage. 在此之前也教了讀句子的rhythm 及intonation.及IPA. 呢d都係concept, 要學好學熟要睇movie句句聽外國人點讀。模仿。其實小朋友(好似)8歲前只要有充足的語境,是不用如此學的,他們自然會講得像外國人。但人大了就要用這些方法苦學。就如yfchoy 咁努力。我識d大陸人講得好,佢地都係睇英文新聞,句句模仿的。

回覆:Olympian 的帖子

Thanks for sharing.
双管齊下,基本理論學了些才留意到movie上的發音。

引用:You+can+check+the+effectiveness+of+audio

原帖由 eviepa 於 14-09-23 發表
You can check the effectiveness of audio book from the following case:

http://www.edu-kingdom.com ...
入link睇過,揾唔到audio list 小兒5歲,看書只看圖畫不看字,所以我想找有聲音提醒翻下一頁的audio, 但不論在香港商x印或淘x查詢,店員都不肯定自己賣的audio有沒有這個提示。是否只有寫著有聲音提示的才有、沒有寫的便沒有?

最多audio book的地方是尖沙咀晨衝書店。

回覆:eviepa 的帖子

Thx!

Olympian 發表於 14-10-1 11:15
我之前上過Primx English .有教Linkage 。eg Where has the cat been all night.個cat 會讀成cab.

我們作為 non-native speaker 的英語學習者,處理這項聲稱宜小心一點。比較穩陣的處理是 t 仍是  /t/,只是不送氣而已**。若再進一步完全將 t 變成 b,與下一個字 been b 完全同化(assimilate),真的把 cat 落實讀作 cab,那引起誤會幾乎是不可避免的。

一個相近的例子是 department, apartment 等字中間那個 t 的處理。也是應該仍有 /t/ (即舌頭仍抬起觸到齒齦 alveolar ridge 的位置),但無須送氣。若完全不抬起舌頭,在 ar 之後即合口發 m 音,便成 de-PARM-ment, a-PARM-ment,十分古怪。

** 語音學上英語的 /t/ 是一個 alveolar plosive (齒齦爆破音),一個完整的 /t/ 音分為 stop release 兩部份。stop 的部份是把舌頭抬起觸及齒齦 (上齒背後的地方),造成氣流的阻塞;release 的部份則是從齒齦處鬆開舌頭,送氣外出。

Olympian  Good!  發表於 14-10-4 15:47
如得其情,則哀矜而勿喜。

fc926 發表於 14-9-23 17:40
最近我家小朋友對frozen電影和歌都很瘋狂,於是便把隻DVD 放在車上播 (有聲無畫),她們都聽得如癡如醉,聽到熟 ...
請問在邊買?我想買同想買D英文公主是有CD或DVD,我女之前都喜歡Frozen,因本人英文吾得,竟然對公主有興趣所以看下有無附碟的

fc926  一般DVD鋪應該有的  發表於 14-10-6 12:20

回覆 小謙伯伯 的帖子

小謙伯伯, 看來你對native英語的認知不淺, 小弟近來研究美和英式口音, 我想知道跟英式口音是否會較好?

Miss_Parker 發表於 14-10-5 12:52
回覆 小謙伯伯 的帖子

小謙伯伯, 看來你對native英語的認知不淺, 小弟近來研究美和英式口音, 我想知道跟英 ...

Miss_Parker,我想你是誤會了,我對英語發音的認識基本上是學術性的,全因大學時曾修讀比較語音學,對中 (粵語和普通話) (英國的標準語音 RP – Received Pronunciation) 語音系統曾認真下苦功研習所致。對於英美口音,我的認識只流於很膚淺的層次,無法為你解難,但相信語言學家會告訴你,英音英語和美音英語兩者同屬以英語為母語的人所說的口音,不存在孰優孰劣的分類。選擇學習何種口音,純然是個人喜好以及學習環境和條件等的問題。

如得其情,則哀矜而勿喜。

回覆:点樣令小朋友講英文比較native

yfchoy 發表於 14-9-24 12:08
十分同意,現在出了很多英文故事連audio book,我都係全部將佢錄落IPOD比囡囡自己跟住本書嚟睇(雖然佢唔係 ...
請問點轉換,即CD轉換格式可以在手機播放,THX

shirley2014 發表於 14-10-8 13:49
請問點轉換,即CD轉換格式可以在手機播放,THX
可用I-Tune轉換,加埋相都得

yfchoy 發表於 14-10-8 14:30
可用I-Tune轉換,加埋相都得

查過好像适用蘋果

放Android機都得,只要揾到條Path,檔案係MP3格式。我成日張啲歌咁樣轉

我囡係
1. 幼稚園到现在P2都有net 教
2. 同佢去旅行,加拿大呀,澳洲呀,就咁送佢去游樂場同班鬼班

結果:

唔鐘意中文,重大獲...
後悔中
‹ 上一主題|下一主題