用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-11-5 17:13
咁你有冇幫佢買?
我會買,因為曱甴會周圍走。或者可考慮他在家Hea時用炸彈,迫佢離家

Yanamami    發表於 20-11-5 20:44

akys 發表於 20-11-5 20:14
我會買,因為曱甴會周圍走。或者可考慮他在家Hea時用炸彈,迫佢離家

...
我原本個意思是佢公子可以自己去買,不過你個建議又幾有意思

我最怕小強,比我一定鬧爆佢
從來都唔比啲仔响房食嘢,費事訓訓下覺有小強。

MrBeast 發表於 20-11-5 17:13
咁你有冇幫佢買?

殺蟲劑就沒有買, 對身體不好, 改買了蟲蟻淨, 又OK喎! 已講明比佢聽, 殺蟑螂有好多方法, 但未必樣樣都有效, 要自行上網了解多些才決定買什麼。另外話他平時在房中進食這些壞習慣不改, 遲早小強又會再來, 到時我不會再幫他買滅蟲藥! 今次是第一次要求就算了吧!

想問大家的子女會不會每天深夜至少四至五時才睡覺, 中午一時才起床, 午餐下午四至五時才吃, 晚上十一時後才找東西吃當晚餐, 每日如是。

stanleypyk 發表於 14-9-16 23:31
各位家長,今天我和小兒(今年14歲升中三)在返學後的電腦和手機及溫習時間安排有爭論,最後各持己見鬧得不太愉 ...

你仔完全不把讀書當一回事,打機已經上癮停唔到,唔好諗住軟招會有效,你唔係要佢停打機,係要教佢要識现階段佢讀書係責任、義務,否則將來等乞食,唔合作所有權利取消,一定唔可以心軟!

有假期帶佢做義工見識下最低層點生活,等佢有所體會。如果你自己教唔好考慮送佢去寄宿,但整個過程留心佢有冇壞朋友或者極端行動,要軟硬兼施。

Bigpig_2007 發表於 20-11-22 16:11
你仔完全不把讀書當一回事,打機已經上癮停唔到,唔好諗住軟招會有效,你唔係要佢停打機,係要教佢要識现 ...

樓主呢個post 6年前喇,網友要講嘅/提出不同意見嘅已經講過了。。。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

近來已沒有再報導近況, 原因是阿仔近期睇返這個blog的內容, 覺得對他不公平, 不是真正背後的事實, 說我以偏概全, 找人認同自我安慰。我回應說, 這個帖最初是得到他同意才開帖, 至今已有7年, 如果他覺得有問題, 可以好早便指出問題所在及要求停帖, 我只是按實況再加上一些感受, 其中內容他可能不同意或有反感, 但事情也過去, 誰是誰非也沒有得追究, 如果他不同意我便暫停再發表他的近況。不過今天和他又有一番討論, 說我作為父母給他很少, 沒有供給他足夠的物資, 舉例說只是初中時試過買一至兩次手機給他, 後期高中沒有再免費提供, 而電腦也只供應一台桌上型電腦放在大廳中使用, 沒有買筆記型電腦給他在房用, 現時他在房中的一台舊notebook, 也是他在中介兼職的客留底, 老板送給他的, 令他覺得要靠人施捨, 不是父母供應。我也說出不供應的原因, 中學階段都是固定課堂, 不像大學要隨身帶著notebook四處學習做功課, 而且由中二至今用電腦有部份時間都是娛樂打機, 買多部notebook只是方便在房中任意打機娛樂。而手機方面到高中時應可出外做暑期工賺錢買手機, 不一定父母供應到成年或以後的日子。
他覺得我做父母供書教學不算恩情照顧, 只是政府規例要求父母有義務提供, 至於成年後的兩年高級文憑學費也是父母應份提供, 因為好多父母都是這樣做, 也不算是什麼恩情, 所以覺得我做父母沒提供足夠的資源比佢, 所以佢都覺得沒有責任日後一定會比家用, 聽後我真是無言了。
今次的話題是阿仔同意向大家問的, 作為父母, 如果照顧子女, 是會提供些什麼呢? 是否我作為父母真是欠他太多呢?

回覆樓主:

感覺你仔仔不懂得感恩,亦不明白什麼是需要,什麼是想要。未有檢視自己問題便先埋怨父母

回覆 stanleypyk 的帖子

佢而家仲係食屋企、住屋企,工都唔去搵。飯仲要煮埋佢食,咁多年對屋企一d貢獻都無。如果唔係錫佢,一早掃佢出門,佢仲大言不慚嫌父母付出唔夠多。
既然佢咁講,一d都唔感恩,你以後識做收水,留錢養老!何必再做痴情家長,明月照坑渠。

stanleypyk 發表於 20-12-24 17:45
近來已沒有再報導近況, 原因是阿仔近期睇返這個blog的內容, 覺得對他不公平, 不是真正背後的事實, 說我以偏 ...

