用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入傳統小學,選英粵或全英K1-K3
go

入傳統小學,選英粵或全英K1-K3 [複製鏈接]

我和先生目標入傳統小學,而家小朋友讀緊全英N班,原校要報K1,要決定轉主流定留在全英。家中全中文溝通,小朋友愛故事書,已認得少量中文生字。上學一個月,已見英文有進步。現在很掙扎應如何選!聽聞K2有好多學校都已教和寫頗多筆劃的中文生字,怕小朋友上小一後中文要追得很辛苦😣😣

0    0    0    0

全英?即是學校沒有或只有很少中文?

如果是,當然吾好。香港幼稚園小朋友英文好的,聽講讀寫串字叻的,不在少數,但只要中文廢咗,一間好的直資私校都難考到,三思!

課程係全英定英普呀? 真係好少會得單一語言喎...

坊間會唔會有中文copy book可以俾k2k3小朋友寫?
你可在家同小朋友寫吓

引用:坊間會唔會有中文copy+book可以俾k2k3小朋

原帖由 Dediamond 於 14-09-22 發表
坊間會唔會有中文copy book可以俾k2k3小朋友寫?
你可在家同小朋友寫吓
只識寫,唔識用是不夠考小學的。

引用:我和先生目標入傳統小學,而家小朋友讀緊全

原帖由 vvik 於 14-09-22 發表
我和先生目標入傳統小學,而家小朋友讀緊全英N班,原校要報K1,要決定轉主流定留在全英。家中全中文溝通, ...
如果全英,上小學會發癲

引用:我和先生目標入傳統小學,而家小朋友讀緊全

原帖由 vvik 於 14-09-22 發表
我和先生目標入傳統小學,而家小朋友讀緊全英N班,原校要報K1,要決定轉主流定留在全英。家中全中文溝通, ...
vvik, 請問你小朋故係讀邊間全英N呢?

vechibi 發表於 14-9-22 13:25
如果全英,上小學會發癲
全對,過去小一果邊睇吓。啃果d,小一開學無耐,中默就背默。親生骨肉,無咁玩佢。

除非你入到間傳統英小,唔係既話小一中文閱讀理解,中文常識,中文數學,一兩星期就夠你受了

HaYi  英小都不可不懂中文  發表於 14-9-22 19:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:全英?即是學校沒有或只有很少中文?如果是

原帖由 Jane1983 於 14-09-22 發表
全英?即是學校沒有或只有很少中文?

如果是,當然吾好。香港幼稚園小朋友英文好的,聽講讀寫串字叻的,不 ...
真係全英,冇中文

回覆:vechibi 的帖子

咁恐怖,邊度有小一中文書望下?

引用:Quote:vechibi+發表於+14-9-22+13:25+如果

全對,過去小一果邊睇吓。啃果d,小一開學無耐,中默就背默。親生骨肉,無咁玩佢。 ...
請問知唔知要分詞性未?重組句子?閱讀理解?我對而家小學制度的課程冇咩了解,相隔左咁多年

crispin  你講嗰d都有!  發表於 14-9-23 10:21
HaYi  買本小一補充望下`  發表於 14-9-22 19:51

咁勸你真係考慮清楚,就算世襲入到傳統小學,吾使考,真係怕佢讀得好辛苦。而家小一的中文深咗好多,吾同以前。

除非你在家full time教佢中文,看書練字,但又吾係想考國際學校,何必咁做。

回覆:Jane1983 的帖子

謝謝回覆,今晚我和先生一定詳細考慮清楚

引用:咁勸你真係考慮清楚,就算世襲入到傳統小學

咁勸你真係考慮清楚,就算世襲入到傳統小學,吾使考,真係怕佢讀得好辛苦。而家小一的中文深咗好多,吾同以 ...
同意,如果我是FTM我相信每星期兩三日和他下午認字寫字冇問題,奈何我要返工😭

回覆 vvik 的帖子

一間間學校,有好深和普通深,你去書局搵d書呀、作業望吓。我女讀happy school幼稚園,K3已有重組句子、擴張句子、簡單閱讀理解的練習,吾係寫詞語,係寫句子,幫佢地預備過渡小一。
仲有,如果間小學係普教中,仲有拼音默書,小朋友一d底都無,開始會好辛苦吓。

咁當然,小朋友適應力強,夠狠心,佢遲早都會跟到的,但個開頭一定好unpleasant,何必呢!

我個是英小, 幼稚園是英普, 文好但中文冇大興趣, 上小一我地會要追足2年先達標. 所以幼稚園中文好好重要.

vvik 發表於 14-9-22 09:28
DSE中文科是killer,要由細開始打好底,仲選全英?

回覆:入傳統小學,選英粵或全英K1-K3

咁幼稚園揀英普會唔會死?

回覆 sakbbjaijai 的帖子

吾會,英普都係正路選擇,廣東話在屋企講和看書用,小朋友三語都有exposure。
‹ 上一主題|下一主題