用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 請問上午「兩文三語」同下午班「中英普」的分別? ...
go

請問上午「兩文三語」同下午班「中英普」的分別? [複製鏈接]

如題,請問是否上課語言分別?
下午班是否無廣東話?

4    0    0    0

回覆:請問上午「兩文三語」同下午班「中英普」的分別?

Push

醒目開學勳章 貢獻勳章

分別係班主任 pm 所有年級都係NET,但am班就係本地老師
而pm K2-K3係PTH老師加NET,而am班就所以年級都係兩位本地老師

所以,pm係有廣東話嘅,不過只限於N同K1,K2/K3應該無廣東話
恐龍家

引用:分別係班主任+pm+所有年級都係NET,但am班

原帖由 小曳人 於 14-09-17 發表
分別係班主任 pm 所有年級都係NET,但am班就係本地老師
而pm K2-K3係PTH老師加NET,而am班就所以年級都係兩 ...
謝謝你回覆,請問你意見,如果將來為左小學叩門,英普班係咪咁重要?
好大機會我只會叩官津小學

醒目開學勳章 貢獻勳章

pycc 發表於 14-9-17 23:15
謝謝你回覆,請問你意見,如果將來為左小學叩門,英普班係咪咁重要?
好大機會我只會叩官津小學 ...
傳聞學校會比多d機會pm班小朋友表演同比賽而如果你只係想讀官津,咁你想讀嘅學校係咪普教中呀?
我個人傾向就自己生活習慣
恐龍家

咁我又想問下大家意見,除咗生活習慣外,對升小一嚟講,pm班係咪會比am班有優勢啲架?

回覆:小曳人 的帖子

Thanks a lot! 咁我會唸下

小曳人 發表於 14-9-17 21:28
而pm K2-K3係PTH老師加NET,而am班就所以年級都係兩 ...

助教講廣東話的

回覆:請問上午「兩文三語」同下午班「中英普」的分別?

點解學校要咁樣分?點解am同pm安排唔一樣?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Christine520 發表於 14-9-18 09:21
咁我又想問下大家意見,除咗生活習慣外,對升小一嚟講,pm班係咪會比am班有優勢啲架? ...
有人話有啦聽聞入到yw db 嘅多數係pm
我仔嗰年,入到dg嘅都係am
所以有無優勢?真係無人知,你想入讀普教中嘅學校,咁pm班應該會好d

恐龍家

引用:點解學校要咁樣分?點解am同pm安排唔一樣?

原帖由 yoyolk945 於 15-05-19 發表
點解學校要咁樣分?點解am同pm安排唔一樣?
因為一般家長喜歡返am,生理和時間都好D。放英普落pm可以balance返好壞處。

引用:Quote:原帖由+yoyolk945+於+15-05-19+發表

原帖由 LL222 於 15-05-21 發表
因為一般家長喜歡返am,生理和時間都好D。放英普落pm可以balance返好壞處。

...
謝謝妳

回覆:小曳人 的帖子

請問yw db係邊間小學?

yw = 英華
db = 男拔

引用:咁我又想問下大家意見,除咗生活習慣外,對

原帖由 Christine520 於 14-09-18 發表
咁我又想問下大家意見,除咗生活習慣外,對升小一嚟講,pm班係咪會比am班有優勢啲架? ...
有冇家上可以分享上午班的升小一成績?
有SFA offer 的多嗎?還是KM 升小好的集中p.m. 英普班?

回覆:秋啪頭 的帖子

是有冇家長可分享,sorry 打錯字。

引用:Quote:原帖由+Christine520+於+14-09-18+發

原帖由 秋啪頭 於 15-10-29 發表
有冇家上可以分享上午班的升小一成績?
有SFA offer 的多嗎?還是KM 升小好的集中p.m. 英普班?

...
KM K1至K3有個傑出表現奬,毎班全年14份評估卷成績最好頭四名攞的,我女當年(上午班)嗰K1-3班攞傑出表現獎,14份卷全部100分,K3試過有6個全100,要揀最快做完卷嗰4個。

下午班,我已不止一次聽過攞傑出表現獎的,14份卷不是全100。所以學術應該上午班好D,點解?時間好用D law,12點放學便可以溫習,又可以多D時間出外上D乜班物班進補。下午班時間超級難用,放學返到屋企已經五點,我知因為我女因為採排上過幾日。

回覆:LL222 的帖子

多謝回覆。
諗兒歌也計分,小朋友能拿100分的確叻仔叻女。
一年4次評估,試卷會每次派嗎?還是最后才知道分數?

引用:多謝回覆。 諗兒歌也計分,小朋友能拿100分

原帖由 mbbaby 於 15-11-03 發表
多謝回覆。
諗兒歌也計分,小朋友能拿100分的確叻仔叻女。
一年4次評估,試卷會每次派嗎?還是最后才知道分 ...
一年兩次家長日,每次可以看到兩次評估卷,共7份,每份有分數,見班主任時即時收返。

雖然我話上午班學術可能好D,但並不代表考直私好D!考直私不單止睇學術。

回覆:LL222 的帖子

Thanks for reply!!

‹ 上一主題|下一主題