用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡
樓主: dobbybabie
go

真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡   [複製鏈接]

剛看過一個研究, 根據PISA的10年數據, 15歲女孩差不多全面K.O.同齡男孩, 什至在數學科及科學科也是.

YDLFATHER    發表於 15-2-10 21:40

我都系

回覆 Yanamami 的帖子

大學科科分的計法不同,有D 4C+1best,有D 3C+2Best,有些科(如工程科)是BEST 5,選擇科時最好問清楚開該學科的學系.

引用:這現象系可悲、n多年前升中有男女隊分開,

原帖由 somimi 於 14-10-07 發表
這現象系可悲、n多年前升中有男女隊分開,男女個性、成長進度不同,分開隊無可口非,但當時好多女生家長向 ...
其實佢地唔係唔諗後果,係自私

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆 黃巴士 的帖子

樣樣講錢,連考試都要講錢,子女只會認為亞媽斤斤計較,只向錢看,關係怎會好?

caa 發表於 15-5-20 13:06
回覆 黃巴士 的帖子

樣樣講錢,連考試都要講錢,子女只會認為亞媽斤斤計較,只向錢看,關係怎會好? ...
朋友不是斤斤計較, 可能表達方式不大好.  她只想講予孩子聽, 媽媽工作辛苦, 仍不斷付出, 希望孩子珍惜.  但往往這方面多說了, 孩子接收到的, 是$$$$.

回覆 黃巴士 的帖子

明白,溝通技巧也很重要,開口埋口都是錢,恐怕孩子只接收到一個信息:亞媽淨係計住用左幾多錢,而看不到媽媽為他們付出的汗水努力

黃巴士  係呀.  溝通技巧很重要.   發表於 15-5-20 22:01

October. 發表於 14-9-21 10:28
不少男仔小學開始已沉迷打機, 讀書也不及女仔勤力, 自己都要負一大部份責任. ...

其實有沒有可能平反當年的裁定呢? 其實好多資料研究都顯示呢個裁判係唔合理的。

引用:其實有沒有可能平反當年的裁定呢?+其實好多

原帖由 smartcash 於 15-06-11 發表
其實有沒有可能平反當年的裁定呢? 其實好多資料研究都顯示呢個裁判係唔合理的。 ...
我估沒了,的官多數多一事不如少一事,同埋沒嚴重失衡

係而家升中機制太講“公平”,不看男女認知發展差異,只睇成績數字;但男仔開竅開得遲,所以在升中排位就會出現咁ge現象

Haileyng 發表於 15-2-1 10:47
視藝和音樂x6對男仔更不利,好多男仔畫畫唔掂㗎!
同意, 我仔学校一向男仔排位較前, 呈分後女仔上晒位, 最後派位及直資成功的係女仔好d

回覆:真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡

有無資料可以睇番當年家長嘅投訴及平機會的判決?

引用:有無資料可以睇番當年家長嘅投訴及平機會的

原帖由 Cowbit 於 15-07-10 發表
我估要好有心機搵囉,早排同個後生既醫生傾起這問題,佢話佢零二年讀醫中大都是三分二女仔,佢話港大會男女平均的。佢都話唔是好現像,因醫生有些科真是要男仔先做到。咁我話即是唔關現在的升中製度啦,好大機會關電腦普及,現在的升中制度祗是雪上加霜

band 3 是男多女少, 好奇怪呀 我有個建議, 讓男童比女童晚兩年既8岁入小學, 是否可達到大腦發育的平衡?

引用:唔明!DSE+是统一考試!成績不及,只怨技不

原帖由 skkeung 於 14-10-08 發表
唔明!DSE 是统一考試!成績不及,只怨技不如人!
同意!我間band one英中,考得最好3個是男孩!

回覆:conniewktang 的帖子

眼見就算超細B,男仔,都好多好叻,語文數學頂呱呱都不少。各位男孩家長,加油!
男孩最緊要不沉迷打機、電腦和手機,不要學壞就得。

ha8mo 發表於 14-11-18 09:33
剛剛睇到一張網上流傳的HKU Law莊相片,1男12女組成,我真有興趣知實際全體學生的男女比例如何 ...
有冇得望吓果仔條link呀?有興趣.

Cowbit 發表於 15-7-10 23:43

中學學位分配(新聞檔案)
‹ 上一主題|下一主題