用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Kindle數問
樓主: fany
go

Kindle數問 [複製鏈接]

引用:回覆+longlokma+的帖子 ++你囝囝D+金庸睇

引用:Quote:原帖由+A-Mum+於+14-10-06+發表回覆+

原帖由 IloveJJ 於 15-10-01 發表
Kindle可以睇金庸嗎?是否繁體字的?
用Kindle看繁體字書無問題。

如想看金庸小說,可以去haodoo.net 下載適合Kindle的eBook。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-10-01+發表Kin

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-10-01+發表Kin

原帖由 huba 於 15-10-01 發表
用Kindle看繁體字書無問題。

如想看金庸小說,可以去haodoo.net 下載適合Kindle的eBook。
你好,請問有冇適合七至八歲嘅中文繁體書?

引用:Quote:原帖由+huba+於+15-10-01+發表用Kind

原帖由 kinyee125 於 15-10-03 發表
你好,請問有冇適合七至八歲嘅中文繁體書?
中國Amazon套最美的中國童話頗適合初小學生,不過是簡體字,需要自己轉繁體。

引用:Quote:原帖由+kinyee125+於+15-10-03+發表

原帖由 huba 於 15-10-03 發表
中國Amazon套最美的中國童話頗適合初小學生,不過是簡體字,需要自己轉繁體。

...
Thx huba !

引用:Quote:原帖由+kinyee125+於+15-10-03+發表

引用:Quote:原帖由+huba+於+15-10-03+發表中國Am

原帖由 IloveJJ 於 15-10-04 發表
想請教一下,响kindle睇既書,與實體書是一樣的嗎?如:插圖,排版,是否一樣?也是彩色的嗎?

...
這套書有很美的彩色插圖,不過當然要用可顯示彩色的閱讀器才能看到彩色。傳統的Kindle (not Kindle Fire) 較適合看文字。彩圖可在手機或電腦用Kindle APP 睇。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-10-04+發表想

回覆:Kindle數問

IloveJJ 發表於 16-6-9 00:24
請問大家有無買到kindle voyage呢?好用嗎?Amazon是否不送香港?我下月會去日本,是否日本買好啲呢?

...
Amazon.com 嘅無廣告版可以直送香港。  我D小朋友用最低階個款咋,第一部買咁貴,佢如果唔鍾意用會好浪費喎。太貴帶番學校又好似唔係幾好。  
日版無國際保養,睇你覺得值唔值得搏。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-9+00:24+請問大

IloveJJ 發表於 16-6-9 08:59
Ic,最低版即係咩model呀?fire?我無打算帶返學校呀!我唔知學校俾唔俾?
http://www.amazon.com/Kindle-Glare-Free-Touchscreen-Display-Wi-Fi/dp/B00KDRU028?ie=UTF8&country=HK&redirect=true

呢部係依家最低階,可以直送香港,連運費 HK$900,無燈,Touch screen 的。建議你睇埋 Paperwhite 再決定。  

另外香港有水貨廣告版賣,可以平過自己買,如果係美版,壞左可能都有保養。你上 price.com.hk 格價啦。  

@@ 好重要,好重要:Fire 唔係 e-ink,壞眼架,千祈唔好買!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-9+08:59+Ic,最

IloveJJ 發表於 16-6-9 09:52
謝謝提醒,請問呢個叫咩model?我想比較paperwhite
個名好簡單,就係叫 Kindle ,上一級就叫 Kindle Paperwhite

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-9+09:52+謝謝提

IloveJJ 發表於 16-6-9 10:35
我睇了比較,想買paperwhite,是不是Amazon的paperwhite不能直送香港?如果去電腦店買,買行貨是否好過水貨? ...
http://www.amazon.com/Kindle-Paperwhite-High-Resolution-Display-Built/dp/B00QJDU3KY?ie=UTF8&keywords=Kindle%20paperwhite&qid=1465440636&ref_=sr_1_2&refinements=p_n_shipping_option-bin%3A3242350011&sr=8-2

Paperwhite 直送香港,連運費 HK$1225 (做乜偷懶唔自己 search )。

Amazon 無香港代理架,全部都係水貨

引用:Quote:原帖由+A-Mum+於+16-06-09+發表個名

原帖由 IloveJJ 於 16-06-09 發表
我睇了比較,想買paperwhite,是不是Amazon的paperwhite不能直送香港?如果去電腦店買,買行貨是否好過水貨? ...
以我所知,Kindle在香港沒有正式獲授權的分銷商。

只有向Amazon 直接購買的才是行貨,其他在港的渠道都是水貨分銷商,有些會自己提供簡單的本地維修,例如:換電池。複雜的問題會送返美國Amazon(假設水貨Kindle來自美國)维修。

根據個人經驗,Kindle 真的很穩定。家中數部Kindle 已使用數年還未壞。手上最新的幾部Kindle Paperwhite 都是購自東京有樂町的Bic Camera, 當時的價錢(及匯率)都是很不錯的。不過,最近一年的價錢好像升了一截,建議你比較一下日本及美國的Amazon與及本地的水貨店價錢(因水貨店通常在美國Amazon大減價時一大批入貨的)。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-9+10:35+我睇了

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-9+10:35+我睇了

‹ 上一主題|下一主題