用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

October. 發表於 19-6-14 21:31
婚姻呢樣野,錢生話齋:城外的人想衝入去,城內的人想逃出來。我就覺得好似著鞋咁,要自己去試,先知岩唔 ...

錢鍾書講的係一個現象,但實情係人人際遇唔同。有d人的婚姻係幸福的,互相扶持;有d人係第三者不斷或者柴米油鹽生活逼人。執到好籌的,唔會想出來。明知係死路一條,亦唔係個個為恨嫁而夾硬黎。

結婚同修身唔同,就算當事人再好、再努力,遇到不堪的對手,最終都難有happy ending。

Jane1983 發表於 19-6-15 08:48
錢鍾書講的係一個現象,但實情係人人際遇唔同。有d人的婚姻係幸福的,互相扶持;有d人係第三者不斷或者柴 ...

是的,遇到好的婚姻要格外珍惜。

所有的大人都曾经係孩子,但唔係所有既孩子都會變成大人,有啲人經歷挫折會成熟、會進步,有啲人就原地踏步永遠都係孩子一個,一段婚姻如果對方不努力去呵護,靠一己之力維持,很快會七癆八傷,咁情況,依家啲人好識打算既,唯有放棄,越早止蝕傷害越少。

另外,當然唔贊成為嫁而嫁啦,未嫁都唔滿意對方囉,當戀愛蜜月期過後,只會更加失望。

回覆樓主:

最近阿仔間學校要求學生要找一些與本科有關的暑期工計學分,在他返便利店時突然有位做地產的客人問他有沒有興趣到地產舖做,都要熟中文輸入和繪圖,但仔這五年來一開電腦只識打機,以前教過他倉頡和速成,但未肯用心練習,今天一路打機間中話學中文輸入,這樣學法,惡補都無用,死性不改,到時見工佢就知衰!

Jane1983 發表於 19-6-15 08:48
錢鍾書講的係一個現象,但實情係人人際遇唔同。有d人的婚姻係幸福的,互相扶持;有d人係第三者不斷或者柴 ...
就好似 Before Sunrise 片頭嗰對德國夫婦咁,幾十年都係為一啲小事(例如報紙新聞)而爭吵。可能男女主角既邂逅,然後失聯,再重逢,再失聯,更令人回味。

stanleypyk 發表於 19-6-15 13:34
最近阿仔間學校要求學生要找一些與本科有關的暑期工計學分,在他返便利店時突然有位做地產的客人問他有沒有 ...
所以話唔駛勞氣喎,書到用時方恨少,年青人有的是時間,碰下釘、捱過知衰就會願意去學/去做,由得佢啦!就算佢揾唔到,放心明年 yr 2 學校都會幫佢地揾。

王家爸爸 發表於 19-6-15 13:38
就好似 Before Sunrise 片頭嗰對德國夫婦咁,幾十年都係為一啲小事(例如報紙新聞)而爭吵。可能男女主角既 ...

唔好的男人一直失聯算啦,咪鬼重逢

最近阿仔間學校要求學生要找一些與本科有關的暑期工計學分,在他返便利店時突然有位做地產的客人問他有沒有 ...
Stanley, 打蛇隨棍上快d再教佢中文輸入法啦,学下学下一个两个鐘过去咪打少d机食少d煙出少d去網吧囉~

October. 發表於 19-6-15 11:01
是的,遇到好的婚姻要格外珍惜。

所有的大人都曾经係孩子,但唔係所有既孩子都會變成大人,有啲人經歷挫 ...

好彩我C6暫時睇嚟都唔錯,係身子差D

我當年本身識英文打字,去中大校外進修,學咗個半鐘就識。明咗個道理就得。練得多,依家一分鐘6X字。地產應該無駛打字快,識就得。

Yanamami 發表於 19-6-15 16:05
Stanley, 打蛇隨棍上快d再教佢中文輸入法啦,学下学下一个两个鐘过去咪打少d机食少d煙出少d去網吧囉~ ...

