用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

bobbob 發表於 19-9-5 13:01
最近有調查話大多父母無乜聽過仔女講唔該同謝謝,仲覺得咁基本嘅禮貌應該學校教而唔係身教,我覺得香港社 ...
係咩?我身教㗎~仲要大大声講㗎,我同女講,係喉嚨椗講左人地聽唔到唔算数㗎~

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 19-9-5 13:10
係咩?我身教㗎~仲要大大声講㗎,我同女講,係喉嚨椗講左人地聽唔到唔算数㗎~ ...
呢個諗法我本來以為係天經地義,點知而家啲家長唔係咁睇,原來我哋out啦

https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20190902/s00011/1567363075174/%E6%95%99%E5%AD%A9%E5%AD%90%E7%A6%AE%E8%B2%8C-%E4%B8%83%E6%88%90%E5%AE%B6%E9%95%B7%E7%A8%B1%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%9C%80%E6%9C%89%E8%B2%AC

【明報專訊】香港家庭教育學院公布一項「香港學童禮貌表現」調查,發現受訪的500多名中小學及幼稚園家長中,逾七成人認為教導孩子有禮貌,最大責任在於學校或政府公民教育,而非家庭教育。機構董事余榮輝說,家長抱此心態「有問題」,培養孩子有禮貌等品德,家校責任並重。

調查機構:心態有問題

上述調查在8月16至25日期間,以電話訪問形式調查539名家長對子女行為及培育子女禮貌看法。78%受訪家長聲稱會在家經常或間中向子女灌輸禮貌的重要,但只有27%人認為,培養孩子禮貌上家庭要負最大責任;五成人認為學校責任最重,近兩成則指是政府公眾教育。結果另顯示,83%受訪家長表示,子女過去一個月只有間中(37.7%)、很少(26.9%)甚至從不(18.9%)主動說「唔該」和「謝謝」。

余榮輝表示,家校教育角色同樣重要,他說現今家長集中花心思關心子女成績,但較忽視品行培育,建議家長從小習慣教育孩子待人有禮,培養如吃飯前叫「大家吃飯」,主動說「唔該」和「謝謝」等小習慣,並加以鼓勵,讓孩子知道這些禮貌的小習慣應長期保持。

bobbob 發表於 19-9-5 13:16
呢個諗法我本來以為係天經地義,點知而家啲家長唔係咁睇,原來我哋out啦

https://news.mingpao.c ...
取決於佢訪問果个poll係包含乜人……

bobbob 發表於 19-9-5 13:01
最近有調查話大多父母無乜聽過仔女講唔該同謝謝,仲覺得咁基本嘅禮貌應該學校教而唔係身教,我覺得香港社 ...

我都覺得抓晒頭,基本的禮貌從來都係父母教,幾多開始外判比學校?

回覆樓主:

這幾天没電腦online遊戲打,在家中暫時只是躲在房間用手機,沒有出外去網吧,總好過打機爆粗有暴力行為,希望戒咗online game!

自從上週發脾氣擲壞了顯示屏後, 便改為在家中只用手機, 主要是用作打手機遊戲, 偶然會出網吧打機, 但次數和時間不多, 總算在家中沒有了因打 LOL 駡天駡地駡父母的情況, 因為手機遊戲始終沒on-line game那樣刺激引發那種暴燥的反應, 所以偶然在家中沒有被on-line game黐纏可以閒談一會,但其餘時間大多拿著手機在床上用至深夜二時。其實我估到他為什麼不買回一個新顯示屏繼續打其on-line game, 原因是他早前曾說過不會咁笨換過套電腦, 他說就算換了另一部勁機, 但仍要受我的約束, 不能在家中任用, 所以不會買的, 也可能是他不肯買顯示屏的原因, 相信他有如此想法, 在我退休離開他時也會維持現在的情況, 總算這段期間沒有再聽見他說那些激心的說話。

話說他在便利店兼職那間店做到今天結業, 只剩下一份在暑期找到的中介地產店兼職, 但每週只返8小時, 但他好像沒再找其他兼職工作, 所以開學後大部份時間都閒置在家, 以他現在生活情況, 差不多三天吸1包煙, 天天喝啤酒和食零食, 很快便坐食山崩。

回覆樓主:

上月我和太太去了長假期,阿仔即刻借咗媽咪的monitor用來打機,我們回來後,他最後自己買了個新monitor,近來做中介的老板比咗部舊租客遺留下的notebook,本來有簽到密碼比他破咗,不過電池已充不到電,也没有原廠供電線,在家找了一些舊供電線插住用,不知架機本身有問題,還是電壓不對,一打機耗電多便自動關機,只能簡單上網!

stanleypyk 發表於 19-10-12 08:14
上月我和太太去了長假期,阿仔即刻借咗媽咪的monitor用來打機,我們回來後,他最後自己買了個新monitor,近 ...
摸下隻牛和電池位置看看有沒有過熱,電池熱應該拆掉notebook乃可用,牛就要換,唔係電池爆炸甚至燒左間屋就得不嘗失

