用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-20 11:20
講得好啱,係要引導孩子思考認清自己想行嘅。
我都係咁同啲仔講,人生係你自己嘅,條路點行就你自己決定, ...

我都會經常同仔講“世界無免費午餐”呢句説話。其實孩子越大,就越要讓佢哋明白、清楚世界嘅運作、遊戲規則。

我仔都有打機、課金問題,亦係鬧個翻天覆地,亦曾喺度向大家求救。 加上我仔有偏執問題,我面對這些問題,真心覺得攰,但,我希望盡全力教導他,我亦同仔講,呢刻,你好憎我,覺得我管你,但你係我仔,所以那怕你這刻憎我,我都要盡我能力教佢向正確方向行走,我讓你這刻盡情玩樂,其實好容易,但此舉只係害咗佢。

樓主依家其實係害了自己的孩子。
將來百年歸老,孩子無能力養活自己點算。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-6-20 13:22

我都係咁同啲仔講,人生係你自己嘅,條路點行就你自己決定, ...

哈,我仔未有你仔咁生性。佢識答我㗎,亦經常好有計劃咁幫自己讀書,可惜係經常坐埋枱做功課、温習就...

我仲要更進一步嚇大佢地話:花無百曰紅。今曰阿媽仲有充足時間、精神、金錢去俾你学野,有乜学就好学,好似限時放题-样,食左落肚係你地既,学左入腦係你地既,他朝-个touchwood我無哂錢,你都有知識技能去養自己。呢一日真係話唔埋幾時,世事既野,所以係趁我仲有能力时好快快裝備自己,乜鬼都係越細学越快上手,老左有尐事半功倍。我成日同佢地講,只要你开声話要学乜野,我都会支持。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-6-20 14:58

Yanamami 發表於 20-6-20 14:12
我仲要更進一步嚇大佢地話:花無百曰紅。今曰阿媽仲有充足時間、精神、金錢去俾你学野,有乜学就好学,好似 ...

啱㗎, 我都係咁教仔,话畀佢知唔好怕蝕底,學咗嘅嘢冇人會攞得佢走,所以唔好怕辛苦,今日你願意付出他日必定有回報。而且從小已經話佢知我唔會供佢去外國讀大學,有本事就要喺香港入大學,冇本事就出去做嘢捱下, 所以我大仔當年炒中文入唔到U, 佢好畀心機要入返八大。人係要有少少壓力才會有動力, 家長太保護孩子條路太容易行就經唔起挫敗。

唔知係唔係邊緣亞氏令思想有問題, 點極都唔明, 次次建議條正常路, 次次回應如果不這樣投機揾快錢, 打份乞兒工, 那有其他出路, 佢媽咪仲話佢雖已成年, 心智仍細都不太捨得離開, 我就話她慈母多敗兒!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-20 15:08
啱㗎, 我都係咁教仔,话畀佢知唔好怕蝕底,學咗嘅嘢冇人會攞得佢走,所以唔好怕辛苦,今日你願意付出他日 ...

我仔好想去外國讀大學,我叫佢自己憑實力攞獎學金讀,我冇錢供佢去外國讀書

akys    發表於 20-6-21 21:07

S-Kwok 發表於 20-6-20 17:15
我仔好想去外國讀大學,我叫佢自己憑實力攞獎學金讀,我冇錢供佢去外國讀書
...

我細仔讀書好叻,佢都有考慮過獎學金呢條路, 佢問我如果有 獎學金淨係比生活費比唔比佢去, 我答佢考慮下啦  

stanleypyk 發表於 20-6-20 16:38
唔知係唔係邊緣亞氏令思想有問題, 點極都唔明, 次次建議條正常路, 次次回應如果不這樣投機揾快錢, 打份乞 ...

亞氏係有好強烈嘅偏執,所以他們的父母要比一般的父母更有耐性,對於正確嘅教育,一定要堅持。 我自己會以不同角度去解釋,尤其是當仔有一刻想同你傾時,更要把握時機。同一問題,唔係好似一般孩子一樣,傾下講下佢會明,真係以月、年計。我會將仔嘅問題同其他朋友、社工傾,佢哋又會有另一角度同我仔傾,雖然唔會即時收效,但儲埋儲埋,佢聽多其他人講,會有反思。

你問下你仔有冇諗過,即使我依家肯照顧你,終有一天你哋會走天路,到時佢點養自己。

想以股票作為收入來源,更加要有呢方面嘅知識,唔好咁天真,以為真係可以炒股養自己,我地眼見講股炒股賺大錢嘅,其實背後做咗幾多功課。

恕我直言,教育孩子雙方都有責,如果孩子情況不理想,去睇精神科醫生,睇下佢嘅case是否需要藥物幫助。

希望你仔早日明白,世界一定不是他所希望的,不會為他如願,早啲腳踏實地。

近日我經常提孩子,做人要腳踏實地,忠言一定逆耳,但我係佢媽,見到佢犯錯、想歪一定會指正,否則,只係害了佢,作為父母唔會點條黑路佢行。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-20 17:25
我細仔讀書好叻,佢都有考慮過獎學金呢條路, 佢問我如果有 獎學金淨係比生活費比唔比佢去, 我答佢考慮下 ...