教都無用,昨天慣常晚上8點前打完機,冧住食完飯夜晚叫佢學一陣,終於9點前又出咗去,深夜12点半才回來,唔問都估到佢去咗邊,不聽教,無奈!

little_yolky 發表於 19-6-15 17:16
好彩我C6暫時睇嚟都唔錯,係身子差D

你C6算好啦,肯幫女溫書,都係你調教得好。叫佢做多啲運動啦,身子健康先至係本錢,我屋企倆個男人都肯做運動。

October. 發表於 19-6-15 22:06
你C6算好啦,肯幫女溫書,都係你調教得好。叫佢做多啲運動啦,身子健康先至係本錢,我屋企倆個男人都肯做 ...

佢慘呀,結婚前係跑長跑的,又鍾意打機。生咗小朋友乜都無晒。但家姐到依家咁大個都好痴佢㗎。家姐真係佢一手帶大既。

little_yolky 發表於 19-6-15 22:25
佢慘呀,結婚前係跑長跑的,又鍾意打機。生咗小朋友乜都無晒。但家姐到依家咁大個都好痴佢㗎。家姐真係佢 ...

邊個帶大親邊個,你C6個心甜到漏啦。佢為家庭為阿囡都放棄興趣和打機,呢啲咪有責任感囉。所以,有啲人係唔同環境下,係會改變的。

回覆樓主:

昨天婆婆到我家暫住兩週,阿仔終於夜晚無出去打機煲煙,維持返個乖孫型像,希望這兩週不會再這麽放肆!

stanleypyk 發表於 19-6-16 08:32
昨天婆婆到我家暫住兩週,阿仔終於夜晚無出去打機煲煙,維持返個乖孫型像,希望這兩週不會再這麽放肆!
...

婆婆錫佢呀嘛,無成日話佢呢樣唔好果樣唔好。佢大個仔喇,好唔好都係佢既選擇,唔好俾咁多「自己」既意見,由得佢自己試下。

stanleypyk 發表於 19-6-16 08:32
...

你和婆婆對佢的態度有咩唔同? 係咪婆婆係愛心滿滿,你係道理多過感情? 你要用佢受果套去感召佢,一味批評或者恐嚇要趕佢走係無用。

你仔和婆婆的互動,顯出佢的心其實未盲,有得救!

little_yolky 發表於 19-6-15 22:25
佢慘呀,結婚前係跑長跑的,又鍾意打機。生咗小朋友乜都無晒。但家姐到依家咁大個都好痴佢㗎。家姐真係佢 ...
encourage 下一起玩/學様運動,我都係咁個水泡先細左

Jane1983 發表於 19-6-16 09:37
你和婆婆對佢的態度有咩唔同? 係咪婆婆係愛心滿滿,你係道理多過感情? 你要用佢受果套去感召佢,一味批評 ...
不排除相見好同住難

回覆 MrBeast 的帖子

相見好同住難,都係ga。不過衝突通常係同女和女婿,同孫比較少。
我細個係由婆婆湊大。她有很多缺點,絕對唔好相處。但湊大的感情係唔一樣。

學生不願意用功讀書,甚至逃課,也許會讓部份老師十分苦惱。中國山西朔州任教高中三年級的蘭老師,在 3 年前向學生承諾,如果他們不走堂上網,完成高考後就請他們到網吧打機。早前高考結束,蘭老師兌現 3 年前的承諾,在周日(9日)自資請全班同學到網吧打機。

蘭老師接受傳媒訪問時表示,他在 2016 年開始教這班學生,可是他們算是成績較差的一批,尤其是男生都愛上網打機,於是他便跟同學說,如果這 3 年他們好好聽話,不翹課到網吧打機,至高考完結後,同學可選最好的網吧,他包場請同學打機。

時光飛逝,早前高考完結,蘭老師亦兌現承諾,花了 3000 多元人民幣包了一個網吧,學生都十分興奮。來到網吧,有的同學打機,有的則看劇。他表示:「用這種方式來告別高中也挺好的,家長也表示理解,覺得孩子出去玩一下沒問題。」接下來老師還計劃跟其中約 20 名學生騎單車到上海作畢業旅行。至於網民方面,不少人都十分羡慕,留言:「又是別人家的班主任」,「為甚麼我當時沒有這樣的老師」等。

src: ezone

‹ 上一主題|下一主題