用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-9-23 10:01

我只係想講,愛情觀值唔值唔到外人評論,你和我可以教自己 ...

雖然,感情事好"個人",但係做得"好朋友,死黨"嘅話,一定會好緊張對方,對方亦會只向你掃苦,我不會對著我D好jm(超死黨)嗰隻保留,她們喜歡我都係因為我""夠真夠女俠"",我有試過大聲丙好jm個老公咁樣對我個好jm,真係未死過。

Yanamami 發表於 20-9-23 10:16
又唔係喎,你話我多事都好,我真係鬧足我死黨幾年,叫佢“壯士断臂”。人生有幾多个十年?如果自己有八十 ...

呢個係你同你老友嘅交往習慣

但樓主個仔我地都唔識㗎,未見過...... 即係唔識可以佢有幾衰講到佢幾衰都得?

YmOra 發表於 20-9-23 10:22
雖然,感情事好"個人",但係做得"好朋友,死黨"嘅話,一定會好緊張對方,對方亦會只向你掃苦,我不會對著 ...

佢掃苦我會幫佢分析

但當佢曬恩愛時,你會唔會兜口兜面話佢「你男朋友唔得呀」?做朋友,佢快樂所以我快樂,除非你明知係假象,就會去溫馨提示下佢......

最重要,宜家樓主個仔大家都唔識㗎,未見過㗎,使唔使咁快評定佢一定係渣男先?

gigayan 發表於 20-9-23 10:31
佢掃苦我會幫佢分析

但當佢曬恩愛時,你會唔會兜口兜面話佢「你男朋友唔得呀」?

我的例子要與樓主的情況分開睇,我認同你講嘅角度,我都係一個對對方好了解下再有十足數據支持下才會鬧你的人,我死黨的男人當時俾得我鬧係已經去到"無鬧錯"的地步。講番樓主個囝囝,要改變係仲有可能的,只要樓主不放棄,俾別人付出更大的"母愛",終有一日係可以見到"晴天"的,响上幾樓層你建議佢囝囝識番個女朋友,明你用意,某程度我都有認同位,我阿叔就係一個咁嘅人,未有女朋友時好賭好煙好酒,一拍拖成個人成熟好多第二個人咁樣,我會建議多個俾樓主,鼓勵佢返下教會,從生命入手,改變孩子的一生變得積極做人。

YmOra 發表於 20-9-23 10:42
我的例子要與樓主的情況分開睇,我認同你講嘅角度,我都係一個對對方好了解下再有十足數據支持下才會鬧你 ...

多謝您,終於有人明我講乜

我的例子要與樓主的情況分開睇,我認同你講嘅角度,我都係一個對對方好了解下再有十足數據支持下才會鬧你 ...

返教會都可以㗎,都係個句,既然改變唔到佢,咁咪改變個環境,令佢改變自己去適應一個新環境......

gigayan 發表於 20-9-23 10:47
多謝您,終於有人明我講乜

你和Yanamami兩個我都明,大家都係"肉緊"樓主,為她擔心而矣啫!

gigayan 發表於 20-9-23 10:49
返教會都可以㗎,都係個句,既然改變唔到佢,咁咪改變個環境,令佢改變自己去適應一個新環境......
...

認同。改變環境;增加孩子接觸一些積極人生的人。希望樓主充滿希望,繼續努力啦!

回覆 gigayan 的帖子

唉,開始討論時,唔係咁既情況,果時樓主個仔仲細,大家都出謀獻策,希望佢可以改善。
但到今時今日,就真係無乜討論空間。佢仔工都唔願搵,話適合佢level的工作係乞兒工,話要打工搵錢生活寧願死...

Yanamami    發表於 20-9-23 12:13

gigayan 發表於 20-9-22 23:29

所以我有講宜家呢個世代嘅女仔唔簡單!有d男仔俾女仔飛多幾 ...
想到沒有辦法了,想找人家的女孩來救?
又這麽多如果,如果你是女孩,請問你會看中樓主孩子那個優點可以讓你下嫁?

