用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 參觀了91網田小及信義學校
go

參觀了91網田小及信義學校 [複製鏈接]

有冇家長出席了以上小一簡介會?可以分享嗎
自已心裡有了比較,其實信義並不是傳說中咁差,所以係度請各家長還是實力去觀察睇下,參觀完後覺得自已上了寶貴一課

2    0    0    0

回覆:參觀了91網田小及信義學校

可否分享下呀,因為兩間都無去聽,都係睇EK d comments,我都想知多少少

wah143728 發表於 14-9-19 18:28
有冇家長出席了以上小一簡介會?可以分享嗎
自已心裡有了比較,其實信義並不是傳說中咁差,所以係度請各家長還 ...
但田小都唔差喎。

每家長有不同意見及見解,不喜勿插
個日田小各老師都好有愛心,在禮堂安排了觀課,女NET TEACHER相比起信義男NET TEACHER欠缺生動
田小比較舊
禮堂上堂咪高峰失靈,但田小學術成績應比信義高

信義在BK內被稱為特殊學校或四寶,但入到去覺得各老師校長都好有HEART,好多人有誤解,所以我建議家長還是親身去學校參觀下,地方也比較新,校長很樂意解答家長問題,很有耐性
課程不催谷,基督教

隔了一周,也忘了很多細節,不能詳盡分享

回覆 little_yolky 的帖子

請你也分享一下

wah143728 發表於 14-9-23 21:45
每家長有不同意見及見解,不喜勿插
個日田小各老師都好有愛心,在禮堂安排了觀課,女NET TEACHER相比起信義男N ...
老師校長無heart點教得好特殊小朋友, 因為佢哋要比普通小朋友多200%耐性。但係如果學校或班內有太多需特殊照顧同學, 畢竟係會影響進度的, 對高小升中呈分十分不利, 所以就少人揀, 校長及老師本身係好的。
至於田家炳, 因為係正常的官津學校, 所以成績自然比信義好了。我校幼稚園因為都係救世軍, 所以都多小朋友入的, 叩門都有著數。

「我校幼稚園因為都係救世軍, 所以都多小朋友入的, 叩門都有著數。」

為何會有著數?

KVV 發表於 14-9-24 10:43

「我校幼稚園因為都係救世軍, 所以都多小朋友入的, 叩門都有著數。」
幼稚園校長同小學校長好熟, 如果蟻下幼稚園校長, 都會有機會的。因為小學校長知道我哋幼稚園小朋友個個好乖好聽話, 又自律性好高, 有禮貌, 所以特別鐘意。

little_yolky

你點知佢地係特殊學校?其實校長話,佢地被人標簽左好無奈
佢地係百分百主流學校
每間小學都會有機會收到如自閉學生,可能一些名校會選擇唔收囉
自閉生也是常人,不能歧視他們呀
特殊學校如弱能個D先叫特殊學校,對嗎?

我都有問田小這問題,其實每間學校也會按教局要求,學定點樣去教有少少問題的學生

田小開放日我有去, 會後校長說叩門就要睇小朋友面試表現.

救生軍升救生軍有著數
保良局升保良局有著數

little_yolky 發表於 14-9-24 10:18
老師校長無heart點教得好特殊小朋友, 因為佢哋要比普通小朋友多200%耐性。但係如果學校或班內有太多需特殊 ...
乜信義真係特殊學校?我冇了解過間學校,不過BK上面抽到呢間覺得落左地獄既就係因為「91四寶」呢個名頭,實際上抽到信義既人知道學校情況有幾多?為左特殊教育而報佢又有幾多?
升中成績冇得呃,不過其它一線學校谷家長又谷,如果成績差過呢d唔谷 (好似係) 既學校,咁谷六年為乜?

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wah143728 發表於 14-9-24 11:20
little_yolky

你點知佢地係特殊學校?其實校長話,佢地被人標簽左好無奈
佢哋校長係咁話, 但係佢哋收較其他學校多有特殊需要既同學又係事實, 鬼叫佢哋真係做得好咩, 有特殊需要人士緊係首先搵佢啦, 起碼响學校例子多, 家長反映時校長老師都明白處境, 有體諒, 有幫助啦。
道理上係每間小學都會收有特殊需要既學童, 只有有轉介信, 學校就可以申請政府特別津貼。但係, 你以為照顧特殊需要學生真係果幾十萬可以解決到問題呀, 真係要花老師幾擔心機架, 學校老師忙到死, 又要同校長家長交成績, 好多一線學校老實講都唔鐘意收的, 仲有啲學校衰到收咗錢無額外support。信義响呢方面就做得好, 所以就多咗特殊需要學童申請, 佢哋當然亦係主流學校, 但只係入讀學童及資源分配種種客觀原因, 所以升中成績唔靚, 咁一般無需要特殊照顧既家長又點會想去讀呢, 人人都望小朋友去咗一間學習風氣好既學校, 可以感染一下自己小朋友都讀好書, 唔會考慮咁多適唔適合, 壓唔壓力既問題, 總之, 入咗去就適合。一般家長都係咁諗的。

我囡囡同屆有一女同學, 父親係信義職員, 即係30分, 收硬, 但爸爸都唔俾自己囡囡讀, 寧願博大抽奬。我自己母校係二線私小, 要俾錢成績又唔係咁標青, 我都叫囡囡考入去讀, 今年仲要計劃埋細囡添。兩人對學校既感情同信心, 不言而喻。

MASAYA 發表於 14-9-24 11:29
乜信義真係特殊學校?我冇了解過間學校,不過BK上面抽到呢間覺得落左地獄既就係因為「91四寶」呢個名頭,實 ...
主要係因為升中成績真係唔好, 同埋相對其他學校多特殊需要學童, 所以唔受歡迎。

KVV 發表於 14-9-24 11:23

田小開放日我有去, 會後校長說叩門就要睇小朋友面試表現.
我哋幼稚園小朋友面試表現唔會差的, 印象分都win晒, 仲有校長推薦信。
我當年2013-14, 田小校長去我哋幼稚園做簡介, 仲話叩門係跨網優先添, 有無咁多人叩先得啦。

請問邊間救世軍幼稚園?

回覆 KVV 的帖子

沙田得兩間係咪呢。

‹ 上一主題|下一主題