用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-9-26 16:46

放假遲起身,工人放假,咪食Brunch囉洗少次碗 ...

哈哈,三餐好,無咁易肥

要教工人姐姐煮幾個拿手小菜,過程雖然勞氣,但為自己福祉,都要ga。

little_yolky 發表於 20-9-26 16:46

放假遲起身,工人放假,咪食Brunch囉洗少次碗 ...
話說有個school of thought 係話少餐多食係健康d,好似印傭fasting 咁。不過又有人話早餐是最重要,午餐同同事同學social, 晚餐唔食訓唔著…

Jane1983 發表於 20-9-26 17:42
哈哈,三餐好,無咁易肥  。

要教工人姐姐煮幾個拿手小菜,過程雖然勞氣,但為自己福祉,都要ga。 ...

教咗。我又教,99又教,但係好多人係唔聽教既。

Jane1983    發表於 20-9-27 07:09

MrBeast 發表於 20-9-26 18:09
話說有個school of thought 係話少餐多食係健康d,好似印傭fasting 咁。不過又有人話早餐是最重要,午餐同 ...

我係經過特殊鍛鍊既,我由細到大但係食7成飽,唔會瞓唔著,餓餓下就第二日食早餐了

阿仔對人生的看法是運氣勝過一切, 所以如何努力讀書工作也沒用, 明知運氣掌握不到, 就如這大半年投機也沒起色, 只不過作為籍口不工作等運到, 就以一個例子, 我姐姐處事比較弱, 很多時要我幫忙解決一些事情, 阿仔說這便是他的姑姑運氣好, 有我幫助, 我反問他, 寧願做弱者被人幫還是做強人那個好, 他說弱者被幫會有著數不需付出太多也不比強者差, 又是一番歪理, 始終不承認做強者的好處, 我說有能力的人誰願做弱者不願做強者, 自覺能力不足與人競爭, 只是等待運氣不求上進, 將上進努力說成是徒勞無功, 有運氣就可以, 平時加埋拿宗教開玩笑, 說什麼有困難時便去祈禱便可解決, 如仍解決不了是上帝的問題, 總之歪理多多, 思想不正講什麼也沒用。

先别說强者弱者,搞掂自己係本份,係責任,唔帶啤其他人麻煩係基本。人地幫係人情,唔幫係道理,受人恩惠要感恩……呢尐基本野,係人都要識。从小就禁教尐女~

stanleypyk 發表於 20-9-26 22:20
阿仔對人生的看法是運氣勝過一切, 所以如何努力讀書工作也沒用, 明知運氣掌握不到, 就如這大半年投機也沒起 ...

一個只懂轉牛角尖找藉口嘅人你同佢講乜都係嘥氣,成日話靠努力讀書工作沒用,佢都冇努力過又點知冇用,你乜都唔肯做就真係冇用啦!如果肯工作當你每月揾萬零蚊,住屋企洗費少呢大半年隨時已經儲到十萬八萬,靠投機佢幾時先搵倒十萬?有手有腳坐响度等人幫叫運氣?乜都唔做守株待兔就會有運行?好心唔好咁幼稚啦, 將來想過咩生活都係要靠自己去爭取。

今天吃午飯一起閒談, 阿仔話與人溝通要冧埋對方的反應, 所以好多時候都唔想講嘢, 怕講錯嘢令對方唔開心, 我勸他其實說話有理據, 不是無中生有去挖苦人, 不用猜度對方的想法, 如果每時每刻都要顧及對方怎想才開口, 當然會覺得辛苦, 加上未正式踏入職場, 見識不多話題自然會無咁多, 如果應對不到便不用為說話而說話, 在職場浸淫一段時間自然會改善, 如果一直避開與人溝通, 反而少了練習的機會。

stanleypyk 發表於 20-9-29 21:06
今天吃午飯一起閒談, 阿仔話與人溝通要冧埋對方的反應, 所以好多時候都唔想講嘢, 怕講錯嘢令對方唔開心, 我 ...
你這個溝通是一般人的方式,較好的做法是become a good listener instead of offering solution right away.  其實之前我有建議你去參加溝通技巧課程,若你真心想幫你兒子,考慮一下,至少可去一些親子講座,通常都有cover.  印象中好像你有叫你仔去,佢唔改就唯有你改,若已去過就要記得運用,老實說我自己都未必可以,冇準備情況下好多時都是back to default style.

