用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

asweetmom 發表於 19-8-29 13:09
樓主,這裏個個叫你放手,而且他已成年,他自己生活不叫被遺棄好嗎!我突然感覺,你不放手的真正理由其實 ...

本來我太太早前还不太願意離開,但現在態度也軟化下來,相信分開也是暫時最好的解决方法,其實早年前也有向兒子透露有這安排,只是他沒什麼回應,也不知他有什麽想法!

MrBeast 發表於 19-8-29 13:11
咁婆婆要自己決定和和她兒子商量,你又何必憂他人之憂

如果我係佢舅父,佢咁既款都唔會俾佢去住,勉得影響自己小朋友。

stanleypyk 發表於 19-8-29 12:46
所以到我退休,他完成學業出外工作,一切監管都會停止,他也再不能說我控制狂,可能一些人覺得我離開子女 ...

佢搵唔到工你係咪唔駛走呢請問!我朋友阿哥3X歲人都話讀書唔做嘢,由cert考到DSE都未攞過full cert,話佢,佢話你呢D 俗人唔會明佢諗既嘢,反正就繼續啃老

little_yolky 發表於 19-8-29 22:44
如果我係佢舅父,佢咁既款都唔會俾佢去住,勉得影響自己小朋友。
就算舅父肯,我都會再三解釋清楚情況免得人地之後怨我。若唔肯,就順手推舟直接將人地唔收的原因話比阿仔聽。
btw ,我有個fd 好樂於助人,有次收留左另一個朋友的問題兒童(唔肯番學)住了一段日子,不過我覺得佢唔qualify,第一佢係超級理性人、二當時佢未有細路,之後佢自己生左個問題兒童不能自e

阿仔本週剛開學又出現問題, 事原這週初據他稱要返學, 應返9點半, 因為他夜睡, 這幾天早上8時許已叫他起床, 但最終遲了起床返少了課時, 昨天一起床已是11時許, 便開始打機不返學了, 打機時運氣不好又辱罵上帝死全家, 他媽咪在家聽到自然又勸他不應這樣, 他反駁說

媽咪平時信佛, 點解要做上帝隻狗幫上帝說好話, 又話媽咪腦殘, 自然媽咪的語氣更加強硬, 他開始火滾重提舊事, 說他自少被我們限制, 小學時只能打機20分鐘, 每次打到某一關時便會停機, 令他很沮喪, 開始眼紅想哭, 接著將部Monitor拿起來撞房門及擲落地下, 個 Mon 爆開晒用不到, 終於無 Mon 打機, 他說以後去網吧打, 其實他最簡單買返個 Mon 便可打返, 但不知他不懂買還是有什麼想法, 過了一天只是用手機在家, 沒有在家打機, 暫時我也不理他無機打的情況, 想打就自己找辦法。

始終阿仔和我們父母之間有一條刺, 真想不到在兒時打機不夠會產生這麼大仇恨的心, 我在想父母和子女不和, 通常是父母虐待子女, 對子女呼呼喝喝而做成, 萬萬想不到同玩不夠有關, 但當然可能還有其他導火線引起, 因他不願多談, 所以也無從稽考。

現在大家相處的關係, 無事時還可一起傾談, 但一打機有問題時, 內心的怨恨便浮現出來, 大家的行為讓對方越來越看不過眼, 我相信分開住才可減少磨擦, 可謂相處好同住難, 其實分開住對我和太太沒什麼影響, 基本他在家只做執碗入廚房的家務, 其他家中大小事務都不管, 也幫不到什麼忙, 反而離開他可能失去依靠, 會埋怨沒有父母的庇蔭, 但是一起住只是物質的供應, 但不聽父母的勸告不斷做出講粗口、吸煙和飲酒的行為, 根本沒理會父母的感受, 長此下去同住也沒有意思。

父母係佢小學一日只比打20分鐘,就可以咁怨恨?但你已經極速屈服,佢上中學已經玩好多好多了。咁父母咁多年愛錫佢,供書教學、一日三餐、四季衣裳呢?佢付出過乜嘢,值得得到咁的待遇?佢感恩的心被狗食咗?

