用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 用郵政局Speedpost 寄包裹到英國
go

用郵政局Speedpost 寄包裹到英國 [複製鏈接]

想用郵政局Speedpost 寄舊衣物、文具及護膚品等到英國給阿女, 請問填寫表格Pos 406,
“Quantity and detailed descriptionof contents”
一欄內, 是否須如郵政局指引中的example “1 electrical toy car (with 2 pieces of AA batteries detached), 3
pieces of cotton shirt for men)”, 詳細列出箱內物品?  面積很小, 不夠位填。又是否要逐件物品列出重量和價值?

請各位有經驗家長指點應如何填寫, 謝謝。

2    0    0    0

回覆 iamMrsLau 的帖子

我剛剛寄完,我寄了一箱,入面有好多嘢,但我只報了舊衫同文具,只要你吾係水質嘢同電子嘢就沒問題,郵局職員同我講的,應該大同小異,因為我係澳門寄,只作參考。

其實簡單寫就得, 仲要唔好寫咁貴, 因為一個唔好彩英國海關會收VAT.

回覆:用郵政局Speedpost 寄包裹到英國

簡單填便可,多次經驗空郵同快郵,差不多時間到。

回覆:Zenia 的帖子

收都唔緊要,最慘係一有問題冇人跟,上一次貪平想寄部手機比阿仔,後來要比稅,最慘係查極都查唔到兼冇人理,結果成個半月先收到手機,以後我都係比多些少寄DHL好過

回覆:RT 的帖子

你算好,最後收到,有一次我的空郵收到但己被人偷了,冇得追。。。。

回覆 iamMrsLau 的帖子

用EMS寄英國同埋歐洲睇你好吾好彩,我寄5次就hold起3次要交稅,特別係SPAIN,次次都要. 後來我寄空郵反而無問题.

什麼情況下要交稅?? 要寫明係用過的物品會否一樣要收??

請問EMS係MUD?
‹ 上一主題|下一主題