用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 高主教面試
樓主: Sasa135
go

高主教面試 [複製鏈接]

回覆:高主教面試

1st in 考咩?

引用:Quote:mamay+發表於+14-9-21+00:04+今天是

原帖由 yame 於 14-09-21 發表
聽到有個小朋友話全部中文, 無英文
我個女話老師俾本英文書佢讀,唔識讀

引用:Quote:原帖由+yame+於+14-09-21+發表聽到有

引用:Quote:原帖由+catcc2000+於+14-09-21+發表

原帖由 Gerard 於 14-09-21 發表
有人被選中讀英文書,有人被選中讀中文書
我個仔話每人揀一本書,自己睇完後老師要小朋友續個用2句介紹返本書。

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+14-09-21+發表有人

原帖由 Sasa135 於 14-09-21 發表
我個仔話每人揀一本書,自己睇完後老師要小朋友續個用2句介紹返本書。

...
Yes, but my boy said all books are in chinese
There are no english books

你們有冇講晒個故事

引用:你們有冇講晒個故事 +

原帖由 evil 於 14-09-21 發表
你們有冇講晒個故事
Yes, 仔話一頁一頁咁講

引用:我女話1st+interview有玩拼圖,說故事和分

原帖由 elvisBB 於 14-09-21 發表
我女話1st interview有玩拼圖,說故事和分組遊戲,不過我囡話爭佢組有2個小朋友爭玩具,所以我估係考合作和 ...
My boy said no puzzle

babycute2009  合作用七巧板砌老師要度既圖案   發表於 14-9-21 14:16

請問幾時會通知2nd interview?

回覆 gegemok 的帖子

The lst interview letter has mentioned that the lst interview result will be announced before 13 Oct by post.

引用:我們都無玩7巧板+但有合作砌積木 +

原帖由 Gerard 於 14-09-21 發表
我們都無玩7巧板 但有合作砌積木
下午封路、2pm timeslot 大部份人遲到、會否唔夠時間所以冇玩7巧板

我仔一早九點都無七巧板玩............
都係合作砌積木.........
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

朋友讀緊, 今年開學時, 校長講高幼上的小朋友成績跟得不太好, 所以今年interivew的高幼生, 冇話有優勢, 唔再係一條龍...

引用:朋友讀緊,+今年開學時,+校長講高幼上的小朋

回覆:tokwawan 的帖子

嘿嘿!不嬲都話"想"接龍架啦,都未接到,接到上年就唔只一半上,注意!—半係講緊報考人數9x個,收左47個,所以想插班就要諗清楚。
我有份參加嘅係K3家長會,高幼+高小校長冇保証過—定有offer, 都係睇表現。
但我聽到啲課程同睇到阿女啲功课,相信如果入唔到高小,去到其他學校都可以好快適應。

引用:朋友讀緊,+今年開學時,+校長講高幼上的小朋

原帖由 tokwawan 於 14-09-21 發表
朋友讀緊, 今年開學時, 校長講高幼上的小朋友成績跟得不太好, 所以今年interivew的高幼生, 冇話有優勢, 唔 ...
校長同家長講?:scary公開?私下?

我囡有講過話小朋友係分成幾組玩遊戲和讀書,而且一小時有十幾組,我估計有小朋友拼七巧板,有人拼積木,有人拼拼圖,其實都係想佢地合作做,做類似的東西,我囡平日有玩七巧板,反而拼圖佢少玩,所以我見佢回家後要我比拼圖佢再玩,我知道佢覺得佢在面試做唔到所以想再試下,至於中文書,佢話好深,有些字識有些字唔識。

tokwawan 發表於 14-9-21 16:07
朋友讀緊, 今年開學時, 校長講高幼上的小朋友成績跟得不太好, 所以今年interivew的高幼生, 冇話有優勢, 唔 ...
作為一個校長, 會咁樣講野?!
2014—2015 年度既畢業生才係由高幼重辦K1讀起,人數多達160人
2013—2014 年度或之前畢業生,印象中每年不足100人

回覆:babycute2009 的帖子

‹ 上一主題|下一主題