用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

因為有小朋友,我都好努力認識新世界,之但係越睇越覺得唔係好妥。

Jane1983 發表於 20-3-17 12:28

因為有小朋友,我都好努力認識新世界,之但係越睇越覺得唔係好妥。 ...
有時反面教材可能更易put the msg aX

Jane1983    發表於 20-3-17 14:06

bobbob 發表於 20-3-17 10:52
講道理佢當聽唔到,試下真係狠心啲唔理佢睇佢1個人過唔過到活。
識人租間屋仔比仔住,淨係幫佢俾租無其他洗 ...

我諗樓主會唔忍心,到時咩都會幫佢

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-3-17 15:19
我諗樓主會唔忍心,到時咩都會幫佢
所以個仔咪由14年教到而家都仲係咁

bobbob 發表於 20-3-17 15:30
所以個仔咪由14年教到而家都仲係咁
看樓主行文方式,不慍不火,就像旁觀者一樣娓娓道來。
我時常看著冒火,替他著急。

換做我,一定會採取極端方式。

他沉迷遊戲,勸說無效,我都會一起沉迷遊戲。

不能拯救他,我可能會離家出走,遁入空門。

一定要很努力,很努力去想辦法。

最終,我自己很可能會瘋癲。

我無法做到心平氣和。

我時常反思自己這樣對與錯,時常問自己生命意義是什麼?

Danielhk 發表於 20-3-17 17:12
看樓主行文方式,不慍不火,就像旁觀者一樣娓娓道來。
我時常看著冒火,替他著急。
樓主都唔想亦有嘗試去改變狀況,雖然旁觀者清,但清官難審家庭事,我們無謂太critical。
話時話,我就唔會離家出走,不過可能會多d出街enjoy myself (若不是有)疫情

MrBeast 發表於 20-3-17 18:29
樓主都唔想亦有嘗試去改變狀況,雖然旁觀者清,但清官難審家庭事,我們無謂太critical。
話時話,我就唔會 ...
樓主即將步入退休生活,然後呢?
就這樣了此殘生?

換做我,我是非常不甘心。

除非,徹底放下,徹底決裂。否則,不甘心。

Danielhk 發表於 20-3-17 12:24
你一直是救兒子的心態,沒有轉換到“自救”
沒有想到改變自己,把自己先脫胎換骨的改變。

後生時,我覺得自己好優秀。生咗小朋友之後,發覺原來自己好渺小,好多嘢要學。

Danielhk 發表於 20-3-17 19:18
就這樣了此殘生?
我也是一個不易放棄的人,但人與人之間闗係takes two to tango,要長時間build up,不是exact sci,不會完全由一方掌握。有時有d野,盡左力問心無愧就算,可能有天浪子回頭呢

之前同樓主講過,咁多年佢和佢仔的交手,佢係每仗都輸、節節敗退。但如果佢能夠引導到佢仔打份長工,自力更生,咁都未至於全盤皆輸。果陣樓主話要回大陸退休,一定要逼佢自立。但而家好似放軟口氣......

Danielhk 發表於 20-3-17 19:18
就這樣了此殘生?

唔甘心,咪即係同自己過唔去囉。同自己過唔去,即係連埋老婆既人生一齊過唔去。就算唔理老婆,你仲有個細既。

little_yolky 發表於 20-3-17 22:30
唔甘心,咪即係同自己過唔去囉。同自己過唔去,即係連埋老婆既人生一齊過唔去。就算唔理老婆,你仲有個細 ...
所以我時常同他們講起,如果我徹底失望,徹底放棄後,
待兩兄弟滿十八歲,我就遠走他鄉,永遠從他們的世界消失。

Jane1983 發表於 20-3-17 21:05

之前同樓主講過,咁多年佢和佢仔的交手,佢係每仗都輸、節節敗退。但如果佢能夠引導 ...
我就無心軟已準備退休後在國內的另一番事業資料搜集, 但身邊的朋友、同事和親戚大多不建議我退休回國內, 覺得在香港儘量延遲退休賺多幾年人工, 但我認為公司因我已過退休年齡不再重視自己, 與其等公司辭退自己, 不如自己舖定後路, 返國內退休找一些有興趣的手作做下, 悠閒去過下退休生活, 阿仔又已經畢業, 供養他也到此為止, 分開下他又可學下獨立生活, 反正大家生活的模式不一樣, 可說是相處好同住難, 他也不用受我們的家規束縛, 我也不用啞認他令我們看不過眼的種種行為。

回覆樓主:

強烈建議樓主做定準備,你仔早晚會惹上一屁股債,我自己也經營過炒賣人生,十個中九個不會有好下場,一定要做好準備保障兩老的退休生活。

Danielhk 發表於 20-3-17 23:19
所以我時常同他們講起,如果我徹底失望,徹底放棄後,
待兩兄弟滿十八歲,我就遠走他鄉,永遠從他們的世界 ...

但一般都係一個差、一個好喔。咁點決定呢又?

回覆 stanleypyk 的帖子

無論你事業上點決定,你都應該要佢畢業後馬上搵工,賺錢養自己自力更生。千萬不要比佢係屋企炒股賺生活費去hea過。開壞個頭,佢無搵工動力,以後就係靠你了。

回覆 B哩baba 的帖子

同意。佢仔咁樣的炒賣做法,同去賭場賭大細無分別。

回覆 Danielhk 的帖子

你講呢d無意思。如果仔女已經鬼迷心竅,完全唔睇父母臺戲,你自殘又好、遠走他鄉又好,佢根本唔會care。
唯有在大家感情仍然好好的時候,比心機去教導和維繫。希望唔會行到陌路人果步。

Jane1983 發表於 20-3-18 09:03
回覆 stanleypyk 的帖子

無論你事業上點決定,你都應該要佢畢業後馬上搵工,賺錢養自己自力更生。千萬不要 ...
我身邊一些職媽小朋友小時都quit 左份工兩三年,樓主要做取捨,決定影響阿仔之後幾十年,i know how i d choose

Jane1983    發表於 20-3-18 10:15

B哩baba 發表於 20-3-18 04:59
強烈建議樓主做定準備,你仔早晚會惹上一屁股債,我自己也經營過炒賣人生,十個中九個不會有好下場,一定要 ...
炒賣咁易搵到食就冇窮人。
‹ 上一主題|下一主題