用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 17-3-18 09:38
問題是他有沒有興趣做,如果他對這樣無興趣,那樣無興趣,又唔嘗試去做吓!到時又是留在家裏hea!
...
樓主唔好介意,好想問你一個問題,其實你有冇真正了解過兒子鍾意啲咩?唔好用你嘅思維套在兒子身上,比機會佢自己㨂?其實佢喜歡打機,理應對電腦有濃厚興趣,樓主本人亦從事IT相關行業,理應可與兒子有很多共同話題,但相反你用了你懂得嘅技術去封鎖兒子,至令佢唔會再同你表達佢嘅喜好,在佢心中無論想點都未必被你認同,我相信這才是他採取放棄態度嘅主因。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-18 10:58
樓主唔好介意,好想問你一個問題,其實你有冇真正了解過兒子鍾意啲咩?唔好用你嘅思維套在兒子身上,比機會 ...

他自中一有電腦科後便年年電腦科都肥佬,所以打機和對電腦有興趣不是必然的,所以他對電腦的知識是簿弱的,用電腦只是尋求娛樂,反而很少看資訊性的網頁!

stanleypyk 發表於 17-3-18 14:46
他自中一有電腦科後便年年電腦科都肥佬,所以打機和對電腦有興趣不是必然的,所以他對電腦的知識是簿弱的 ...

嗯,明白,我相信佢現在讀嘅選修科亦非其所愛,放棄心態多少都來自佢嘅學習態度。不過事實已不能再改變,樓主現在唯有同兒子盡量保持良好關係,幫佢搵多d資訊讓佢選擇,VTC又好IVE 又好學門手藝,多些溝通與支持,條條大路通羅馬,孩子最終會找到啱自己行嘅路。

你由小學放縱他打機開始,已經註定在佢係學業上既失敗,學業上你已經幫佢唔到。除非有一些特別原因,另佢醒覺,例如喜歡上成績好既女生,為追求而發奮,好似《那些年》咁。

你現在唯-可以做係同佢保持友好關係,但要比佢跌多D,在成長路上陪伴,等佢做個正當既人,其他野已經無能為力。

samhongkong 發表於 17-3-23 20:15
你由小學放縱他打機開始,已經註定在佢係學業上既失敗,學業上你已經幫佢唔到。除非有一些特別原因,另佢醒 ...

我也是這樣想,雖然不再打電腦on-line遊戲,但經常用住手機,這週是下學期測驗,佔下學期3成分數,但有超過一半以上空閒時間用手機,温習都是聽住歌温,無心向學,我相信他荒廢學業太久,已有點力不從心,今年是否可升班也成問題!

stanleypyk 發表於 17-3-23 20:59

我也是這樣想,雖然不再打電腦on-line遊戲,但經常用住 ...
S5 學校為應付dse  科目會有 SBA ,所以未必會比留班,多數試升多。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-24 08:18
S5 學校為應付dse  科目會有 SBA ,所以未必會比留班,多數試升多。

但他有一選修科明年中五會停開,所以留班變成少一科,到時唔夠科計分!

stanleypyk 發表於 17-3-25 09:18
但他有一選修科明年中五會停開,所以留班變成少一科,到時唔夠科計分!
...
如果只有4 core +2 就唔可以再 drop ,你兒子呢個情況學校未必會比佢留級。

回覆樓主:

中五下學期初考派成績單了,拿50.5分剛合格,希望他大考時保持不低於50分便可順利升班,他温習得很少但也合格,已令他覺得自豪,他真是容易滿足,不好聽便是不思進取。近來沒打機,花較多時間跟媽咪學股市投資,總算比以前有所改進!

stanleypyk 發表於 17-4-27 23:34
中五下學期初考派成績單了,拿50.5分剛合格,希望他大考時保持不低於50分便可順利升班,他温習得很少但也合 ...
不要再 focus 在學業上,與兒子從新建立關係,孩子年紀漸長會明白父母的,多溝通協助孩子找尋可行嘅路,明天會更好。

中五下學期初考派成績單了,拿50.5分剛合格,希望他大考時保持不低於50分便可順利升班,他温習得很少但也合 ...

