用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

October. 發表於 16-10-23 12:21
你呢種例子唔少,孩子不喜歡讀書或稱無書緣,有d家長強迫,有d家長無奈接受,有d家長就好似你咁,束手無策 ...
其實小朋友讀唔讀書, 有無書緣唔係最重要, 係個責任心最重要。我朋友阿哥, 三張幾嘢了, 一直不停咁話要讀書, 要進修, 進修係讀DSE課程喎, 只做麥當當part time搵自己使費, 屋企兩老越嚟越老, 又唔係有錢, 係基層人士, 阿爸又剛退休, 真係唔知佢想點, 剩係話你哋D人膚淺, 唔會明白佢想點。我個朋友煩到爆, 自己就嚟三張, 人工又唔係話好高, 同男友加埋得三萬幾蚊, 想結婚, 但又要供樓, 阿哥唔生性, 要佢一個人負擔埋外家真係無可能, 佢男友果面都要俾家用。其實三十幾歲宅男, 未做過長工, 我係老闆正常都唔請, 佢係咪真係想個阿媽七十歲仲要去做清潔養佢? 佢把口話唔駛人養, 自己有搵part time做, 但佢有無諗過, 就算佢唔養阿爸阿媽, 呢個世界上唔係得自己使費, 仲要有屋租、水電煤、飯餸錢、睇病錢。佢到底知唔知佢係父母補貼緊佢既生活開支。

little_yolky 發表於 17-3-3 12:04
其實小朋友讀唔讀書, 有無書緣唔係最重要, 係個責任心最重要。我朋友阿哥, 三張幾嘢了, 一直不停咁話要讀書 ...
有些人是這樣的,他的標準是不用問你攞錢便已是自給自足了。這局面,做父母的可問他取家用,不然則要求他搬出去住。不過,現今香港找地方居住是一大難題,加上中國父母不會太決絶,不似西方父母孩子一夠歲數便要他們獨立,確是少了機會產生啃老族。

little_yolky  我朋友條氣最唔順就係阿媽好縱個仔。  發表於 17-3-3 13:10

什麼原因停打機??

其實小朋友讀唔讀書, 有無書緣唔係最重要, 係個責任心最重要。我朋友阿哥, 三張幾嘢了, 一直不停咁話要讀書 ...

讀書唔叻唔緊要,但現今社會連中六程度都沒有,出來社會謀生相對輸蝕很多,就算將來升學或就業,連入場卷都沒有便有阻礙,所以我也和他分析過後果他要知的!

stanleypyk 發表於 17-3-3 13:23
讀書唔叻唔緊要,但現今社會連中六程度都沒有,出來社會謀生相對輸蝕很多,就算將來升學或就業,連入場卷 ...
依家正常想讀一定有中六程度, 以後唔想再讀, 可以讀IVE, 好實用, 學好一技之長。最擔心係細路變咗啃老族, 根本無諗過出社會謀生, 咁佢又點會介意讀唔讀中六, 謀生蝕唔蝕底。

黃巴士 發表於 17-3-3 13:14
什麼原因停打機??

是一個週五打完機後將電腦和手機内的game清除,後來問他沒有正面回應,可能大家都厭倦了在打機上的爭拗吧!

同意責任心以及識諗最重要, 個人有無責任心又不限於學歷高低, 聽過唔少高學歷都無乜責任心.

朋友妹中大畢業, 讀埋碩士, 僅僅做過幾年中學老師後, 就無做過長工, 後尾唔知識咩人,生個BB出來,就去阿媽家痴飲痴食, 阿媽退休人士,有層舊樓, 靠儲蓄同三房換兩房余錢及老人金生活, 個妹就賴死唔走,唔返工唔俾生活費, 生活過得都幾潦倒, 佢寧愿咁,都唔去搵份長工做, 話做野壓力大.

另外一個又係三大會計系畢業, 聽姑奶講,宅係屋企, 長期唔搵工做.

所以, 有時覺得做人父母好慘.

October. 發表於 17-3-3 14:09
同意責任心以及識諗最重要, 個人有無責任心又不限於學歷高低, 聽過唔少高學歷都無乜責任心.

朋友妹中大畢 ...