我都係咁答佢 ,不過,我仔唔夠叻,我只想激勵下去,自己好好去想。

stanleypyk 發表於 20-6-20 16:38
唔知係唔係邊緣亞氏令思想有問題, 點極都唔明, 次次建議條正常路, 次次回應如果不這樣投機揾快錢, 打份乞 ...

亞氏嘅人思維係比較固執, 唔容易改變佢嘅諗法,不過亦唔代表佢哋唔識為自己著想。好似我仔有目標,佢自己就會朝住個方向進發。你兒子心態成日打算搵快錢,用藉口話乞衣工唔肯腳踏實地,唔願工作,呢個绝對係佢個人能力同心態嘅問題,人哋肯比萬幾蚊請你都要你值先得㗎,年青人如果冇目標/冇上進心其實已經輸咗一大半

回覆樓主:

樓主,你有冇將自己對佢嘅感受、擔憂讓孩子知道。

其實,狠啲一句,滿咗18歲,我唔一定要養佢

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-20 17:25
我細仔讀書好叻,佢都有考慮過獎學金呢條路, 佢問我如果有 獎學金淨係比生活費比唔比佢去, 我答佢考慮下 ...

有冇睇the blind side, 真人真事改編,有啲激勵性,不過你仔目標清晰,可以唔洗睇

洋蔥頭媽咪    發表於 20-6-20 17:55

S-Kwok 發表於 20-6-20 17:38
我都係咁答佢  ,不過,我仔唔夠叻,我只想激勵下去,自己好好去想。
...

唔好睇少佢哋,佢哋嘅潛在能力都好強勁㗎。
印象中你囝囝係咪好似喜歡電腦程式,如果係跟我大仔相近, 呢條路絕對可行。

Yanamami 發表於 20-6-20 14:12
我仲要更進一步嚇大佢地話:花無百曰紅。今曰阿媽仲有充足時間、精神、金錢去俾你学野,有乜学就好学,好似 ...
我一早就話冇$,不過香港有完善的社會福利制度,讀唔成書做洗碗掃街都可以過活,大假可以去澳門和長州,學野就自己先去utube 睇下  ,大個d 0用就去同人補習(咁當然自己成績要ok)

S-Kwok 發表於 20-6-20 17:39
樓主,你有冇將自己對佢嘅感受、擔憂讓孩子知道。

其實,狠啲一句,滿咗18歲,我唔一定要養佢
我一定會疲勞轟炸式的同佢鬥慘,阿邊個邊個個仔每個月比家用仲星期日一早去攞位請飲茶⋯,然後定佢生日為受難節,18歲時就轉為復活節

昨天阿仔牛一, 在晚飯時突然話昨晚12點會將電腦的LOL game刪除, 將打機時間鑽研投資及投機方面, 雖然不是徹底改變, 但總比整天打機好, 起碼不用再聽打機時發出的粗言穢語, 當然也要向他說只是投資投機不能支持生活, 最後一定要找長工, 他說知道, 但仍未知他何時有行動, 但相信在我們年底退休後, 他要負責租金及日常開支, 如果不找長工有穩定的生活, 應該也很難過活!

MrBeast 發表於 20-6-21 08:11
我一早就話冇$,不過香港有完善的社會福利制度,讀唔成書做洗碗掃街都可以過活,大假可以去澳門和長州,學 ...

去澳門嘅交通費都好貴
阿仔未去過澳門,上次一家三口坐金巴去澳門,嘩... 交通費都幾百,放假屋企 樓下商場行下好喇

stanleypyk 發表於 20-6-21 08:35
昨天阿仔牛一, 在晚飯時突然話昨晚12點會將電腦的LOL game刪除, 將打機時間鑽研投資及投機方面, 雖然不是徹 ...

點解係退休後先要負責租金+日常開支,退休前唔洗

S-Kwok 發表於 20-6-21 09:19
點解係退休後先要負責租金+日常開支,退休前唔洗
今年五月考完試, 原本要求他六月搵工, 但咁耐都係申請咗一份政府工, 我已向他說下月假設他已找到長工, 要開始付家中電費, 再過多兩個月, 再加其他雜費, 始終剛讀完書雖然未落力找工作, 在家中不用什麼開支, 只是個人的私人消費, 當我們退休離去後, 便會有租金及日常開支要他支付了, 如果到時還未找工作, 相信他的儲備很快會用光, 除非他變成股神.......

stanleypyk 發表於 20-6-21 09:26
今年五月考完試, 原本要求他六月搵工, 但咁耐都係申請咗一份政府工, 我已向他說下月假設他已找到長工, 要開 ...

5月考完試,你7月就要佢揾到長工,會唔會太理想化左啲?

我囡當時畢業, 我唔知佢幾時開始揾工(佢唔中意我地問咁多,我地都唔理),都要到10月先正式返工,年輕人佢地對份工都會有要求架,講興趣,中意返大公司,等等。我囡個大同,女神校/三大,畢業後去英國讀1年MASTER,返來都要8個月先揾到工。

睇返我地做左咁多年野既自己,依家揾份咁上下既工易嗎?

鼓勵佢積極揾工,唔好HEA, 幾時先揾到工都要講實力+運氣。

‹ 上一主題|下一主題