用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

回覆 stanleypyk 的帖子

你個仔的說話其實係唔少的青年人的心聲,之前係唔少訪問睇過類似的言論。無家底、無學歷、無特殊才能、唔願捱、唔甘心從低做起、睇唔低公屋居屋上車盤。
記得有個家住劏房,中三輟學的女仔,佢打d散工,一家靠綜緩。佢講到而家只係生存,唔係生活,佢要有尊嚴咁過日子,所以佢參加社運,佢話要革命.....

Jane1983 發表於 20-1-14 13:51

你個仔的說話其實係唔少的青年人的心聲,之前係唔少訪問睇過類似的言論。無家底、 ...
好似有民調數據不支持你的說法

回覆 Danielhk 的帖子

唔係講高收入或低收入人士支唔支持社運的問題,而係講年輕人的處世態度和佢地確切遇到的問題。

Jane1983 發表於 20-1-14 13:51

你個仔的說話其實係唔少的青年人的心聲,之前係唔少訪問睇過類似的言論。無家底、 ...

其實肯溝通已很好, 意見不同可透過對話去盡量勸解, 總好過不聞不問不知如何入手, 也表示他開始面對環境的轉變而著急!

同意。每個人都有自己的角度,我唔會因為人地一時一段說話pass咩judgment。只係話呢d係好多年輕人的心聲。
正如好幾年前,我有個男親戚50幾歲中年危機。佢話做咗幾十年傻仔,點解一世人要供養父母?要養幾個仔女?點解搵咁多錢咁多年,但係都無咩點享受過?點解其他人可以成份糧自己使曬,佢有得做無份使?無家累,佢一早可以退休唔做,風花雪月。

佢講的說話唔係錯,只係佢應該幾十年前結婚前諗清楚。

剛同阿仔傾談如何投資,佢本來想買期權賺外快, 相信佢試過會發現這不是長久之策, 在時下的投資工具, 有什麼適合20歲仔去投資呢? 如儲蓄保險, 供股票等等?

stanleypyk 發表於 20-1-14 21:25
剛同阿仔傾談如何投資,佢本來想買期權賺外快, 相信佢試過會發現這不是長久之策, 在時下的投資工具, 有什麼 ...

問題唔係有咩投資工具適合佢,而係佢想用期權賺快錢,好明顯係投機唔係投資,佢亦無考慮有幾多本金目標回報同風險可以承受幾多。
你所講嘅投資工具風馬牛不相及毫不吸引,跟本唔會聽你講。

[reply]回覆 stanleypyk 的帖子[/reply]

你叫佢儲錢先,再研究邊幾隻股票穩陣得來,又有良好增長前景。PE幾多?股息幾多?

到搵到工之後有穩定收入,可以考慮月供股票。每個月用幾千元買一隻股票。

後生仔開始了解理財和投資係好事。但講到投機炒賣搵外快,就真係高風險。一年幾多人交幾多學費!

Jane1983 發表於 20-1-15 18:19

你叫佢儲錢先,再研究邊幾隻股票穩陣得來,又有良好增長前景。PE幾多?股息幾多? ...

但後生仔唔信邪, 交少量學費沒去借貸, 尤得佢跌下才知驚, 如果父母講佢肯聽, 我也不用出post了!

stanleypyk 發表於 20-1-15 21:46
但後生仔唔信邪, 交少量學費沒去借貸, 尤得佢跌下才知驚, 如果父母講佢肯聽, 我也不用出post了!
...

就算你說服到佢買建議嘅投資產品,當佢見到牛熊窩輪期權大升而股票回報咁慢,咪一樣投訴你阻佢發達。而萬一股價跌嗰時,更加將責任推番比你同埋怨你,經過咁多次教訓你仲未了解佢嘅想法?

Yanamami    發表於 20-1-16 10:54
MrBeast    發表於 20-1-16 08:24

Diversifyedu 發表於 20-1-15 22:58
就算你說服到佢買建議嘅投資產品,當佢見到牛熊窩輪期權大升而股票回報咁慢,咪一樣投訴你阻佢發達。而萬 ...
孩子是一面鏡子

Diversifyedu 發表於 20-1-15 22:58
就算你說服到佢買建議嘅投資產品,當佢見到牛熊窩輪期權大升而股票回報咁慢,咪一樣投訴你阻佢發達。而萬 ...

你實在講得太好!

Diversifyedu    發表於 20-1-16 12:08

上次打機事件,處理唔好,最多都係你仔葬送佢自己的學業前途。
今次投機事件,你由佢舞,最後金錢損失可以好大,你自己衡量吓。

Jane1983 發表於 20-1-16 12:49

上次打機事件,處理唔好,最多都係你仔葬送佢自己的學業前途。

其實咁大個仔已勸過, 但他堅持拿住1仟幾佰上落去感受一下投資市場, 不是借margin那種, 等他發現不是他想那麼容易, 交了少量學費, 未必是壞事, 他已是成年人, 能自己開戶操作, 做父母能禁止開戶嗎?在他操作過程互相討論下交流意見, 反而打機時間少咗, 溝通時間多咗也是好事!

多d交流和規勸。理財和投資係必須要學,但要行正路。搵快錢容易,炒賣順手真係無人想返工,諗歪咗好難搞。

Jane1983 發表於 20-1-17 10:54

多d交流和規勸。理財和投資係必須要學,但要行正路。搵快錢容易,炒賣順手真係無 ...

佢已初嘗挫折, 應有一翻體會!

stanleypyk 發表於 20-1-17 10:29
其實咁大個仔已勸過, 但他堅持拿住1仟幾佰上落去感受一下投資市場, 不是借margin那種, 等他發現不是他想那 ...
打機食煙我們都是咁同你講,點解呢樣你又可接受呢?

stanleypyk 發表於 20-1-17 12:03
咁都好,你知通常贏粒糖之後就輸間廠

唔係壞事。

stanleypyk 發表於 20-1-17 12:03

遇挫折查實未嘗壞事,人生係要有閱歷才會慢慢學精,年青人輸得起。
‹ 上一主題|下一主題