你仔打爛mon的事係唔可以接受。樓主你千祈唔好息事寧人,買一個比佢。佢要承擔亂咁發癲的後果。

Jane1983 發表於 19-9-4 23:28
父母係佢小學一日只比打20分鐘,就可以咁怨恨?但你已經極速屈服,佢上中學已經玩好多好多了。咁父母咁多年 ...

我當然不會再買,佢自己打爛當然無理由要我負責!

“其實他最簡單買返個 Mon 便可打返, 但不知他不懂買還是有什麼想法”
你居然還想著他怎麼用?
換做我,他自己不打爛,也被我打爛。若果他買新的,我照舊打爛。我時常和兒子討論你兒子情況,一致認為你兒子屬於病態。已經無法用正常人思維來處理。

Danielhk 發表於 19-9-5 07:36
“其實他最簡單買返個 Mon 便可打返, 但不知他不懂買還是有什麼想法”
你居然還想著他怎麼用?
換做我,他 ...

又唔洗打爛咁粗暴,燒條fuse 話壞左然後送去有需要人士更好更環保

Jane1983 發表於 19-9-4 23:28
父母係佢小學一日只比打20分鐘,就可以咁怨恨?但你已經極速屈服,佢上中學已經玩好多好多了。咁父母咁多年 ...
比著我必定拍手叫好然後出街食飯慶祝

stanleypyk 發表於 19-9-4 23:08
阿仔本週剛開學又出現問題, 事原這週初據他稱要返學, 應返9點半, 因為他夜睡, 這幾天早上8時許已叫他起 ...

我e加都是比每天15-30分鐘打機,樓計就remove privilege. 未過青春期我唔肯定o5ok but so far so good.
性格ge野是自少培養,父母處理態度亦有很大影響,不過想當年冇乜意思,還是向前看吧,咁你是否將層樓租出去,換鎖,叫佢出去住劏房先?

MrBeast 發表於 19-9-5 08:13
比著我必定拍手叫好然後出街食飯慶祝

都係你EQ高。我呢d路過的,尋晚睇完樓主個帖覺得好嬲。

Jane1983 發表於 19-9-5 08:20
起初看這貼我都有d架,見到樓主方法唔work 咪諗下有乜其他alternatives (有d無聊野都是來自cosby show)

Jane1983    發表於 19-9-5 09:21

Jane1983 發表於 19-9-5 08:20

我反而擔心樓主兩老。個細路有暴力傾向,精神方面的而且確出咗問題。我擔心兩老既安全,香港唔係無試過⋯⋯

little_yolky 發表於 19-9-5 11:52
我反而擔心樓主兩老。個細路有暴力傾向,精神方面的而且確出咗問題。我擔心兩老既安全,香港唔係無試過⋯ ...

所以過往和阿仔角力,不是故意放鬆,而是橡根回彈原理,迫得太緊回彈力更强!

stanleypyk 發表於 19-9-5 12:00
所以過往和阿仔角力,不是故意放鬆,而是橡根回彈原理,迫得太緊回彈力更强!
...

你哋真係要小心D。

回覆 little_yolky 的帖子

係,幾年前殺死父母果個男仔,被捕後話嬲父母逼佢學琴,唔比佢學籃球,令佢生得矮識唔到女仔。但佢父母做粗重工,都供佢去澳洲讀書又唔講

Jane1983 發表於 19-9-5 12:28

係,幾年前殺死父母果個男仔,被捕後話嬲父母逼佢學琴,唔比佢學籃球,令佢生得 ...

識唔到女仔根本係佢性格有問題,王祖藍老婆都唔知幾靚,普京都不知幾咁有型。

賴父母最就手。
同理心和感恩人地為你付出,係最基本的家庭教育。

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 19-9-5 12:40

賴父母最就手。

最近有調查話大多父母無乜聽過仔女講唔該同謝謝,仲覺得咁基本嘅禮貌應該學校教而唔係身教,我覺得香港社會真係出咗好大問題
‹ 上一主題|下一主題