責任感絕對要從小培養,父母過份保護及照顧,最終亦害了孩子。現今世代許多家長都不會要求孩子要比家用,但我就同仔仔講將來唔讀書就一定要找工作,一定要比家用,不是錢多少問題,係責任感問題,若唔比家用,就請佢搬出去,唔好比孩子覺得可以靠父母。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-14 18:46
責任感絕對要從小培養,父母過份保護及照顧,最終亦害了孩子。現今世代許多家長都不會要求孩子要比家用, ...
係呀,雖然覺得現今年輕人搵食艱難過我們呢一代,老咗無打算靠佢地養,但家用還是應該收的,有時都會諗佢地最好自動自覺俾家用啦,要我去追討我就做唔出,如果佢地真係唔俾家用,唔通趕佢地出門口?父母無奈之處就係對仔女狠不下心腸。

October. 發表於 17-3-14 20:11
係呀,雖然覺得現今年輕人搵食艱難過我們呢一代,老咗無打算靠佢地養,但家用還是應該收的,有時都會諗佢地 ...
我從小洗佢地腦,又刻意身教吓佢地,親子關係良好,每個月我出糧就會主動比零用錢2個仔,亦笑說將來你地一出糧好主動比家用我啦 ,我教佢地將來結婚都一樣要養家,要有承擔,我相信家庭教育好重要,應該將來唔駛我追佢地掛

October.  我都係好準時出糧俾佢地,下次都要順便提下佢地以後準時俾家用我  發表於 17-3-14 21:44

stanleypyk 發表於 16-10-22 20:35
想問大家阿仔下週二期初考試,他說目標是合格就算,其中一科通識書還留在學校無帶返家溫書,英文又話無乜嘢溫, ...

都中五了,要唔要溫習已經係佢自己嘅事

whywhywhywhy 發表於 17-3-15 12:34
都中五了,要唔要溫習已經係佢自己嘅事

我也沒有迫他温習和補習,但他要知不讀好書要承擔後果,將来不一定差,但會比較艱辛,唔讀書升不了班便出外工作,不能留在家中做宅男!

October.    發表於 17-3-15 21:57

stanleypyk 發表於 17-3-15 12:50
我也沒有迫他温習和補習,但他要知不讀好書要承擔後果,將来不一定差,但會比較艱辛,唔讀書升不了班便出 ...

佢知道唔讀書要出黎工作就得,路係佢自己選擇

whywhywhywhy 發表於 17-3-15 19:10
佢知道唔讀書要出黎工作就得,路係佢自己選擇

讀書又好, 做野都好, 兩者都不算艱難;對我來說, 人生最艱苦的莫過於為人父母!

回覆 October. 的帖子

個阿媽肯俾佢女啃,其他人又可以講咩?

October.  阿媽唔係無怨言,只是做唔出趕佢扯。  發表於 17-3-17 23:05

stanleypyk 發表於 17-3-3 13:23
讀書唔叻唔緊要,但現今社會連中六程度都沒有,出來社會謀生相對輸蝕很多,就算將來升學或就業,連入場卷 ...

男仔唔讀咪去學一技之長 建xx有水電機械維修
有几千元津貼 比埋你去IVE 讀
一年課程有两張證書 畢業后轉介工作比你
起碼有后著先

little_yolky  水電工程師傅好好搵的。  發表於 17-3-29 10:31

TwinWong 發表於 17-3-18 09:21
男仔唔讀咪去學一技之長 建xx有水電機械維修
有几千元津貼 比埋你去IVE 讀
一年課程有两張證書 畢業后轉 ...

問題是他有沒有興趣做,如果他對這樣無興趣,那樣無興趣,又唔嘗試去做吓!到時又是留在家裏hea!

stanleypyk 發表於 17-3-18 09:38
問題是他有沒有興趣做,如果他對這樣無興趣,那樣無興趣,又唔嘗試去做吓!到時又是留在家裏hea!
...

無所謂 你咪照揾章程 放向佢台面
佢終有一日會諗自己方向
好似佢突然鏟晒d games

TwinWong 發表於 17-3-18 09:42
無所謂 你咪照揾章程 放向佢台面
佢終有一日會諗自己方向
好似佢突然鏟晒d games

好的!謝!父母就是要有無比的耐性去等!

TwinWong    發表於 17-3-18 13:35

stanleypyk 發表於 17-3-18 10:02
好的!謝!父母就是要有無比的耐性去等!

係唯一一間比津貼你讀證書
仲有一技之長
未來咁多舊區重建 真係依十年八年
一定有野做
‹ 上一主題|下一主題