用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-11 22:17
恕直言,態度決定高度,佢覺得打工揾萬零蚊係乞丐,冇向上嘅動力,咁佢呢世都註定係乞丐。幾時見過賭仔會 ...

你的睇法我當然有向他解釋過, 但最終他反駁說這時勢必然如他這樣投機才可發圍, 有時真係覺得他有邊緣亞氏, 大腦發展有點問題不似正常想法!

stanleypyk 發表於 20-7-12 00:16

你的睇法我當然有向他解釋過, 但最終他反駁說這時勢必然 ...

呢點我不太認同,就算有亞氏特質,亦只是性格比較固執,有自己思維我行我素,不太懂與人相處技巧,但绝不代表就是懶惰、不思進取嘅藉口。 有亞氏特質嘅人反而會更加專注去鑽研佢想學嘅嘢,比其他人毅力更大。如果你兒子真的非常非常喜歡投資,其實可以諗諗由呢方面發展,舉例去證券行做個文員,由低做起, 預咗係辛苦㗎,人工係低㗎,但當比自己吸收緊經驗,學吓怎樣才算是投資,怎樣運作,會唔會考慮考番個牌自己去做從業員,人係需要腳踏實地,而唔係不反思只懂整天開口說夢話。

https://www.google.com/amp/s/twgreatdaily.com/pOkG2mwBJleJMoPMsgjI.amp

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-12 08:22
呢點我不太認同,就算有亞氏特質,亦只是性格比較固執,有自己思維我行我素,不太懂與人相處技巧,但绝不 ...

好文章, 轉了比阿仔看, 希望佢有一番體會, 謝謝!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-12 08:22
呢點我不太認同,就算有亞氏特質,亦只是性格比較固執,有自己思維我行我素,不太懂與人相處技巧,但绝不 ...

阿仔剛看過你給的文章, 就以下六點他的回應:
1、「這件事,我肯定不行」,從來都不敢試一試,總是打退堂鼓。
       他記自己不是怕打工辛苦不肯向前走, 只是認為辛苦了也沒有回報, 只有投機才有機會達成心願, 如果投機不成, 打工又辛苦沒理想回報, 寧願死了便算了。
2、「算了吧,我就是命苦的人」,已經認命了,誰都救不了。
       這點他也本來不想承認, 但我指出他曾說父親退休不能再照顧他, 是他的不幸, 所以對這點無話可說。
3、「求求你,幫幫我吧」,他一直在懇求別人,沒有骨氣。
       他說一向沒有求別人幫助, 但現在我想返其實一直享受緊我們的照顧。
4、「下次我請你們吃大餐」,下次永遠沒有下文,他只是在推諉。
       他說沒有向別人講過這類說話, 但我說他有開過期票會找工作, 但不知幾時兌現, 他只能苦笑。
5、「這幾天打牌贏了」,輸得多贏得少,還喜歡在朋友圈炫耀。
       他說沒有向朋友炫耀。
6、「我正忙,有事過幾天找我」,假裝是很忙,來掩蓋自己的「心窮」。
       他說想不出有發生過這類事情。

今天一家人吃晚飯時看星期日檔案, 講到有一些初中同學在youtuber義務教小學生, 我覺得對一些負擔不起補習費用的小學生, 會有一定的幫助, 但阿仔的回應是那初中同學應受到監管, 不能隨便去教人, 可能根本不懂教或教錯方法, 應要有教人的學歷認可才能去教, 又是負面情緒作怪, 其實那初中同學義務幫人, 教比自己年級低的小學生會更熟識課程, 如果教得不好, 自然沒有人跟隨學習, 又不涉及金錢, 那來這麼多行騙, 其實阿仔的思想相當偏激, 不知是否自卑還是妒忌比自己叻的人, 就好像說耶穌狂妄自大, 見到那初中學生義務教人頗成功已有不少學生跟隨, 又眼紅要什麼監管, 真是很難溝通, 永遠都是向負面方向想, 就像什麼打工沒有用等等。

stanleypyk 發表於 20-7-12 18:05
阿仔剛看過你給的文章, 就以下六點他的回應:
1、「這件事,我肯定不行」,從來都不敢試一試,總是打退堂鼓 ...

比佢睇又唔等於每一點都套落自己身上嘅,佢只是想像自己辛苦工作了沒回報,投機才有機會,點解又唔調轉諗,投機取考風險更大,值博率更低,反而努力工作積極充實自己,腳踏實地累積嘅回報咪更大。凡事都須要付出,未努力工作過又點知道一定冇回報,投機同投資都未必識分,就想刀仔鋸大樹,自己諗下風險大唔大?須然父母唔使你養,都要為自己將來著想,至少搵份自己喜愛嘅工作養活到自己。文中有句其實講得好啱,世上從來不缺少伯樂,先要看看你是不是千里馬,命運不會虧待每一個孜孜不倦付出的人,也會不青睞那些懶惰的人。

就算最终跟随父母回國內發展,都要諗下你自己有幾多斤兩,可以同國內同胞競爭?唔好再搵藉口逃避,否則只會浪費自己青春原地踏步,再過二十年後回望,就會後悔自己為何少壯不努力,老大徒傷悲。

stanleypyk 發表於 20-7-12 21:03
今天一家人吃晚飯時看星期日檔案, 講到有一些初中同學在youtuber義務教小學生, 我覺得對一些負擔不起補習費 ...

好大機會係自卑心作祟,其實每個人都有自己嘅長處包括佢自己 ,但佢唔好好地利用自己嘅長處, 又唔願付出只懂埋怨,咁永遠都係死局冇人會幫到佢。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-12 21:21
比佢睇又唔等於每一點都套落自己身上嘅,佢只是想像自己辛苦工作了沒回報,投機才有機會,點解又唔調轉諗 ...