咁都好吖,有進步,肯跟媽咪學野~

打機彷彿只是年輕人消磨時間的玩意,不務正業,耗費青春。

然而,隨着電子科技愈漸普及,男女老幼能輕易接觸電子遊戲,打機同時變得專業。

「電子競技」的興起,令不少人開始對打機另眼相看──究竟電競團隊工作是怎樣的,又有什麼能耐成為了一項有數以千萬計觀眾的運動項目?

https://www.hk01.com/sns/article ... utm_campaign=buffer

MrBeast 發表於 17-5-2 08:19
打機彷彿只是年輕人消磨時間的玩意,不務正業,耗費青春。

然而,隨着電子科技愈漸普及,男女老幼能輕易接 ...

打機打出頭,萬中無一,機會率低過讀醫科。
唔係樓主唔鼓勵個仔參加電競,係叫佢去佢都唔去,話只想輕鬆打機玩吓咋。
如果決心接受電競規律訓練,其實唔係差

emmafish 發表於 17-5-2 10:58
打機打出頭,萬中無一,機會率低過讀醫科。
唔係樓主唔鼓勵個仔參加電競,係叫佢去佢都唔去,話只想輕鬆打 ...
not my intention 去鼓吹電玩,不過若不能再返轉頭,向興趣發展也不防一試,若自己興趣都冇passion,價值觀問題咁大個好難搞,睇下能否遇到高人了

仲未搞掂?

你唔好成日話佢不思進取啦!佢點都叫做努力合格到丫, 讚下佢得唔得啫, 叫佢下次保持啦。下下話住晒, 係人都唔鐘意啦。

下週一考試了,還有一星期,仍是經常拿著手機打遊戲,本來兩週前他曾說過在家中不打手機遊戲,但上週仲出去買遊戲點,6點回家就一直用手機至8時許,食完飯就看電視,9點半後溫了一陣便睡覺,真不知他怎應付今次考試升中六。

stanleypyk 發表於 17-5-28 22:34
下週一考試了,還有一星期,仍是經常拿著手機打遊戲,本來兩週前他曾說過在家中不打手機遊戲,但上週仲出去買遊 ...

我個個都係咁 仲要到尋晚無開始過
我只會同佢講後果自負

各位家長的高中子女,有無好似我兒子咁,一邊聽歌(很Rock那類),一邊溫書,間中又掉低書本打手機遊戲咁温習,因為今年無得留班,升不到就要求佢出外工作,本來這暑假要求他出去做暑期工,但他說在家試吓投資炒投資商品,我當然話不可以,投資只是需部份時間,大部份只是用手機、聽歌、看電視,成個宅男咁!

我讀中學都係鍾意打機,因為阿媽一直都好嚴格,完全唔畀玩,NDS 同 PS2 阿爸同事送,但係阿媽全部掉曬。所以見到人玩就心思思想玩,就用盡方法試圖網上 download emulator、ROM 等等免費玩(多數失敗但係有時候成功)越係唔畀玩,我就越想玩。

之後去左外國升大學,因為銀行戶口筆錢係自己管,所以就可以買電腦遊戲。我以為自己一直鍾意打機,大學又少堂又自由,應該會玩到癲,結果玩左 3 日(每日大概 3-4 小時)就玩厭唔想玩,走去讀書或者做其他野。感覺好似依家買左個遊戲,幾時玩都得,同埋玩到遊戲盡曬就唔會想再玩。考試我都有玩,不過只限星期日可以玩全日,其他日子要溫書。

不過我除左一邊溫書一邊聽歌(我鍾意聽慢、民歌、古典、外語歌),我都會聽 White Noise,呢個可以令我專心溫書,太靜我會坐立不安。

我由細到大都鍾意睇股市,小學一年班已經跟阿爸睇 Bloomberg(以前朝早明珠台 6 點),如果學校半日返到屋企就睇 Now 333 同埋明珠台繼續睇外匯,睇到香港收市先開始做功課。
‹ 上一主題|下一主題