用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 個仔好想入演藝,請問要點栽培?
go

個仔好想入演藝,請問要點栽培? [複製鏈接]

我仔好中意單簧管,想第時入演藝主修單簧管,但我知演藝係非常難入。
而家佢中二,雖然渺茫,但我都希望能盡量提供機會俾佢。
佢而家响音樂事務處學緊第5年,自己考左5級,亦都入左音樂事務處管樂團(之前係兒童管樂團,每星期練3.5小時),今年轉左青年管樂團,每星期練2.5小時。
請問有咩可以做?
   12    0    0    0

Kanax 發表於 14-9-17 16:18
我仔好中意單簧管,想第時入演藝主修單簧管,但我知演藝係非常難入。
而家佢中二,雖然渺茫,但我都希望能 ...
有無問老師意見?
for every one criticism, three positives must be given.

引用:我仔好中意單簧管,想第時入演藝主修單簧管

原帖由 Kanax 於 14-09-17 發表
而家佢中二,雖然渺茫,但我都希望能 ...
搵位有料的私人老師教,直接問仔仔水準能否考演藝。唔得既就苦練一段時間再考。

lillymarie 發表於 14-9-17 16:31
有無問老師意見?
因為我諗住轉私人老師,所以唔知問唔問好。但係我都約左下星期去搵佢老師傾架喇。

我而家雙管齊下,諗住問下老師意見,又出外面睇下有無D好嘅老師、樂團等俾佢多D機會接觸。

我自己諗唔知參加下演藝嘅青少年班,識下果度D人會唔會有幫助。
但係呢D純粹係我自己估估下,因為從來無諗過個仔想做音樂家,亦唔知有無能力幫佢,總之周圍問下人,搵多D資料先。

EduKing 發表於 14-9-17 17:32
所指的主修是Junior還是Diploma/Degree?
專業發展,還是留待Uncle的專業答案!
佢係想讀Diploma/Degree,將來作為職業,雖然好似好大想頭,但我都希望問多D資料,如果要準備,豈碼叫做有4年時間。

miss321 發表於 14-9-17 17:54
搵位有料的私人老師教,直接問仔仔水準能否考演藝。唔得既就苦練一段時間再考。

...
我都諗住要搵私人老師教,加快進度。但我唔知邊度搵到信得過,真係有料嘅私人老師。我都託人問過有介紹個朋友俾我,但佢收$800/小時,雖然我估好老師肯定呢個學費唔算貴,但我又唔知點先係真正好老師,同埋佢唔可以上門,又唔可以去佢屋企,佢要去我親戚屋企教,變左麻煩左我親戚,好似唔係幾好意思。其實佢而家位老師(音樂事務處導師)好好,只係一班人上會難於兼顧,我又唔知佢可唔可以私人教我個仔(問唔問得佢呢?我驚呢D野唔方便問)。

其實演藝開放日時有去問過,不過果時係問鋼琴,話8級都唔會考慮,起碼考左ATCL,就算攞好好成績(distinction)都仲要睇係彈咩歌,所以我都知競爭好大,唔係真係叻都唔收。但我問左個仔好多次,佢都係想入演藝,而家佢決定主修單簧管,咁我諗真係要加快進度,作好準備,起碼試過唔得至算。

引用:Quote:miss321+發表於+14-9-17+17:54+搵位

我都諗住要搵私人老師教,加快進度。但我唔知邊度搵到信得過,真係有料嘅私人老師。我都託人問過有介紹個朋 ...
新老師可約去琴室學,有啲細音樂中心俾人租教學。音樂事務署老師私底下也可問。

Kanax 發表於 14-9-17 18:14
其實演藝開放日時有去問過,不過果時係問鋼琴,話8級都唔會考慮,起碼考左ATCL,就算攞好好成績(distinctio ...
一方面替他安排單對單老師,另一方面,考了8級以後再考慮是否走專業吧?越上難度越高的。
for every one criticism, three positives must be given.

miss321 發表於 14-9-17 18:28
新老師可約去琴室學,有啲細音樂中心俾人租教學。音樂事務署老師私底下也可問。

...
Thanks!

又或者直接找演藝的老師教?

Kanax 發表於 14-9-17 18:10
我都諗住要搵私人老師教,加快進度。但我唔知邊度搵到信得過,真係有料嘅私人老師。我都託人問過有介紹個朋 ...
通常音統哋導師都會私家教的,如果你覺得此導師好,可以同佢傾下,而且收費都不會高.

lillymarie 發表於 14-9-17 18:53
又或者直接找演藝的老師教?
我唔知點搵....

EduKing 發表於 14-9-17 19:01
回覆 Kanax 的帖子

“我自己諗唔知參加下演藝嘅青少年班,識下果度D人會唔會有幫助。”
我就係對佢信心唔係好大,起碼我肯定佢而家入唔到。我以為演藝係中六至可以報....

cychan39 發表於 14-9-17 19:01
通常音統哋導師都會私家教的,如果你覺得此導師好,可以同佢傾下,而且收費都不會高. ...
謝謝你!咁我快D問下老師!

引用:所指的主修是Junior還是Diploma/Degree?專

原帖由 EduKing 於 14-09-17 發表
所指的主修是Junior還是Diploma/Degree?
專業發展,還是留待Uncle的專業答案!
音統早期也是本地音樂界的搖籃,我有很多知名度高的音樂朋友當年都是音統訓練出來。現在很多家長要快,所以唯有私人學。

其實,除了演藝、本港還有港大、中大、浸大都有音樂系。而管樂,其實演藝也不是大大強過其他學院。論歷史,中大更猶久。

當然小朋友有某院校的理想非常好。演藝著重performance,相對其他大學卻著重成績。如想考入,宜報讀他們的青少年培訓課程,以後入去的路就易好多。但他們的課程頗貴,在這方面,跟音統有非常大距離就真。

786 發表於 14-9-17 19:14
音統早期也是本地音樂界的搖籃,我有很多知名度高的音樂朋友當年都是音統訓練出來。現在很多家長要快,所以 ...
我都有建議佢考慮其他大專院校音樂系,但佢似乎真係想走表演條路,所以如果係著重performance,就真係要入演藝,因為佢成績本身OK,似乎入其他大專院校音樂系仲易D。所以我先心急想俾多D培訓佢。

引用:Quote:786+發表於+14-9-17+19:14+音統早期

我都有建議佢考慮其他大專院校音樂系,但佢似乎真係想走表演條路,所以如果係著重performance,就真係要入 ...
我直接些。無論甚麼演藝事業,特別需要講關係。這跟做普通老師不同。音樂界亦特別講「天才、神童」。所以,既然小朋友有這樣的心,父母又盡力配合,你真要找演藝的老師去私教小朋友。音統要8年考8級,你ysb大約好多差不多年齡的都考了8級。這樣就慢了。我從申,音統課程和師資都非常好,但你有特別的目標,就是走合適的途徑。

‹ 上一主題|下一主題