用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基定播道好呢?我兩間撞時間呢!
go

啟基定播道好呢?我兩間撞時間呢!

如题

回覆:啟基定播道好呢?我兩間撞時間呢!

我覺得播道好啲

where do you live? 播道 has no school bus in some area

回覆:toutou1024 的帖子

論收生機會 會否是啓基 大小小?學費也差很多。如果是我,也會考慮那校較近。

引用:如题 +

原帖由 toutou1024 於 14-09-21 發表
如题
邊間近屋企多d

回覆:Tigerpooh 的帖子

我住顺利,其实差不多,我較喜欢播道,但我又覺應啟基收嘅机會大啲,都唔知點好

我對2間認識唔深, 以客觀條件睇:
啟基:
優點:
1. 收咗仲可以抽奬
弱點:
1. 無直屬/聯繫中學
2. 中學網為深水埗, 英中學額和B1學生人數比例比例為全九龍最低

播道:
1. 有一條龍中學
弱點:
1. 收咗無得抽獎
2. 中學高考成績並不突出
3. 直資學校, 升中要跳出去較難

其實每年都仲有不少人係大抽獎後放棄呢2間學校既學位, 所以都仲有"後補機會"

Jane1983  分析得幾中肯!  發表於 14-9-22 09:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

toutou1024 發表於 14-9-22 09:23
我住顺利,其实差不多,我較喜欢播道,但我又覺應啟基收嘅机會大啲,都唔知點好

...
咁我會揀播道, 中學有保障了,唔使六年後再煩過

鍾意邊間去邊間。

hkpapa852 發表於 14-9-22 09:33
啟基:
優點:

中學網為深水埗, 英中學額和B1學生人數比例比例為全九龍最低<我一直以為西貢區係最低!

sorry , 睇到了~你指九龍

hkpapa852 發表於 14-9-22 09:33
啟基:
優點:
幾年前cc accept offer 就不可參加大抽獎,不知今年怎樣。

Ec 應是真龍,不過如樓主對中學成績有期望就深入找多些中學g料( 我不是說有問題)。

MrBeast 發表於 14-9-22 12:41
幾年前cc accept offer 就不可參加大抽獎,不知今年怎樣。
如果唔俾參加大抽獎, 我建議去播道算了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多谢囇咁多位解答!睇完咁多位見解,我諗我會去播道in.thank you to all

hkpapa852 發表於 14-9-22 13:16
如果唔俾參加大抽獎, 我建議去播道算了
Not 100% certain, 好似近年見過有po 話得。

我仔女讀啟基, 非常開心的學校, 堂堂都玩住遊戲上堂, 小朋友好開心, 老師有愛心, 其實睇吓你自己小朋友適合邊間啦, 同埋車程囉

回覆 hkpapa852 的帖子

舊年見同學仔有offer,仲玩得大抽獎,今年吾知,應該得卦。

播道只係唔洗煩上中學,但中學成績就真係麻麻。

引用:播道只係唔洗煩上中學,但中學成績就真係麻

原帖由 SKB 於 14-09-22 發表
播道只係唔洗煩上中學,但中學成績就真係麻麻。
讀完中學就

啟基學生好多都讀直資中學或考入出名津校(以前莫校長及現在的陳校長公怖)