用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-1-9 08:38
我小朋友打機好開心喎。唔開心打嚟做乜? 做人已經咁苦悶, 自己攞苦嚟辛。

我都覺得開心才會打,所以見他講粗口罵god,雖然我不是教徒,但聽到也不安樂,所以有時想一家人相處,要容忍也有個限度,如果大家看不過對方的行為,為什麼要相處下去,所以仔大仔世界,退休過返一些自己開心的生活仲好!

stanleypyk 發表於 19-1-9 11:44
我都覺得開心才會打,所以見他講粗口罵god,雖然我不是教徒,但聽到也不安樂,所以有時想一家人相處,要容 ...
的確係, 你兩公婆也有自己既人生, 佢大個喇, 要負責返自己既人生。

各位家長, 有沒有很熟悉玩LOL的家長或子女, 因為我兒子一直玩LOL不順利, 經常罵我給他的電腦差, 又罵上帝是賤種不給運氣他和整他, 我對LOL一曉不通, 所以我真想攪清阿仔一直現LOL不順的理由。首先我在網路上查看LOL最低要求和建議要求:

我買給他的電腦是i5 3.0G cpu, 8G Ram, Win 10, Display card 他自己升了級也勁過建議的8800, 所以剛給他看了這些資訊也無話可說, 接著便是罵上帝, 但我想知其他有玩LOL的朋友, 運氣是否真的很重要嗎? 那麼有實力無運氣也會輸掉, 世界冠軍咪要運氣很好才能做長勝將軍? 另外他說什麼閃退, 說什麼無反應, 我也不理解, 真的想知是阿仔運氣差還是技術差才做成這局面, 希望有朋友能指教一下給一些意見,謝謝!

唉,都去到鬧上帝係「賤種」,已經無需要深究佢係因為設備唔掂,定係自己學藝未精

stanleypyk 發表於 19-1-21 00:20
各位家長, 有沒有很熟悉玩LOL的家長或子女, 因為我兒子一直玩LOL不順利, 經常罵我給他的電腦差, 又罵上帝是 ...
事到如今,只好認錯太早退休,冇$再同佢upgrade,若用棺材本幫佢買之後又要比佢鬧,真唔會咁笨,所以都係佢自己決定,仲有用自己勞力贏到人先型架嘛,上帝都整你唔到係咪勁先? 最後拍下佢bok 頭同佢講你相信佢一定得嘅,跟住就同老婆出街食飯(留底佢係屋企)

MrBeast 發表於 19-1-21 16:59
事到如今,只好認錯太早退休,冇$再同佢upgrade,若用棺材本幫佢買之後又要比佢鬧,真唔會咁笨,所以都係 ...
我諗, 如果樓主性格轉咗好似你咁軟皮蛇, 佢阿仔反而無你符。

stanleypyk 發表於 19-1-21 00:20
各位家長, 有沒有很熟悉玩LOL的家長或子女, 因為我兒子一直玩LOL不順利, 經常罵我給他的電腦差, 又罵上帝是 ...

我唔識電腦,不過問過我仔,佢話顯卡應該太舊款,所以慢到暈。

ps. 我仔主修電腦,屋企所有機都係佢砌。

Jane1983 發表於 19-1-21 09:56
唉,都去到鬧上帝係「賤種」,已經無需要深究佢係因為設備唔掂,定係自己學藝未精  ...
上帝只比佢個仔復活一次,stanley 公子打機可無限次復活,事實上已對佢好好

MrBeast 發表於 19-1-21 18:14
上帝只比佢個仔復活一次,stanley 公子打機可無限次復活,事實上已對佢好好  ...

通常年青人發脾氣時講嘅嘢都可以唔使理,否則爆血管都有知

MrBeast 發表於 19-1-21 18:14
上帝只比佢個仔復活一次,stanley 公子打機可無限次復活,事實上已對佢好好  ...

你建議樓主比佢仔的反應好搞笑  

Jane1983 發表於 19-1-21 18:37
你建議樓主比佢仔的反應好搞笑
睇太多 cosby show
不過有時候係要四兩撥千金,開心又咁過唔開心又咁過,點解唔揀前者

Jane1983    發表於 19-1-22 09:02

MrBeast 發表於 19-1-22 08:38
睇太多 cosby show
不過有時候係要四兩撥千金,開心又咁過唔開心又咁過,點解唔揀前者
...
真係要俾個 like 你。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-21 17:44
我唔識電腦,不過問過我仔,佢話顯卡應該太舊款,所以慢到暈。

ps. 我仔主修電腦,屋企所有機都係佢砌。 ...

你仔有玩開LOL,他知不知這遊戲主要是靠運氣還是技術,有無好似我個仔咁樣埋怨運氣差?

stanleypyk 發表於 19-1-22 12:38
你仔有玩開LOL,他知不知這遊戲主要是靠運氣還是技術,有無好似我個仔咁樣埋怨運氣差?
...

我仔冇玩,佢话技術同配置都有影響,佢話個遊戯已經幾年前, out 喎  

電腦配置會有影響,但你仔仔都咁大個,如果想提升装備應該自己去研究,自己储钱去買,而唔係埋怨父母囉。

little_yolky    發表於 19-1-22 12:52

回覆樓主:

請問大家的子女成年後有無試吸煙,如果有試,大家會點處理,不理他、勸告他但不阻止、禁止他,那種處理方法才對?

醒目開學勳章

回覆 stanleypyk 的帖子

試下加RAM,如果部機用HDD,換成SSD。不過玩Game部電腦勁幫唔到幾多,最緊要有錢,課金要多。

stanleypyk 發表於 19-1-28 18:51
請問大家的子女成年後有無試吸煙,如果有試,大家會點處理,不理他、勸告他但不阻止、禁止他,那種處理方法 ...

當然會勸吓佢,但其實已經成年人好難阻止,最好約法三章屋企唔準食,起碼佢係屋企打機會食少好多。

mama_papa 發表於 19-1-28 23:13
回覆 stanleypyk 的帖子

試下加RAM,如果部機用HDD,換成SSD。不過玩Game部電腦勁幫唔到幾多,最緊要有錢 ...
應該係張graphic card影響最大。

PC GAME 如果硬件不足, 可以係遊戲軟件設定較低階顯示
‹ 上一主題|下一主題