你說的這些道理也是我們大多數父母會說給子女的道理, 但阿仔將我們這些道理標籤為舊思想, 他認為自己的一套才適合現時社會的思想, 但我想其他青少年就算和他現時處境相同, 也未必和他的想法相同。

回覆 stanleypyk 的帖子

如果投機不成, 打工又辛苦沒理想回報, 寧願死了便算了。

@@@

佢得二萬幾元,唔返工靠投機達成夢想,基本上係痴人說夢話。佢開出寧願死的戲碼,你點處理呢?

佢好荒謬。如果有個女仔,樣唔靚無乜學識性格麻麻,佢唔願返工話搵得幾多,佢一心嫁個有錢人嘆世界。佢話如果唔能夠嫁入豪門,享盡榮華富貴,寧願死了便算,咁合唔合理?好醒啦!都成年人了。

個女仔日後姻緣際會,唔係無機會嫁得好。但自己都唔努力行自己的人生路,等奇蹟出現去打救,呢d多數落空。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-12 21:26
好大機會係自卑心作祟,其實每個人都有自己嘅長處包括佢自己 ,但佢唔好好地利用自己嘅長處, 又唔願付出 ...

果尐心形正方形西瓜,要係好細時俾个規範佢,-路大-路先会長成你想要既形,大左係太遲,你改变唔到……

Jane1983 發表於 20-7-13 07:06
回覆 stanleypyk 的帖子

如果投機不成, 打工又辛苦沒理想回報, 寧願死了便算了。

至於他寧願死也不願辛苦打工只是一種口頭宣洩, 以往我聽他說的一切也會認真對待, 但相處日久他用言語表達比實際的情況跨大, 花話較多, 而且日後踏足社會在心態的變化相信會較多, 所以到時他的處理又會是另一會事, 在現階段不會深化討論此事!

Jane1983    發表於 20-7-13 18:06

Yanamami 發表於 20-7-13 08:16
果尐心形正方形西瓜,要係好細時俾个規範佢,-路大-路先会長成你想要既形,大左係太遲,你改变唔到…… ...

其實每位子女都有獨特的個性, 有些子女可給你搓圓㩒扁, 但有些子女的性格是比較掘強, 自中二開始狂打機及從不聽父母的勸告, 就例如食煙飲酒做父母都不建議, 通常他會假民主問一下如食煙好唔好, 就算父母話不好, 他照樣吸, 所以現在很多做人處事的道理, 我們儘了做父母的責任向他說, 如果他不聽日後嚐到苦果, 也不要埋怨父母沒有教導!

Yanamami 發表於 20-7-13 08:16
果尐心形正方形西瓜,要係好細時俾个規範佢,-路大-路先会長成你想要既形,大左係太遲,你改变唔到…… ...
也不是不可能,睇下遇不遇到佰樂or dramatic experience

stanleypyk 發表於 20-7-13 10:00
至於他寧願死也不願辛苦打工只是一種口頭宣洩, 以往我聽他說的一切也會認真對待, 但相處日久他用言語表達 ...
無論好壞,主要看有沒有實質行動或計劃

stanleypyk 發表於 20-7-13 10:08
其實每位子女都有獨特的個性, 有些子女可給你搓圓㩒扁, 但有些子女的性格是比較掘強, 自中二開始狂打機及 ...
中二已太大……基本上好多野高小都教唔到~

MrBeast 發表於 20-7-13 10:16
也不是不可能,睇下遇不遇到佰樂or dramatic experience
唔係点会有句浪子回头金不換……机会率係低先禁珍貴。

stanleypyk 發表於 20-7-13 10:08
其實每位子女都有獨特的個性, 有些子女可給你搓圓㩒扁, 但有些子女的性格是比較掘強, 自中二開始狂打機及 ...
我們兒科醫生一早就叫我們在kg 階段同小朋友洗腦:話煙味好臭,價值觀要在青春期前培養好,之後朋輩影響大過父母,好難搞

Yanamami    發表於 20-7-13 13:42

已經是成年人了,如果自己唔願意,那些講座,輔導等唔會有用,只能等自動開竅,願意作出改變。

去到這個地步都有些麻煩,如果生活環境冇得改變,例如自立,根本冇任何動機去作改變, 可以繼續留在舒適地帶。但大改變會否引致悲劇,又不能抹煞這個可能。

反而我覺得呢個時候重點唔係輔導孩子,而係自己搵專業人士畀啲意見,睇下可以點做。

akys 發表於 20-7-13 11:39
已經是成年人了,如果自己唔願意,那些講座,輔導等唔會有用,只能等自動開竅,願意作出改變。

去到這個地 ...

揾專業輔導也要父母和子女一同去見才有用, 最重要阿仔要知道有問題存在要解決, 如果只逃避不面對, 只向父母埋手作用不大。至於環境改變會有兩個可能性存在, 如向壞打算, 那就要預埋養兒99的打算, 但這對雙方沒有好處, 至於向好來看, 或會因環境改變令自己懂得獨立處事, 況且現在的環境轉變也是人生階段的自然轉變, 也沒有刻意安排, 反而勉強一起生活, 阿仔要負擔全家生活開支和租樓, 相信壓力更大, 況且分開生活之後, 真的不能適應, 也可返回中山一起打拼, 始終在現有理境阿仔習慣懶散, 要他在此改變會有難度, 如果返國內發展, 很多習慣也可重頭做起, 也較易令他接受。

叫樓主兒子直接入這帖子看看吧,看看人家對他的評論,父親對他的期望,正確反省自己的缺點!
‹ 上一主題|下一主題