不要説我們不認識樓主孩子,長達6年的描述,人生觀、價值觀已經好詳盡了。有:打工如同乞丐、啃老是正常、買賣股票會發達、打機可以轉運……

不怕得罪説句,根本不會有女孩看上他。

Yanamami 發表於 20-9-22 09:53
呢个幾年前討論过了……真係唔好害左人家个女。
X  4
真係唔好害左人家個女!

番教会幾年前都好似討論过……呢六年黎網友出左唔少謀策……-籌莫展。

blackpeppercrab 發表於 20-9-23 11:38
又這麽多如果,如果你是女孩,請問你會看中樓主孩子那個優點可以讓 ...

你講漏咗, 仲有佢一唔順意就粗口罵天罵神, 一味怨天尤人, 錯係人地錯, 呢類男仔,  無擔當, 滿滿負能量, 點同佢過世.

Yanamami 發表於 20-9-23 12:19
番教会幾年前都好似討論过……呢六年黎網友出左唔少謀策……-籌莫展。

我明白。原問題係未有解決,也不見起色,甚至乎越嚟越差添,但樓主都已經十分懊惱,給點正能量或是鼓勵她向着希望前進,只要不放棄,總會有晴天的呢!就如同聖經故事「浪子回頭的故事」一樣。

https://www.youtube.com/watch?v=c3jn9XjApLA

gigayan 發表於 20-9-23 10:01

我只係想講,愛情觀值唔值唔到外人評論,你和我可以教自己 ...
多謝各位的關心, 其實阿仔不是十惡不赦的人, 只是對現今社會憤世嫉俗, 對家長反叛不聽勸告, 沾染不少壞習慣, 缺乏同理心不會理解人的心情, 處處以自我為中心, 對未來的事物充滿悲觀情緒, 至於現時還未找工作, 因為還有溫室環境供他停留, 但他近來也問過我何時會退休返國內, 口中也說過遲些會找工作, 但他不聽我勸告早些去找, 如果我證實會退休只有三個月通知他, 他以為短短這三個月會找到一份理想的工作, 真是要看他的運氣。其實我退休離開也不是要避開和他相處, 就算他是乖巧或反叛, 我這是人生的一個階段安排, 只不過今次令他生活環境轉變而要自立更生, 希望他會向好的方向發展, 當然這不是必然, 有很多身邊的朋友或親戚, 聽說我將會離開兒子而去, 可能他們仍是有著養兒九十九的概念, 怕兒子沒人照顧走向歪途, 但我相信在這幾年在其身邊也改變不了太多, 好在今年疫情在家工作多咗溝通的時間, 雖然一時之間未能改變他的思想和習慣, 但始終父母的說話相信終有一天他會記起。

blackpeppercrab 發表於 20-9-23 11:38
又這麽多如果,如果你是女孩,請問你會看中樓主孩子那個優點可以讓 ...

係嘅,睇c人地好容易,俾機會人係好難

b3410    發表於 20-9-23 18:58

stanleypyk 發表於 20-9-23 13:00
多謝各位的關心, 其實阿仔不是十惡不赦的人, 只是對現今社會憤世嫉俗, 對家長反叛不聽勸告, 沾染不少壞習慣 ...

加油,我終相信阿仔有你如此善良嘅父母,本性唔係壞人,只係懶咗太耐,同埋身處環境太好,令佢不思進取,嘗試改變下佢個溫室溫度吧,反正你再一路再照顧佢都未必有起色..... 有時等佢自己行一條路,未必係壞事。

Jane1983 發表於 20-9-23 11:26
回覆 gigayan 的帖子

唉,開始討論時,唔係咁既情況,果時樓主個仔仲細,大家都出謀獻策,希望佢可以改善 ...

剛剛睇到樓主話返國內退休,留返阿仔係到,對佢阿仔都係好事,都算係改變佢原本嘅生活環境。

到環境強迫一個人去變,佢就無得再揀,始終都要搵食嘅......

gigayan 發表於 20-9-23 13:15
係嘅,睇c人地好容易,俾機會人係好難
你講緊婚事,不是講機會!

stanleypyk 發表於 20-9-23 13:00
多謝各位的關心, 其實阿仔不是十惡不赦的人, 只是對現今社會憤世嫉俗, 對家長反叛不聽勸告, 沾染不少壞習慣 ...
子不教,父之過。
‹ 上一主題|下一主題