用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

樓主兒子出現的, 已不是學業問題.  他已全遺失方向.  找社工是協調家長心態, 不單是孩子.......

黃巴士 發表於 17-10-9 10:49
樓主兒子出現的, 已不是學業問題.  他已全遺失方向.  找社工是協調家長心態, 不單是孩子....... ...

暑假已帶他找過類似心理輔導的導師,去了2次後,本來導師可跟進,但他覺得自己正常,無需要看心理輔導,所以拒絕再去!

stanleypyk 發表於 17-10-9 11:20
暑假已帶他找過類似心理輔導的導師,去了2次後,本來導師可跟進,但他覺得自己正常,無需要看心理輔導,所 ...
問吓心理輔導, 他拒絕再去, 如何游說他??

黃巴士 發表於 17-10-9 15:33
問吓心理輔導, 他拒絕再去, 如何游說他??

回覆是不要勉強,等他覺得有需要再約見,即是等佢開竅!

黃巴士    發表於 17-10-9 16:27

心理輔導more art than sci,好講chemistry,仲有係所有parties 要輔導

MrBeast 發表於 17-10-10 10:08
心理輔導more art than sci,好講chemistry,仲有係所有parties 要輔導

你兜左個圈,希望樓主明白你講乜啦!

bb560 發表於 17-10-10 11:18
你兜左個圈,希望樓主明白你講乜啦!
有位親友成日覺得問題係仔到,不過因為同佢ok 熟,見過幾次佢和仔的interaction,於是有次我直言說出朋友的問題,didnt go down well,不過清官難審家庭事,我也不能太武斷

回覆樓主:

今日有11+穿校服去咗,打吓機可幫佢地減壓

MrBeast 發表於 17-10-10 13:04
有位親友成日覺得問題係仔到,不過因為同佢ok 熟,見過幾次佢和仔的interaction,於是有次我直言說出朋友的 ...

你好勇敢哦!我完全唔敢同朋友討論,因為係别人眼中,我地對個囡比較嚴,(有人甚至會說我們係怪獸家長)好多人都不會認同......但我囡的學業成績,亦比大部分同輩好........我叔仔亦曾經同我講,我囡好喜歡同我兩公婆傾計(當然,我知道還有很多事沒跟我們說)........我不是想"哂",只是想說,嚴厲同寛鬆,要睇時間、環境同對手嘅反應,所以係一個"藝術".........我回看第二十頁、第四十五至四十七頁......我發覺樓主只是把自己的底線越定越低,而仔仔嘅學業、行為,並沒有改進/改善......基本上,dse只可以考一次,時間只是越來越少,為何不嚴厲一些呢?可惜現在已經比較遲啦!樓主之前講嘅底線,為何不堅持?如不堅持,樓主有沒有想過會有什麼後果呢?之後嘅後果,樓主又是否能接受呢?.......我覺得樓主囝仔,一路都食住樓主,改唔到個局面,我唔覺得囝仔嘅學業會有所改善。 .......以上幾條問題,我年年都問自己好幾次.......我囡一d都唔易教,只係我無同外人講唧!

stanleypyk 發表於 17-10-9 15:44
回覆是不要勉強,等他覺得有需要再約見,即是等佢開竅!

倒不如, 家長先開竅.如孩子不是讀書材料, 不可強求的.   越迫他只會越反叛.  
他會否想考慮電競行業??  最近很多女生加入了電競.  嘗試聽吓他心聲.   
他喜歡踢波, 會否考慮體育方面發展??  好似考過拯力牌, 都可以做吓CLUB的救生員吖.....
現階段, 只覺得他沒有同行者, 比較LONELY.他都快18歲成人了, 如他走了出去.  真的不知往哪裡找他......

bb560 發表於 17-10-13 11:00
你好勇敢哦!我完全唔敢同朋友討論,因為係别人眼中,我地對個囡比較嚴,(有人甚至會說我們係 ...

我講野唔叻我一路都覺得樓主囝仔非常聰明,要教好佢,需要一定嘅耐力同堅持!

互勉之!

黃巴士 發表於 17-10-13 11:59
倒不如, 家長先開竅.如孩子不是讀書材料, 不可強求的.   越迫他只會越反叛.  
他會否想考慮電競行 ...

