用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 小一生有無好書推介?
go

小一生有無好書推介? [複製鏈接]

囡囡剛升小一, 都幾鐘意睇書, 平均一日都會睇一本書, 主要係英文為主, 我一直都只係圖書館借唔買,
想請問下有無好書推薦/分享一下, 中英文都無咩所謂, 我可以比囡囡睇下有無興趣, 謝謝!
   0    0    0    0

可以看Oxford 出版社的reading tree 系列的書。

引用:囡囡剛升小一,+都幾鐘意睇書,+平均一日都會

原帖由 angel_laam 於 14-09-21 發表
囡囡剛升小一, 都幾鐘意睇書, 平均一日都會睇一本書, 主要係英文為主, 我一直都只係圖書館借唔買,
想請問 ...
她已看过什麼書?

回覆 longlokma 的帖子

其實距睇D書睇得好散, 因為係圖書館借, 借到D咩書就睇咩書
好似ORT 甘, 如果自己買的話可以一本一本逐個STEP睇落去, 我每次去LIBRARY都係任得距自己選擇, 每次借8本, 一般一星期會去一至兩次圖書館

距ORT大概睇到STAGE 5-6, 但中間可能有D係SKIP左, MR. MEN & LITTLE MISS 果D距都會睇, 中文書就借D 一頁圖一頁字的書。

我自己之前可能無留意, 原來囡囡睇書比同年齡的小朋友快同識字多D, 其實有無必要好有系統甘比D書距去睇, 定係任由距自己係圖書館借呢, 希望可以分享下心得

D書借回家距一般2日左右睇晒, 我有時晚上話同距睇書距就話已經睇晒, 其實會唔會D書太淺, 我應該借D深少少同距一齊睇嗎?還是繼續由得距自己睇呢?

醒目開學勳章

要認清讀書的目的係咩:

1. 識多D 字; > 要伴讀, 了解小朋友的LEVEL, 再替佢揾D啱佢LEVEL/俾佢LEVEL深少少 的書; 重得不停REPEAT 伴讀 D 書.
2. 純粹 PASS TIME; > 俾佢自己揀書, 可以係公仔書;
3. 識多D 知識;> 俾佢自己揀書或替小朋友揀D 有趣的SUBJECT, 再伴讀.
4. 親子伴讀 > ANY BOOK YOU LIKE. (唉, 小兒中意恐龍, BUT我唔多中意, 見到D 恐龍名, 就)
‹ 上一主題|下一主題