用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

人善被人欺,係真的。人地踩埋你,癲咗咁鬧你,係唔縮得去邊,被逼dog fight。
所以較好的做法係避開爛人,咁就少d破事發生在自己身上。好似之前有個女童黨「牛丸」,喪打另一個11、12歲的女仔,摑咗佢幾十巴,仲拳打腳踢。我問我女,受害人點解會搞成咁。我女睇完一大段新聞,問我「係咪佢搶人男友?」,我話「佢最錯係群埋牛丸呢d人」...

Jane1983 發表於 20-5-21 08:03

人善被人欺,係真的。人地踩埋你,癲咗咁鬧你,係唔縮得去邊,被逼dog fight。
有d情況唔係自己控制到,有d人見你避會得寸進尺,當然見到勢色唔對就36著。
如何應變不單在對罵,例如有人取笑你,你如何化解,都是一學問

呢個係高階啦,絕對值得學習。

goodmama2003 發表於 20-5-21 12:45
每日打機4至6小時,我覺得不算沉迷,但足可以把學業荒廢了。

曾返過網絡沉溺班, 話6小時以內未算沉迷, 但超過便算沉迷!

goodmama2003 發表於 20-5-21 14:00
可唔可以轉移佢視線呢?打機對學業真係無用。
轉煲劇可以嗎?有D古裝劇對白可以出口成文,
英文又例如睇下N ...

問襯佢乜都無興趣, 依家除打機外便投機炒賣, 在損手爛腳中!

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-5-21 08:15
有d情況唔係自己控制到,有d人見你避會得寸進尺,當然見到勢色唔對就36著。
如何應變不單在對罵,例如有人 ...
日劇好多呢類劇情,睇下可唔可以學到嘢

stanleypyk 發表於 20-5-21 15:10
問襯佢乜都無興趣, 依家除打機外便投機炒賣, 在損手爛腳中!
咁嘅情況,
父母一係忍, 任由佢發展, 你無眼睇
一係就要狠, 請搬出去住, 佢至知衰

goodmama2003 發表於 20-5-21 14:00
可唔可以轉移佢視線呢?打機對學業真係無用。
轉煲劇可以嗎?有D古裝劇對白可以出口成文,
英文又例如睇下N ...
You can't teach an old dog new trick.

goodmama2003    發表於 20-5-21 18:10

stanleypyk 發表於 20-5-11 21:40
其實在他18歲前, 自己身為監謢人, 在法律上不能不照顧他, 無論對他有什麼不滿意也只是容忍再加上一些電玩時 ...

我覺得去到呢刻已經冇乜嘢可以做,路係佢自己嘅要點選擇佢自己決定,你唯一要堅持嘅係必須要佢出去工作,賺錢養自己,其他嘢就等佢自己開竅吧!

我仔有個同學冇讀書已接近2年,但佢仍然未揾工做,日日在家打機上網,因為有屋住有飯食所以佢根本唔緊,我仔同啲同學 都取笑佢變廢人。 好彩我仔自己都話人係有惰性,如果唔讀書唔做嘢,生活太難過恐怕佢自己都頂唔順,我都有同佢講如果係你乜都唔做,我一定踢你出街唔好跟住我住。

goodmama2003 發表於 20-5-21 17:17
點解佢有錢去投機炒賣,我覺得係你做多咗野,正正常常讀書時讀書,荷包沒有錢就問父母拿,也衹夠午餐、同 ...
主要是自少收下的利是錢, 在他的銀行帳戶中儲蓄起來, 18歲前由父母代管, 成年後便交回給他, 還有他去年兼職時間較多, 所以儲起一點本錢, 雖然不多, 也夠用來炒賣。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-21 18:17
我覺得去到呢刻已經冇乜嘢可以做,路係佢自己嘅要點選擇佢自己決定,你唯一要堅持嘅係必須要佢出去工作, ...
我也有位朋友佢個仔去年已degree畢業, 不過至今也未搵到工作, 佢父親說因去年返送中運動, 加上今年疫情所以難搵, 加上佢母親不建議他去做較易入行的便利店, 可能怕他學壞, 所以閒置到現在也沒工作。

stanleypyk 發表於 20-5-21 22:56
我也有位朋友佢個仔去年已degree畢業, 不過至今也未搵到工作, 佢父親說因去年返送中運動, 加上今年疫情所以 ...
讀完 Degree 都唔细啦,仲要怕佢學壞 現今大學生通街都係,唔辛苦邊得世間財,後生仔一定要捱下唔好怕辛苦,環境唔好就要乜都试下,便利店/快餐店/售貨/飲食乜都要捱下。香港啲父母就係太保護,難怪新世代年青人高不成低不就又唔吃得苦

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

教子要有義方,咁樣搞落去。佢賦閒在家若干年後,就會諗如果父母死咗,佢就可以繼承層樓、現金及其他資產,咁使咩做嘢咁辛苦。跟住過幾年,再諗點解父母咁長命,阻住佢享受佢應得的繼承。

Jane1983 發表於 20-5-22 09:56

教子要有義方,咁樣搞落去。佢賦閒在家若干年後,就會諗如果父母死咗,佢就可以繼 ...

昨日響隔離廣場見到呢個post . 講兩母子對話, 睇完都覺得好心噏  

現今世代父母對子女照顧周到, 唔比心機讀書入唔到本地大學,就供佢去外國讀,甚至幫佢哋買定樓, 仔女樣樣都唔使付出,其實對佢哋係咪好事,好值得父母反思  

如果第一日開始都管唔到,唔好期望之後會突然自律或管到

最恐怖係個仔咁樣諗嘢,仲講到出口,有d父母竟然會讚賞仔女諗嘢「通透」,係醒目仔,真係無言

‹ 上一主題|下一主題