你建議的全部提議過,凡要和人競爭,可作為職業的前提上,一一拒絕,出發點是自娱,對將來全無計劃,又或者有無話比我知!

bb560 發表於 17-10-13 12:05
我講野唔叻我一路都覺得樓主囝仔非常聰明,要教好佢,需要一定嘅耐力同堅持!

我也相信他資質不差,只不過大部份時間花在電玩手機方面,除踢足球自娱外,沒其他興趣!

bb560 發表於 17-10-13 11:00
你好勇敢哦!我完全唔敢同朋友討論,因為係别人眼中,我地對個囡比較嚴,(有人甚至會說我們係 ...
其實是朋友打給我訴苦我先會講咋,這朋友有次找到扁陳庭三的文章,我話已聽過佢講座,但係都要塞比我,其實佢需要看多次law,佢個人都係較dominant,難接受其他人。
樓主其實都試過好多方法,不過我都同意唔多firm,但這要在細細個時建立,到了青春期就好難了,鬧走左仲麻煩

回覆樓主:

請問各位有子女就讀中六的家長,你們子女返學後回家,我兒子約6時許便回到家中,除吃飯及洗澡外,除了用電腦打機1小時(因我有限制才停,無限制就一直用下去),其餘時間就一直拿着手機用,即是至睡覺前會用上四至五小時,在我們父母眼中真是覺得有點過份,不知各位家長子女有沒有此情況?

stanleypyk 發表於 17-10-4 08:07
自從他可任用手機後,埋怨好像少了,今月底前第一次測驗,便知他是否能分配時間温書和用手機!今年心情反而 ...
我實在唔係有心嚇你的, 你在想, 佢中六程度只可找基層工作, 但問題係, 佢可能無諗過要找工作。我朋友阿哥, 屋企都好基層, 佢已經三十歲, 仲遊手好閒, 做下麥記part time, 因為唔停話要考DSE, 今年考唔好, 出年話連麥記都唔做, 專心自修再報。佢阿爸70歲, 阿媽都6X, 因為要養個仔, 仲要捱騾仔。總之, 佢話全世界都唔明白佢, 我哋係凡夫俗子, 佢先係高尚, 佢唔計較物質, 只需要好少錢生活, 但佢無諗過, 屋租、水、電、煤、食飯, 其實全部都係佢兩老貼緊佢, 唔係靠佢份麥記part time。 你唔面對現實, 下場就好似呢兩老咁。

前排睇新聞話有大學畢業生, 俾3000蚊生活費都無俾, 阿媽把心一橫鎖咗部洗衣機, 我心裏佩服呢位阿媽可以狠下心腸。阿仔讀書不成, 你兩個都要狠心要佢搵工, 俾返佢D生活費, 唔係只係話搵錢夠自己使。

stanleypyk 發表於 17-10-17 12:51
請問各位有子女就讀中六的家長,你們子女返學後回家,我兒子約6時許便回到家中,除吃飯及洗澡外,除了用電 ...
你比佢去學門手藝, 好過做M記啦風火水電釘板扎鐵油漆, 唔好睇少三行佬,
以家求人做野, 好吃香, 日新价錢800-1500都可觀

TwinWong 發表於 17-10-17 21:51
你比佢去學門手藝, 好過做M記啦風火水電釘板扎鐵油漆, 唔好睇少三行佬,
以家求人做野, 好吃香, 日新价錢800 ...

阿仔講明最好有份可以hea的工作,要佢學做三行的工藝,算是辛苦工,佢唔願去學做!

stanleypyk 發表於 17-10-17 23:38
阿仔講明最好有份可以hea的工作,要佢學做三行的工藝,算是辛苦工,佢唔願去學做!
...

香港嘅工 愈基層係愈辛苦
服務行業好點 但要企足成日腰都痛埋
保安無得瞓要打醒十二分精神又要輪班
清潔又臭 污穢 又劳力
醫院二級服務員有中三就得 每月13000
每日工作7.5小時 拹助護士工作 又輪班 開夜
依家洗碗最好賺 又係做到手痛腰痛
揀室內嘅三行做 工資工咁多 無洗碗咁慘先

stanleypyk 發表於 17-10-17 23:38
...

電工 抬膠喉
水工 抬鐵喉
油漆 担梯爬高 揸油桶 最輕鬆
冷氣工 抬部机仲甘
煤氣工 銅喉無咁重
消防 都好多鐵喉
扎鐵最好pay 大學生都爭住做
努力讀有33223去讀管工 管人咪 唔洗咁辛苦

‹ 上一主題|下一主題