阿仔早日打機出現問題擲爛過電腦螢光幕, 曾經向他媽咪說, 以前限制他打機, 明年我退休返國內留他在港生活, 是以前玩他諸多限制, 明年玩夠將他放棄, 估不到我們做父母在他心目中他只是一個玩物, 不會想到父母為子女好, 規限他只為了他不會太沉迷, 但他的講法在我心中一涼, 即是我們這十多二十年的照顧, 只得到他的埋怨, 不是感恩。其實他出世時我也預算到他剛讀完書我便退休, 也不是什麼預謀玩他, 但他有這想法我也沒辦法, 其實他希望我們不離開他只是要有保護傘, 並不是要父母的提點和教導, 例如叫他不要食煙又偏要食, 昨天說心口痛, 我在網上看到可能吸煙引起的併發症, 但一建議他看醫生檢查和照肺, 今天即時話沒問題拒絶去看, 應該他是不敢面對現實, 因為我未退休前還可申領家屬的醫療保險, 但他不領情去看也沒辦法, 只顧一不用上學和返兼職, 其餘時間拿來打機, 不事生產, 所以再一起生活只是看在眼內激心, 不如分開不用再管他, 但他不工作只打機便過不了活, 當然如果我退休後他在港不能生活, 可以回國內一起生活, 但先決條件是他要戒煙和回國內也要工作, 不能只顧打機。

回覆 stanleypyk 的帖子

佢話父母玩佢果d,應該係負氣話,唔想你地走先至咁講。
離開你地退休會國內定居,就只有一年。好好勸吓、傾吓,睇吓佢會唔會想通,其他可以做的,其實都唔多。

Jane1983 發表於 19-10-14 13:48
回覆 stanleypyk 的帖子

佢話父母玩佢果d,應該係負氣話,唔想你地走先至咁講。

一早已同佢講可討論,但他沒有回應,不知是否到時再算的心態!

stanleypyk 發表於 19-10-13 23:22
阿仔早日打機出現問題擲爛過電腦螢光幕, 曾經向他媽咪說, 以前限制他打機, 明年我退休返國內留他在港生活,  ...

心口痛應該係唔夠訓,我後生時都試過。咁年青,無乜遺傳病,無咁易有事的,放心。

諗得衰啲,樓主個仔遲下可能學人去搵快錢,做出一啲為非作歹嘢一啲都唔出奇喲。

rulerL 發表於 19-10-15 21:50
諗得衰啲,樓主個仔遲下可能學人去搵快錢,做出一啲為非作歹嘢一啲都唔出奇喲。
...
我看樓主描述又唔覺得,不過會不會被豬朋狗友誘一利用就好難講,但又咁講,就算樓主留在身邊,要發生的總會發生

little_yolky 發表於 19-10-15 14:04
心口痛應該係唔夠訓,我後生時都試過。咁年青,無乜遺傳病,無咁易有事的,放心。
...

男仔發育時期胸口痛是正常,因為唔夠訓就真的未聽過wor,打機至卒死新聞就間中都有

MrBeast 發表於 19-10-16 09:17
男仔發育時期胸口痛是正常,因為唔夠訓就真的未聽過wor,打機至卒死新聞就間中都有 ...

我試過一次,通頂無訓,第二日心口痛,訓返就無事了。

相信大家和子女一起生活一定會有些生活小節不儘相同,我試舉一些例子我們和子女的習慣是相反的,不知大家對子女有不同習慣會採取什麼態度呢?
1. 我們要求用完電腦要關掉電製
2. 日間用完洗手間要關燈
3. 佢自己煮面食要洗返煲和碗筷
4. 在大廰不要亂放吃完的包裝紙, 汽水樽和罐, 外賣吃完的飯盒等等
5. 鞋用完回家要放回鞋柜
6. 整理房間不要將雜物放置房間招惹蛇虫鼠蟻

如果子女從來不主動做, 就算叫也只會做部份, 大家做父母怎處理呢? 呼呼喝喝也要求他做, 還是幫他執手尾, 還是不做由他算了? 就算幫他做大家心裏又舒服嗎?

stanleypyk 發表於 19-10-17 13:03
相信大家和子女一起生活一定會有些生活小節不儘相同,我試舉一些例子我們和子女的習慣是相反的,不知大家對子 ...

這些问題在升小已解決了……解決不了的,叫他限制在自己房內,不要污染屋企其他地方,唔好影響到我~再唔係只有無眼屎乾淨盲。同你講过好多次,做父母係保鮮期有限,佢地由10歲开始,父母能控制既越來越少,佢唔想改,你劝鬧都係無用。唔好成日问:唔通睇住佢错,睇住佢死都唔出声咩?可以禁講,為盡父母責任,要出声,但之後佢点做,我地已控制唔到,睇佢造化,我地既bargaining power係隨住佢地成長而遞減。請接受現实。你以上问題,持續幾年,沒完沒了。你又唔忍到佢,亦唔忍心-脚伸佢出门,总之就重複拖拉禁多年。

stanleypyk 發表於 19-10-17 13:03
相信大家和子女一起生活一定會有些生活小節不儘相同,我試舉一些例子我們和子女的習慣是相反的,不知大家對子 ...

1~6我都會叫佢地做,阿女試過有垃圾及食完餐具冇處理,我放晒响佢張床,晚上回房間見到,佢死死氣自己掉垃圾及洗乾淨。

佢hea我,我比佢更hea, 當然過後適當時候我又同佢講下道理。

其實以上各項習慣係從小培養,青春期間免不了夾雜鬥氣成分,所以我唔會吵吵嚷嚷。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 19-10-17 13:44
這些问題在升小已解決了……解決不了的,叫他限制在自己房內,不要污染屋企其他地方,唔好影響到我~再唔係 ...

所以不是太影響我的都算了,但我太太天天叫他關電製和擺鞋柜,我都聽到好悶!
‹ 上一主題|下一主題