父母就一定冇欠佢, 父母供書教學唔算恩情? 佢细個唔養佢唔照顧佢唔教佢佢可以有今日?佢有病有痛父母照顧佢唔算恩情? 父母無條件付出,佢又畀返啲咩结果父母,就算父母一心肯供佢讀書/供佢讀大學,都要佢有心而非 hea 讀,能心存感恩而並非覺得係老馮。 父母用個養老本去供佢,佢又何曾想過點樣回饋 父母?查實父母供書教學到中六(18歲)已完成責任,再想讀上去亦應該要靠自己,父母並非老馮要比錢佢去浪費,父母願意供佢亦只係因為愛子之心,如果後生嘅唔懂感恩、唔識领情, 唔懂得飲水思源,父母真係可以慳番啲錢留比自己退休好過。

樓主你應反問兒子,佢對父母有要求但佢可曾要求過自己?縱然父母提供資源不算太多,但佢自己有冇反醒下在已有資源中努力,為自己將來腳踏實地尋找出路? 努力令到人哋會認同佢?

印象中樓主兒子當年考完 DSE 後未能直升大學,佢有冇努力把握父母比佢嘅機會,努力讀書積極裝備好自己入返大學? 叫佢撫心自問呢兩年 HD 是否 hea 讀?最後攞咩成績畢業? 父母畀錢佢讀呢兩年又值唔值得?如果佢好努力有本事入返8大,就算父母唔供佢讀政府都可以借到貸款, 問下佢自己有冇努力過先?

佢太自私,只係計較父母有冇畀啲咩物質佢,而家佢仲想關定後門,唔想養父母同比家用就揾定籍口,對你兒子真係好失望。

佢都覺得沒有責任日後一定會比家用...
唔洗養佢已偷笑,比家用,dont make me laugh

回覆樓主:

咁大個仔都仲未識諗,仲諉過於人。供書教學,花費心神,養到佢咁大,家長用左唔少心血,而家仲肯定心裏淌血中,都唔肯放棄佢,點解覺得應份?

近來已沒有再報導近況, 原因是阿仔近期睇返這個blog的內容, 覺得對他不公平, 不是真正背後的事實, 說我以偏 ...

不過我有個問題想問,樓主從小有冇比零用錢兒子習慣?有冇教過佢學儲蓄?教佢由儲蓄去達成自己想要嘅嘢?
樓主若介意可以不用答我。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-24 19:56
父母就一定冇欠佢, 父母供書教學唔算恩情? 佢细個唔養佢唔照顧佢唔教佢佢可以有今日?佢有病有痛父母照 ...

-句“無人叫你生我出黎”,“唔係我選擇出生”就KO哂咩恩情啦~同不懂感恩既人係無道理可講。只可以話,要不死心然後壯士断臂,要不就認命前世欠佢,今世还債。

Yanamami 發表於 20-12-25 14:30
-句“無人叫你生我出黎”,“唔係我選擇出生”就KO哂咩恩情啦~同不懂感恩既人係無道理可講。只可以話,要 ...

係丫. “冇人叫你生我出嚟”,但一樣 “冇人要你投胎做我個仔”,係你自己唔揀做李+x 個仔,係你自己要投胎過嚟我都冇辦法, 所以要怨就怨你自己唔識投胎,唔知足嘅人比咩你都一樣會怨,永遠都唔會快樂。

Yanamami    發表於 20-12-25 15:20

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-25 14:14
不過我有個問題想問,樓主從小有冇比零用錢兒子習慣?有冇教過佢學儲蓄?教佢由儲蓄去達成自己想要嘅嘢?
...

自小零用錢不多, 到中二開始多打機後間中會買點, 更加不會給多以免花在買點上, 所有儲蓄都是由每年利是得來,都是建議他儲起來, 因為他沒甚興趣除了打機, 所以也沒有什麼計劃如何去用!

Yanamami 發表於 20-12-25 14:30
-句“無人叫你生我出黎”,“唔係我選擇出生”就KO哂咩恩情啦~同不懂感恩既人係無道理可講。只可以話,要 ...
孩子真係冇得揀佢出唔出世,生活係香港壓力太大,現今資訊發達,同學朋友之間都會互相比較,父母生仔之前,真係要諗清楚先好生。

October. 發表於 20-12-25 22:10
孩子真係冇得揀佢出唔出世,生活係香港壓力太大,現今資訊發達,同學朋友之間都會互相比較,父母生仔之前, ...

好多價值觀要好細就植入,資源有限,慾望無窮。有正確既價值观,就唔会有無謂既比較,正所謂人比人,比死人。正正因為佢地無得揀出唔出世,係我揀生唔生,所以係能力範圍內,我会赴湯蹈火俾最好既佢地(相信所有父母皆是)。但所謂最好既,唔-定係物質享受,亦係包括教育、生活技能、態度、價值观、EQAQ訓練、身心健康……俾佢能独自走更遠既路,因為我唔可能一直照顧佢地。人与人之间比較在所难免,但教到佢地同人比較之下,会感恩自己所有,不作無建設性羨慕之餘,仲覺得自己已比好多人幸運,就係目標。

October.    發表於 20-12-26 00:18
洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-26 00:01
洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-26 00:00

如果到左20+歲仲係覺得父母欠左佢,咁真係慳返啖氣,我每年損錢去助養兒童,人地都識寄張咭嚟多謝感激吓。

寵物由小養大,都懂咩叫感恩,對主人忠心耿耿,不離不棄。

樓主前20+年就已盡本份養育佢,之後幾十年就好好為自己將來打算,無謂再花精神落佢度,你已完成責任,將來佢條路係點佢自己負責。

Yanamami    發表於 20-12-26 02:36
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題