用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

我和個女都是專注力不足學生  中醫針炙後好多了    如今是小學6年級數學科優異生   其實我細個時     因專注力不足關係    顧得呢科又顧唔到果科     於是就選擇比較容易嘅科     中文和數學科考試70分    英文30       中文默書每次都100    英文默書每次0蛋

我和個女都試過確診    那打素比咗藥    但我和個女都受唔到    放棄了     轉中醫針炙已4年   都要keep住針

fionacat 發表於 18-2-10 08:50
你囝囝食邊隻藥?
我仔以前食Ritalin 、concerta,食完雖然專心,但會呆、情緒差,會發脾氣。
五年級開始 ...

請問s字頭嘅藥係咪長效藥? 食咗有冇影響胃口?

tszwan123 發表於 18-3-21 17:07
請問s字頭嘅藥係咪長效藥? 食咗有冇影響胃口?

S藥同retalin嘅藥理唔同,S藥係加強腦內去甲腎上線素嘅分泌達到藥效,一日一粒便可,但佢藥效係要累積的。我仔食咗冇影響胃口,仲肥咗。
我覺得retalin 藥效好快,但對我仔而言副作用較多。
你可以問下醫生,再了解一下。

fionacat 發表於 18-3-21 18:26

S藥同retalin嘅藥理唔同,S藥係加強腦內去甲腎上線素嘅分 ...

明白,謝謝你

回覆樓主:

我仔是小一,我懷疑仔仔足專注力失調,請問可以点做?自己揾政府有关部門?睇私家先轉介政府?問學校社工?

Carriecheun 發表於 14-9-24 12:49
我阿囝K3係協康度確診, 即刻排期瑪麗, 好彩排得快, 1年級開學前有得睇.

你好,我兩個小朋友都是在瑪麗排緊期,下個月見醫生,大仔我們覺得有ADHD特徵,但他什麼藥都抗拒,好擔心他唔肯食藥,加上近幾個月情緒起伏好大,成日扭計,試人低線,真的好頭痛。我想了解多點見醫生後有什麼服務可跟進?或提供?我小朋友19年9月入小一,謝謝大家。
‹ 上一主題|下一主題