用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 20-5-20 18:26
今天又和阿仔爭辯, 原因是他明天是這學期唯一的一天回校做present, 本來沒有復課他差不多全年都不用回校考 ...

無返咁多個月,難得復課。佢只不過係返一天,有乜咁嬲?

點解佢話運氣不好?佢覺得疫情蔓延,繼續停課係為之好運?

stanleypyk 發表於 20-5-20 18:26
今天又和阿仔爭辯, 原因是他明天是這學期唯一的一天回校做present, 本來沒有復課他差不多全年都不用回校考 ...
re 罵上帝,唔係讃同佢做法,但我又真的覺得佢有道理wor,既是在街有兩個人對罵,與我無關我又點會因爲佢他xyz e upset

MrBeast 發表於 20-5-20 19:56
re 罵上帝,唔係讃同佢做法,但我又真的覺得佢有道理wor,既是在街有兩個人對罵,與我無關我又點會因爲佢他 ...

他也有用你的道理解釋, 雖然他不是咒罵我, 但我由細至今不講粗口, 工作和朋友之間也沒講, 所以他邊打機邊講已不習慣聽, 但講到死全家更加刺耳, 他也知在外不能講, 但父母咁親的人就不理我們感受要講嗎? 雖然真情流露不是壞事, 但自身行為在群體的社會生存, 要掩飾一下這些粗言穢語是有需要的, 有時改變自己令人憎厭的行為未必是壞事, 也不算是失去自我吧!

Jane1983 發表於 20-5-20 19:18
無返咁多個月,難得復課。佢只不過係返一天,有乜咁嬲?

點解佢話運氣不好?佢覺得疫情蔓延,繼續停課係 ...

佢真係咁冧, 負面思想的人想法不能按常理去評價!

Jane1983    發表於 20-5-20 21:04

回覆 MrBeast 的帖子

近來可能興鬧人「死全家」。果日睇fb,見到個醫護朋友,寫「乜乜死全家,死完男家死女家」,真係嚇呆咗,對佢個人有新的想法。
太惡毒的言論,忍得住,都係少說好d

stanleypyk 發表於 20-5-20 20:55
他也有用你的道理解釋, 雖然他不是咒罵我, 但我由細至今不講粗口, 工作和朋友之間也沒講, 所以他邊打機邊 ...
我冇話佢啱ar, 呢d就同管教有關,但咁大個人已經好難改變…

Jane1983 發表於 20-5-20 21:07

近來可能興鬧人「死全家」。果日睇fb,見到個醫護朋友,寫「乜乜死全家,死完男家死 ...
我以前對呢d已冇乜感覺,e加更佛糸。講真,同人ai 交,control 到自己情緒,有理有據係聲係勢先,找到對方死月,先可ou贏,「死全家」呢d濕濕碎la, 講之麻,又唔會發生嘅

近來可能興鬧人「死全家」。果日睇fb,見到個醫護朋友,寫「乜乜死全家,死完男家死 ...

其實讀E,要讀道德課,唔知E護駛唔駛,定係依家收生多咗,水平平均下降咗?真係唔知。同之前有個消防擲汽油彈、警察藏毒一樣,完全唔能夠理解。

little_yolky 發表於 20-5-20 21:41
其實讀E,要讀道德課,唔知E護駛唔駛,定係依家收生多咗,水平平均下降咗?真係唔知。同之前有個消防擲汽 ...

係不能理解  

回覆樓主:

其實還有打機時太投入, 有時出現突發的情景令他情緒高漲尖叫起來, 分分鐘比佢嚇死!

MrBeast 發表於 20-5-20 21:36
我以前對呢d已冇乜感覺,e加更佛糸。講真,同人ai 交,control 到自己情緒,有理有據係聲係勢先,找到對方 ...

近年我EQ高咗,好少同人鬧交。嬲到爆炸,贏咗場交都係輸。

咒人“死全家”好惡毒,唔係濕濕碎ga。

Jane1983 發表於 20-5-20 22:19

咒人“死全家”好惡毒,唔係濕濕碎ga。
咁我會咒番佢全家生cancer, 男的prostate,女的breast, 仔女血,老人家中風半身paralysed, 你覺得邊個毒d
but more likely, id say:你估你係黃大仙

剛看到以下新聞 :

騰訊(00700.HK) 旗下手遊《王者榮耀》於官網公布,自5月15日起陸續接入未成年人防沉迷新規,未成年用戶每日晚上10時至次日8時禁玩,法定節假日每日限玩3小時,其他時間每日限玩1.5小時。另外將設遊戲消費限制,未滿8周歲的用戶無法進行遊戲充值;8周歲以上未滿16周歲的用戶,單次充值上限50元人民幣(下同),每月充值上限200元;16周歲以上未成年用戶,單次充值上限100元,每月充值上限400元。

此外遊戲亦將設遊客模式限制,在iOS遊客體驗模式下,同一台硬件設備15天內累計遊戲時長不超過1小時,且無法進行充值。

國內有這新規限, 平日限玩1.5小時, 假日3小時, 課金也有規限, 我在想, 這規例如果在我開這主題時已有, 就不用我規限, 我當時給他打4至6小時也多多怨言, 如果是遊戲商限制, 就不用我出手, 唔關我事。今天同阿仔講返佢仲唔認同沉迷, 仲話返轉頭, 說我喜歡踩單車也是沉迷, 我回應他每天打機4至6小時以上, 一年都打了差不多2000小時, 我通常大假單車旅遊也是去十多天分兩次去, 就算計每天踩6小時, 都是踩咗不夠100小時, 同2000小時真是蚊同牛比, 真是無常理好講!

MrBeast 發表於 20-5-20 22:42
咁我會咒番佢全家生cancer, 男的prostate,女的breast, 仔女血,老人家中風半身paralysed, 你覺得邊個毒d : ...

其實死全家已是惡毒說話, 只不過是你將家中每個人的死法細化再昇華惡毒的程度, 分別其實不大!

stanleypyk 發表於 20-5-20 23:28
其實死全家已是惡毒說話, 只不過是你將家中每個人的死法細化再昇華惡毒的程度, 分別其實不大!
...

完全唔同級數,有cancer 未必一定會死,但e冶過程要很多錢和化療很辛苦,最後可能都是多兩三年命,今年唔知出年事。中風後行動不便又要照顧,可能家人埋怨,it will hurt even more if have family history.

唏~鬧人X家剷,廣東話粗口不嬲有,点会只係近來?

回覆 Yanamami 的帖子

「乜乜產」好似係用做名詞多d,鬧人xx 產,多過咒罵人地真係全家歸西。而家仲要男家之後,接着女家全家,深仇大恨。

Jane1983 發表於 20-5-21 07:29
回覆 Yanamami 的帖子

「乜乜產」好似係用做名詞多d,鬧人xx 產,多過咒罵人地真係全家歸西。而家仲要男家 ...

https://www.facebook.com/CantoneseMuseum/photos/a.653176878025861/653313841345498/?type=3

Jane1983    發表於 20-5-21 07:45

咪降到落果個地步,比人bring the worse out of you。同人鬧一場咁既交,講出咁絕咁難聽的說話,即使贏咗場交都係輸

Jane1983 發表於 20-5-21 07:44

咪降到落果個地步,比人bring the worse out of you。同人鬧一場咁既交,講出咁絕咁 ...

要看對手係乜人啦,良善被人hey, 要懂得隨機應變轉mode
ps, reiterate 是要中對方死月,而不是鬥粗和大聲,but definiely feel good beating someone at their own game
‹ 上一主題|下一主題