回覆樓主:

阿仔剛回家拿著兩罐啤酒回來, 一陣煙味, 其實我太太近月頻頻早晚唸經, 她剛向阿仔說, 多唸經是希望他戒煙酒、打機娛樂, 好好重新振作做人, 他只是舉起食指左右搖擺say no, 我在想可能是他表示我們做父母點講都無用, 又或者佢點都唔會改, 現在只能等通關轉環境看大家能否有新的發展!

little_yolky 發表於 20-9-26 18:13
我係經過特殊鍛鍊既,我由細到大但係食7成飽,唔會瞓唔著,餓餓下就第二日食早餐了
...
女人未到六十歲,唔好食飽飯,否則會肥。

王家爸爸 發表於 20-10-7 18:20
女人未到六十歲,唔好食飽飯,否則會肥。

我由細到大已經習慣食七成飽咋

little_yolky 發表於 20-10-7 18:29
我由細到大已經習慣食七成飽咋
我以為係老公既要求。

王家爸爸 發表於 20-10-7 18:32
我以為係老公既要求。

係家父教落

little_yolky 發表於 20-10-7 18:37
係家父教落
如果我有女女,我都會咁樣教。

今天又和阿仔討論hea的問題, 他說是普遍現象, 我就覺得未必, 我話佢認識的三數位同學朋友, 就算真是hea住生活, 也代表不了全香港的青少年, 所以我也想知各位家長有沒有剛讀完書的子女, 當畢業後怎過活, 是否好似阿仔咁, 只返下兼職賺夠錢買煙酒, 間中出去吃飯, 我話正常一份長工的工時是44 x 4等於176小時, 我話他每週最多只返16小時,每月也不過60小時, 一半長工時間也沒有。如果你們的子女好似我阿仔將要獨立生活, 自給自足, 你們估你們的子女心態如何? 會覺得是一個機會鍛鍊自己, 還是覺得好無助感到惶恐不安呢?

stanleypyk 發表於 20-10-8 22:11
今天又和阿仔討論hea的問題, 他說是普遍現象, 我就覺得未必, 我話佢認識的三數位同學朋友, 就算真是hea住生 ...

我大女大学未畢業做casual都18hrs/week. 畢業後自給自足係理所當然,連細女16歲都話要做暑期工賺零用。

近墨者黑,你仔果三数个朋友hea有幾奇?佢亦唔会同積極正面既人埋堆。

今天又和阿仔討論hea的問題, 他說是普遍現象, 我就覺得未必, 我話佢認識的三數位同學朋友, 就算真是hea住生 ...
為何你總是要去花時間verify 他的Y理,你的circle 沒有6個青少年是努力讀出來有好工為反駁佢的例子嗎?
要子女獨立,自理能力當然是要從小培養,仲有我前一兩年已一早prep 定小朋友要做gim職搵0用$比自己洗,我只會提供基本所需。

Yanamami    發表於 20-10-9 08:50

我女當時係要搵大公司工,10月份返第一份工,係今年咁特殊既環境下,佢要轉工,又俾佢搵到,幾乎係冇縫接上,抖左5日就返新工。

身邊朋友仔女幾個呢2年畢業都搵到唔錯既工,有個考入公務員,樓都買埋。

MrBeast 發表於 20-10-9 08:14
為何你總是要去花時間verify 他的Y理,你的circle 沒有6個青少年是努力讀出來有好工為反駁佢的例子嗎?
要 ...

請教點樣要小朋友做兼職揾零用錢比自己洗 ? 你意思係幫人補習嗰啲?
‹ 上一主題|下一主題