用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手媽媽請問31網有咩係差學校,入咗會喊三聲? ...
go

新手媽媽請問31網有咩係差學校,入咗會喊三聲? [複製鏈接]

31出名好就知,其他冇idea...thank you!!!

3    0    0    0

個個校網都有呢類學校, 只求good luck

所謂差果d,都係比較多南亞裔學生的學校。

回覆:新手媽媽請問31網有咩係差學校,入咗會喊三聲?

請問佐官同廣官是否一樣校風?

醒目開學勳章 王國長老

你咁問......知道都好難答啊, 都要顧下在校家長感受得架
自己睇完估下....
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D4

LeeCC  版主,多謝你啊

我哋呢啲讀緊人   發表於 14-9-17 12:41

Charlotte_mom 發表於 14-9-17 11:59
你咁問......知道都好難答啊, 都要顧下在校家長感受得架
自己睇完估下....
http://www.edu-kingdom.com/for ...
版主,好多謝你啊

我哋呢啲讀緊人哋話喊三聲的學校的家長,聽得最多嗰句係:吓,呢間你都制呀? 我心諗,我可以話晤制咩?

醒目開學勳章 王國長老

我住12網, 咁多名校唔揀, 揀間誇區活動新學校仲要交學費, 我都聽埋唔少
唔好理人, 自己做好自己就得

其實我覺得教局對住係31網既家長有d不公,表面上話有11間學校揀,但有一間係指定非華裔學校,另一間雖然非指定,但都收好多南亞裔學生,所以已經少左兩個選擇,就算係本地家長唔介意,都唔想搶左南亞裔學生果d位,因為油尖旺區好多少數族裔,人地可能真係需要入讀果兩間指定學校,變成除左4大熱門外,其它學校好難揀。

粉紅豹 發表於 14-9-17 11:27
請問佐官同廣官是否一樣校風?

據聞廣官好d,但缺點係校舍真係太細。

唔好睇少呢D人地稱為"寶校"學生既能力, 好似呢間係12網俾人納入寶校之一學校, 升中成績可能好過一些2/3線學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-17 13:27
唔好睇少呢D人地稱為"寶校"學生既能力, 好似呢間係12網俾人納入寶校之一學校, 升中成績可能好過一些2/3線學 ...

咁咪同陳守仁(TSL)一樣,學生又係來自五湖四海,上堂又係用兩文三語,仲係津校唔洗學費,又唔洗咁辛苦考入去。同樣係南亞裔學生,原來係唔同學校分別咁大。係揀TSL既家長鍾意佢多外籍學生,有好既語境,但同樣收外籍學生既31網兩間寶校就個個要避之則吉。

Jane1983  南亞就吾一樣,正如66都有高質素   發表於 14-9-17 16:38

引用:你咁問......知道都好難答啊,+都要顧下在校

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-17 發表
自己睇完估下....
http://www.edu-kingdom.com/for ...
謝謝⋯請原諒我可能令到有些家長有hard feeling....sorry,我不是有心!

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-9-17+11:59

原帖由 LeeCC 於 14-09-17 發表
版主,好多謝你啊

我哋呢啲讀緊人哋話喊三聲的學校的家長,聽得最多嗰句係:吓,呢間你都制呀? 我心諗,我 ...
Sorry for it....

其實31網除左果兩間南亞裔為主既學校外,其它二三線既我覺得都可以接受。

唉我得15分真係唔識填⋯⋯⋯⋯

回覆 粉紅豹 的帖子

15分,係難搞。
同埋你15份得咗之後,就無得大抽獎,如果揀間15分入到的二線,你滿吾滿意?

引用:回覆+粉紅豹+的帖子 15分,係難搞。同埋你

原帖由 Jane1983 於 14-09-17 發表
回覆 粉紅豹 的帖子

15分,係難搞。
咁博一博點填好?

回覆 粉紅豹 的帖子

搏就著眼大抽獎,抽4大,但真係最好有私校back up。
你仔定女?都可以考慮吓德信

如果有人答左邊間學校差,跟住實比其他家長鬧,所以呢條問題都係唔答為妙

引用:如果有人答左邊間學校差,跟住實比其他家長

原帖由 爸爸愛您 於 14-09-17 發表
如果有人答左邊間學校差,跟住實比其他家長鬧,所以呢條問題都係唔答為妙

...
係係⋯我問得唔好⋯sorry sorry

‹ 上一主題|下一主題