用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟愛德小學 自行選擇德愛的,打個招呼呀
樓主: kate12210
go

自行選擇德愛的,打個招呼呀 [複製鏈接]

引用:選擇愛德了,25分,大家可能有機會將係同學仔

原帖由 GOBBILY 於 14-09-22 發表
選擇愛德了,25分,大家可能有機會將係同學仔
你就好啦!25分穩入,我地得15分咋,只能望下...
2014年個期自行差不多都入晒,真的好一期期,我仔仔今年K2,老虎仔年的,人數都不少架

回覆:自行選擇德愛的,打個招呼呀

自行今朝報咗,得15分。

My no. is 200 when i submitted this morning.

引用:My+no.+is+200+when+i+submitted+this+morn

原帖由 vchu 於 14-09-25 發表
My no. is 200 when i submitted this morning.
請問如果同樣是15分,仲有位的是否抽獎

Yes, lucky draw.

GOBBILY 發表於 14-9-22 20:36
選擇愛德了,25分,大家可能有機會將係同學仔
本人為愛德舊生,
有宗教分,
跨區選擇了愛德。

轉眼囝囝已三年班,祝大家如願下年入讀到愛德。

引用:轉眼囝囝已三年班,祝大家如願下年入讀到愛

原帖由 kvc 於 14-10-05 發表
轉眼囝囝已三年班,祝大家如願下年入讀到愛德。
請問你地當年幾分入到?你對學校評分如何,感謝分享

回覆:kate12210 的帖子

我囝囝係派唔到而好彩叩門成功一族。新校長今年上場,估計会著重多D學業成績,不過學校都有好多課外活動,有動有靜,除運動有足,籃,乒乓,田徑,亦有跆拳道,文靜可選象棋,圍棋,囗琴,囗風琴,陶藝,小提琴,書法,水墨畫等,只怕孩子時間有限,無法全部參與。學校愛主動派學生參加朗誦節和音樂節,訓練很足, 所以有很好成績。兩測兩考,不設精英班,每年以平均名次分班。各科有補底班每星期額外協助能力較弱同學。一、二年班係蜜月期,功課不算多,依家到三年級就覺得增多了,始終要準備TSA。老師大致都充滿愛心,照顧孩子所需。記得去年有位小二學生因家庭問題導致情緒問題,不願吃午飯,老師就刻意陪她一起共晉午餐,開解她一段時間,這做法很有意思。因為無校車關係,家長要考慮仔女接送問題。上面講開新移民問題,如果怕,不但不要到愛德及深水埗區,亦不要選津貼小學。可能蔡繼有,拔萃等適合多D。祝大家好運,去到自己心儀小學。

請問小兒被選中, 在星期六參加的普通話先修班, 又是乜野黎呀 ?

呢d係普通話比較差,要額外補習。

引用:我囝囝係派唔到而好彩叩門成功一族。新校長

原帖由 kvc 於 14-10-09 發表
我囝囝係派唔到而好彩叩門成功一族。新校長今年上場,估計会著重多D學業成績,不過學校都有好多課外活動, ...
好多謝你甘詳盡的回答喲!令我覺得我的選擇是更正確的!希望入到啦

本人是舊生,聖方濟校風好,老師盡責。當年在麥學暉校長帶領下,學校學術及各方面都有明顯進步。數學當年用齡記的書,出名深。英文我到中三都不用多花功夫。本人已碩士畢業多年,常回母校探張副校。對聖方濟有着一份深厚感情。

我果屆大部分男仔派長天,女派上智。個別特別叻的叩其他學校。兩個入男拔,一個St Paul Co-Ed, 兩個瑪利諾神父,一個聖瑪利。

我係呀

請問有冇人中咗呀

Hi 我本人係舊生,有幸愛德小學自行收左。但我住沙田,唔知有冇人都住沙田區,想知點解決交通問題?

另外都好想再問下有冇人小朋友係讀緊愛德,想聽多點關於學校的學術成績, 如,英文科有冇NET teacher, 學校谷唔谷? 平均每曰有幾多功課?每星期有冇默書?

謝謝!

我大仔上年入了小一,細仔今年自行收左。
差不多每星期都有中文及英文默書。
功課中英數都有兩份或以上。
開頭可能有點吃力,現在習慣了還可以。

引用:愛德較多附近公屋學生,+而瑪小和荔天較多附

原帖由 mall 於 14-09-21 發表
愛德較多附近公屋學生, 而瑪小和荔天較多附近四小龍和美孚學生.  我不是看低新移民和基層.  只是這是事實.  ...
四小龍同美孚代表乜野?本人聖方濟廿二屆畢業,同屆同學其中一位來自沙角邨,年年考第一。升中考入聖保羅男女,會考8A1B, 攞獎學金入倫大,劍橋。另一位來自和樂邨,現在是醫院副顧問醫生。另一位女同學來自荔堯邨,考入聖瑪利,曾經一年內所有seen同unseen dictation 都滿分,至今無人能破。本人來自愛民邨,英國碩士畢業,投行管理層。本人表哥自小住深水埗唐樓,自幼喪父,母親文盲,聖方濟畢業,派九華,現在是骨科專科醫生。
龍,至終係龍。一條蟲,在現在所謂中產家長"幫助"下,只會變成一條叻啲既蟲。我認識的例子多的是。
另外,黃仁龍的爸爸只在維園賣雪糕。
小朋友,你的世界太小了。

HI 我囡囡25分入左愛德, 我住青衣的! 現在都煩緊找保母車!
‹ 上一主題|下一主題