用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Kindle數問
樓主: fany
go

Kindle數問 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+ababymami+於+16-6-25+00:27+

原帖由 ababymami 於 16-06-25 發表

回覆 huba 的帖子

Kindle 係Amazon 出的電子書閱讀器,本身並沒有綑綁在某一指定的Amazon account。

之前你透過Amazon account 購買的電子書都已存放在該戶口的雲端記憶內,並不會因為你的任何一部 Kindle 從任何一個Amazon account deregister 而失去。

Please read Kindle Paperwhite User's Guide 3rd Edition Chapter 3 Acquiring & Managing Kindle Content - Device and Cloud Storage.

補充一句,例如你部Kindle 先register 在 Amazon.cn 買了及下載了最美最美的中國童話,然後 dereg 及 register 到 Amazon.com 購買及下載了 Freakonomics,現在你部Kindle 裏同時有套中文童話書及本 Freakonomics 供你去到邊睇到邊。

ababymami  Thank you so much for your explanation.  發表於 16-6-26 00:55

引用:回覆+huba+的帖子 我部kindle+set+咗中國

原帖由 ababymami 於 16-06-23 發表
回覆 huba 的帖子

我部kindle set 咗中國地區,但我又想在amazon.com download電子書入kindle,要點做.?
問題解決未?

回覆 huba 的帖子

謝謝Huba. 問題應搞掂。通過deregistering, 已經轉用amozan. com 買書。較多免費英文書。會多買一部 kindle.paperwhite,小朋友都想看。Kindle Voyage 的自動感光功能其實並不太理想。所以經濟啲再買部paperwhite。可能會再有問題,關於兩部kindle資源共享。自已先摸索吓。

huba    發表於 16-6-27 12:43

回覆:Kindle數問

搞到我心郁郁
依我所理解,唔洗有中國/美國地址都可以喺amazon.cn / amazon.com買書,但應該不能同時註冊?

引用:搞到我心郁郁 依我所理解,唔洗有中國/美國

原帖由 S-Kwok 於 16-06-27 發表
搞到我心郁郁
依我所理解,唔洗有中國/美國地址都可以喺amazon.cn / amazon.com買書,但應該不能同 ...
一部Kindle 任何時間最多只可登記在一個Amazon 戶口,但顧客可以在不同地區的Amazon store都擁有戶口。

最近發現部KINDLE叉滿電後都係好快無電, 大家有無試過呢?  有無得維修呢?  機在美國買的.

不知道可不可以說說非 Amazon 下載書的方法, 但如果善用國內網絡資源, 只要百度一下, [書名] + [百度雲], 可能會有意外驚喜

例如百度 search :
求書 magic tree house 百度雲
chronicles of narnia 百度雲 mobi

marbomama 發表於 16-6-28 00:01
最近發現部KINDLE叉滿電後都係好快無電, 大家有無試過呢?  有無得維修呢?  機在美國買的. ...
Amazon 無幫人換電呀。用電快左,除左老化,仲可以係:長開3G/WiFi, 磁石套開關不好,開得太光,有 corrupted book files...   
慳電 tips here:  
http://www.howtogeek.com/238880/how-to-maximize-your-kindles-battery-and-really-get-a-month-of-reading/

醒目開學勳章

marbomama 發表於 16-6-28 00:01
最近發現部KINDLE叉滿電後都係好快無電, 大家有無試過呢?  有無得維修呢?  機在美國買的.
試過部KINDLE兩個星期就差不多要再差電. 原來我教咗高光度, 發現後我只在有需要時用BACKLIGHT, 電又變番LONGLASTING.

醒目開學勳章

PY-Sing 發表於 16-6-28 11:07
試過部KINDLE兩個星期就差不多要再差電. 原來我教咗高光度, 發現後我只在有需要時用BACKLIGHT, 電又變番LON ...
可能近排少用kindle睇書,屋企部kindle無差幾個月都仲有電

回覆 huba 的帖子

Huba, 唔好意思,又有問題。 我現有兩部kindle,同時login 入同一户口。在第一部kindle買書,两部kindle 都看到,然而在笫=部kindle買書,就只有第二部機看到。如何達到資源共享。謝謝!

Thanks A-Mum & PY-Sing,
快無電既程度係...今晚叉完, 第二天開機就有signal要叉電
我囝囝就係好幾個月沒有用, 想睇返就發現呢個問題了.
等我研究下, 係咪無得救先....

A-Mum  d 電太耐唔义真係唔係幾好   發表於 16-6-29 08:20

引用:回覆+huba+的帖子 Huba,+唔好意思,又有問

原帖由 ababymami 於 16-06-28 發表
回覆 huba 的帖子

Huba, 唔好意思,又有問題。 我現有兩部kindle,同時login 入同一户口。在第一部kindle買 ...
請你將兩部Kindle 的畫面清楚拍下post 出來做個比較。

ababymami 發表於 16-6-28 22:36
回覆 huba 的帖子

Huba, 唔好意思,又有問題。 我現有兩部kindle,同時login 入同一户口。在第一部kindle買 ...
我一個負責買四個人嘅書,所以從來都唔係將D書自動 send 晒去幾部機。Login amazon.com,去 manage your content and devices 到,就可以揀邊本書 deliver 去邊部機。

醒目開學勳章

A-Mum 發表於 16-6-29 16:18
我一個負責買四個人嘅書,所以從來都唔係將D書自動 send 晒去幾部機。Login amazon.com,去 manage your co ...
A-Mum,
我用family library share 書俾阿女睇, 但係阿女又唔可以用自己account organise d 書, 又睇唔到其他地方download下來的書, 你係點manage 呢? 靖分享. 謝謝

Laputa 發表於 16-6-30 09:31
A-Mum,
我用family library share 書俾阿女睇, 但係阿女又唔可以用自己account organise d 書, 又睇唔到其 ...
我無用 family account 呀, 全家只有我一個 account。佢地想買書會俾名我,因為要 check 下我可能已經買過。如果我有就send 俾佢,無就我買。

阿哥會用 kindle browser 上 haidoo 直接 download 書。
其他 files 都可以直接 經 email send 去佢自己部 kindle。

你阿女想點 organise D書呀?

試了叉電兩天, 每天一次, 部機今日終於可以睇耐D啦!

A-Mum    發表於 16-7-2 10:13

回覆 Laputa 的帖子

我開了family account, 但不知如何share book 俾小朋友看?另外,小朋友亂用kindle買, 我又不能取消信用卡,有冇人知道如何控制小朋友用kindle買書?
試過用usb線將一部kindle的書copy到另一kindle, 结果打不開,有版權問題。

引用:回覆+Laputa+的帖子我開了family+account

原帖由 ababymami 於 16-07-02 發表

我開了family account, 但不知如何share book 俾小朋友看?另外,小朋友亂用kindle買, ...

建議:

1. 未認識怎樣使用及控制family account 之前, 取消family account。

2. 在你孩子的Kindle 裏使用 parental controls 禁止上 Kindle store.

遲些你再想更適合自己家庭的Kindle 設定。

ababymami  晤該晒!我取消了一键下單,可能有幫助。  發表於 16-7-3 19:20

引用:回覆+Laputa+的帖子 我開了family+account

原帖由 ababymami 於 16-07-02 發表

我開了family account, 但不知如何share book 俾小朋友看?另外,小朋友亂用kindle買, ...
如果有書錯手買咗,儘快聯絡Amazon Customer Service 去取消訂單。

‹ 上一主題|下一主題