用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 部份上年度「自行分配學位」階段超額取錄必收生小學名單 ...
樓主: iantsang
go

部份上年度「自行分配學位」階段超額取錄必收生小學名單 [複製鏈接]

回覆:部份上年度「自行分配學位」階段超額取錄必收生小學名單

其實我覺得樓主post呢段訊息未免太早了!
第一階段自行分配學位分兩類:必收生(30%)同計分收生(20%)
如果收"必收生"多過30%,餘下用的是統一派位(大抽獎)的學位
如果"必收生"少過30%,必收生的餘額會給"計分收生",意思係在第一階段"計分收生"都會起碼有20%。

但如果"必收生"太多,影響是大抽獎,因為相對學位少了,在出年大抽獎之前應該會有確實的學位餘額資料

醒目開學勳章

引用:其實我覺得樓主post呢段訊息未免太早了!

原帖由 Winniestar 於 14-09-22 發表
其實我覺得樓主post呢段訊息未免太早了!
第一階段自行分配學位分兩類:必收生(30%)同計分收生(20%)
如 ...
今年選擇在現階段po呢個名單嘅原因同往年不同,目的係提醒大家唔好期望呢批小學可供計分嘅自行位可以多過20%,咁可以對實際名額有較清楚概念。

回覆:iantsang 的帖子

其實每年的"必收生"都唔一樣,根本冇得估。不過隨著出生率上升,好多學校都會超收"必收生"。所以好多學校根本唔使期望"計收收生"會多過20%。在第一階段的計分,高分冇問題,低分的有D都會博,但有幾多個家長會因為學位"可能"多而選擇果間學校

回覆:Winniestar 的帖子

Agreed!

‹ 上一主題|下一主題