用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点樣令小朋友講英文比較native?
樓主: phyllislau
go

点樣令小朋友講英文比較native? [複製鏈接]

yfchoy 發表於 14-9-24 12:33
你要比耐性佢去做,初時小女點都唔肯自己睇,要人陪先睇。過一段時間(放咗係度半年),可能接觸嗰啲故事多 ...
http://goo.gl/8m3XPR <-- frozen有audiobook架喇

yfchoy  我想揾埋有中文  發表於 14-9-24 12:57
yfchoy  THX  發表於 14-9-24 12:56
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:聽+audio+book +

原帖由 mansum92 於 14-09-23 發表
聽 audio book
This works too. One of my friends's girl can speak quite native accent English. She listens to audio book since she was very small. Her school teachers are not native speaker.

回覆:点樣令小朋友講英文比較native

點解要咁native?
方法好簡單,多聽多模仿就是,根本唔難
難就難在應該要言之有物先囉

王國會長

phyllislau 發表於 14-9-22 23:40
參加朗誦班有效嗎?
送佢去外國

引用:Quote:phyllislau+發表於+14-9-22+23:40+參

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-24 發表
送佢去外國
The easiest way is to put her in international school before secondary school age.  After one or two years, she will speak native English.

我見識過一對兄妹, 佢地父母無花好多錢投放資源去培養佢地講英文, 但係喺無心插柳嘅情況下, 兩兄妹都能說一口流利英語, 而且口音都算"native", 係美國口音.

佢地嘅方法就係從小畀佢地睇英文台播嘅卡通(卡通經過篩選, 父母先看, 覺得適合就燒錄在光碟播畀佢地睇, 平時極少睇其他電視節目)

除睇電視/電影係英語外, 全家人平時都係以廣東話溝通, 包括外傭(外傭其實唔識英文)
兩兄妹從小到大都只係讀屋村幼稚園同津貼小學(中文教學的)

他倆平時都以英文溝通, 但面對其他人, 佢地又識轉番用廣東話.
(但好明顯佢地嘅廣東話講得無咁流利)

大部份第一次見面嘅人, 聽到佢兩個用流利英語傾偈, 都會問佢地係咪讀國際學校.
跟住同對父母傾偈, 問番點樣可以令到小朋友講英文講得咁好, 佢地都話無特登做啲乜, 可能係因為有兩兄妹, 佢地大家為對方製造咗英文語境, 所以會咁.
另外一個原因, 可能係因為屋企人無特登同佢地講英文, 佢地一直聽嘅英文都係美國口音(多數卡通都係美國製啩), 所以無乜本地口音.

==>結論, 學語言, 要多聽多講, 有個合適嘅語境係好重要.

引用:我見識過一對兄妹,+佢地父母無花好多錢投放

Feelinggreat 發表於 14-9-25 16:02
佢大幾大先? 6-7歲小一前都仲還可以只靠睇電視, 到大個D要深層思考, 果D英文唔夠用架啦...

...
講得冇錯,睇電視係唔會教到文法,因為睇緊既大多數都唔係文學作品改編。睇電視聽歌係學佢哋既slang或一般對話方式`。但樓主一路講緊既都只係講,而一般外國人好小會理文法如何,所以要深層思考為何這樣講係要靠睇文法書之類。而要寫作好係一定要多睇書和練習,會話聆聽好就要多聽多講多睇TV,兩樣可說是完全不同學習方式。

Feelinggreat 發表於 14-9-25 16:02
佢大幾大先? 6-7歲小一前都仲還可以只靠睇電視, 到大個D要深層思考, 果D英文唔夠用架啦...

...

佢地1個10歲,1個7歲
點為之"果D英文唔夠用"?
我覺得佢地嘅英文已經內化咗, 佢係用英文思考(我覺得), 如要用廣東話同人傾偈, 就將諗咗嘅野(英文句子), 翻譯番做中文.
所以聽佢地講野有時好搞笑.
佢地除咗睇卡通, 都超鍾意睇書, 尤其英文書 ... ... 我估呢個都係關鍵.

我見樓主個題目係問點令小朋友講英文減少港式口音, 我先分享呢個 case 咋.

yfchoy  小朋友既興趣係好重要因素   發表於 14-9-25 17:44

monkichi 發表於 14-9-25 17:34
佢地1個10歲,1個7歲
點為之"果D英文唔夠用"?
我覺得佢地嘅英文已經內化咗, 佢係用英文思考(我覺得), 如要 ...
真心問,用英文思考,上到中學要讀文言文會唔會有困難?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

謝謝你們的分享!的確好有用。另我知更多。Yes.我個topic 只係話想改變囡囡的港式口音,以架試下用audio book.叫佢跟呢讀。其實佢英文唔差,只係口音比較港式

司徒拔道玫瑰崗學校,星期天是天主堂的英語祟拜,如果有心譲孩子接觸宗教,可以考慮全家參加,孩子上主日學的得益很大。

自己不是教徒,依然很喜歡有信仰的朋友。

yfchoy    發表於 14-9-26 10:43

去由外藉老師教嘅英文學習中心上課。一星期上兩至三次效果會較顯著

phyllislau 發表於 14-9-22 23:40
參加朗誦班有效嗎?
I don't think native English is not a competitive advantage!
Instead fluent English is a must!

yfchoy 發表於 14-9-24 12:33
你要比耐性佢去做,初時小女點都唔肯自己睇,要人陪先睇。過一段時間(放咗係度半年),可能接觸嗰啲故事多 ...
是不是錄D有聲有畫的?如何做?可否詳細D,我女少在這些環境學英文,自己也講吾好,所以少教,出去學又不願是要我陪才可以

PARENTS ARE NATIVE SPEAKERS

Frozen有audio book,半年前已出,可到書局找找,我囡常拎來聽書,佢雖然只係得幾歲,但因為實在太中2公主野,唔理d書有幾深,佢都中2自己拎黎聽,久而久之的確口音係幾好聽

shirley2014 發表於 14-9-28 08:56
是不是錄D有聲有畫的?如何做?可否詳細D,我女少在這些環境學英文,自己也講吾好,所以少教,出去學又不願 ...
除了電視卡通和電影,只會有聲的CD和書。我現在冇強迫佢去聽英文(當佢抗拒時),俾佢聽多啲公主故事既中文版,慢慢才要佢聽英文(說找不到中文版,唔見咗)。當佢開始對某故事上癮的話,就算有中文就英文都要。有些故事書是連CD的,用software轉檔放在IPOD,可以佢喜愛隨時聽。小朋友是否很細(要陪才肯出去學)?有時小朋友真的未準備好,大人若不介意,不防放慢下來,待佢哋大些,心態有機會改變,就會容易好多。總之現在要慢慢從不同途徑浸入英語,讓小朋友識應先。

yfchoy 發表於 14-9-29 11:05
除了電視卡通和電影,只會有聲的CD和書。我現在冇強迫佢去聽英文(當佢抗拒時),俾佢聽多啲公主故事既中文版 ...
三歲讀K1,之前在另外一間學校上過N班,返幼稚園無問題,但要去上英文、芭蕾舞、返教會同D小朋友玩就吾得,一定要見到我。。。佢喜歡公主所以買左兩本迪士尼公主中文書,常日訓前叫我讀,但多數叫我讀同一個故事,平時久不久播英文碟,多數佢听一陣就吾鐘意,佢不愛听我就關,有時給電視有英文卡通片佢看,多數問我講乜
‹ 上一主題|下一主題