用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3 生的媽媽加油
樓主: 2kidsma
go

Band 3 生的媽媽加油   [複製鏈接]

我家有一個band1生, 有一個band3生, 兩個有佢自己嘅性格, 特質, 長處...... 兩個嘅成長時間, 成績表現都有差異, 沒有補習班, 沒有資優班, 我只按著佢地愛好, 因材施教, 以及陪伴佢地康健快樂地成長

花 -- 係會早點被人察覺, 被人欣賞
樹 --  係需要多點時間, 才能成為參天大樹的

共勉之

vincher  你家的花和树被你悉心照料,定必   發表於 14-9-28 00:51
candyhmama  Agree.  發表於 14-9-27 21:25

引用:我家有一個band1生,+有一個band3生,+兩個有

原帖由 芝麻街 於 14-09-26 發表
我家有一個band1生, 有一個band3生, 兩個有佢自己嘅性格, 特質, 長處...... 兩個嘅成長時間, 成績表現都有 ...

回覆 芝麻街 的帖子

加油呀.相信你仔仔都會明白你係一個好好既媽媽.
band幾唔重要,有一門手藝就會有出路!
依家都只系第一次呈分,仲有機會!
要等到七月系一個好漫長既過程,但都希望你仔仔會有一個好offer.
加油,比個like你
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

芝麻街 發表於 14-9-26 16:50
我家有一個band1生, 有一個band3生, 兩個有佢自己嘅性格, 特質, 長處...... 兩個嘅成長時間, 成績表現都有 ...

加油 ,我小兒出年都是升中一 , 成績麻麻 。會揀將軍澳區 band 3 中學 。
謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

我仔也是band3生(今年讀中二)﹐幸好他派入一間校風不錯既band 3學校﹐學校裡有很多很有心既老師悉心教導﹐而同學們的品性都好好﹐所以我都好認同成績只要小孩發力為其未晚﹐因我仔學校也有學兄學姐們上到大學﹐所以只要他們自己發奮﹐沒有不成功的。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

自從APA 有 degree & master course 之後,已經唔係讀唔成書才入去讀㗎喇!我d碩士同學,有不小是中大、港大degree 畢業生,亦有外國大學畢業再進修。一個major 得幾個位,要考有冇 talent, 不單止比較成績。畢業的出路好好,不是一般人所估計的

加油

回覆:Band 3 生的媽媽加油

加油

我阿仔都係 band 3, 我既諗法同你一樣,況且佢又有讀寫,所以成續一直都唔係太好;希望可以入到校風好既學校!

eeyore_fy 發表於 14-11-16 00:39
我阿仔都係 band 3, 我既諗法同你一樣,況且佢又有讀寫,所以成續一直都唔係太好;希望可以入到校風好既學 ...

加油啊!   其實我不太相信有讀寫問題, 只是小朋友理解的快慢,   我曾經聽過有一個說他讀寫問題的人, 大了做了博士生.

引用:我家有一個band1生,+有一個band3生,+兩個有

回覆 2kidsma 的帖子

其實我覺得首先父母要接受,亦要明白佢係點,唔好迫佢太緊!因為佢有專注力不足,過渡活躍,所以佢都會有聽寫障礙。不過佢運動就比較好,人無十全十美,我但求佢入到一間學風好既學校,開心讀書就好!

eeyore_fy 發表於 14-11-18 22:45

其實我覺得首先父母要接受,亦要明白佢係點,唔好迫佢太緊!因為佢有專注力不足,過 ...

2kidsma 發表於 14-9-22 17:05
我仔係Band 3, 出年升中一,   由始至終我都無想要個仔好叻,  只希望佢中中間間, 但點都估唔到佢會係 Band ...
好媽媽...努力加油呀

真心希望我地 band 3 既 小朋友派到一間校風好既學校!

eeyore_fy 發表於 14-11-20 08:51
真心希望我地 band 3 既 小朋友派到一間校風好既學校!

加油, 你已盡你的本份, 希望仔仔升中後會有更好表現!

eeyore_fy 發表於 14-11-18 22:45

其實我覺得首先父母要接受,亦要明白佢係點,唔好迫佢太緊!因為佢有專注力不足,過 ...
agree...
‹ 上一主題|下一主題