用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 19-10-17 14:00
所以不是太影響我的都算了,但我太太天天叫他關電製和擺鞋柜,我都聽到好悶!
...

關電掣及放鞋入櫃我地係幼稚園已經教及做,當時唔纠正現在已經成人根本好難改吧!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

stanleypyk 發表於 19-10-17 14:00
所以不是太影響我的都算了,但我太太天天叫他關電製和擺鞋柜,我都聽到好悶!
...
明白!到呢个地步真係再嘈-万年佢到唔会改,叫佢將鞋除係门外又或者當时运高睇唔到吧!嘈真係已經無意思了。-係你哽左佢,幫佢做,免得听老婆哦~

從這些生活小習慣無法改正,加上長期癡迷打機。

我覺著樓主兒子,可能有某些精神或心裏的“病”。造成固執難改。

我不清楚孩子大了之後會怎麽生活。但我覺著一家人沒有共同的活動,然後住一起互相抱怨對方惡習。
這樣的生活實在讓人無法忍受。

爲什麽不安排一起旅行,一起運動,哪怕一起外出食飯或看熱播電影來加深彼此感情呢?孩子大了后,這些可能減少,但不至於無吧?
我不知樓主有無嘗試和兒子一起打機。無法糾正,無法説服,有時就暫時放一放。一起做一些共同事情,增進彼此理解。有時突破,或破局就是偶然發生的。

樓主囝囝這個情況拖拉了那麼多年,確實讓人心煩。正如其他網友所說,孩子過了某個歲數已不由父母主宰的了,樓主只能自我消化或希望兒子有一天醒悟過來。現世代人與人之間的關係疏離,上網打機/聊天對他們十分吸引,一旦用上了便不容易抽離。
我家孩子也喜上網聊天識人,無甚分寸。同事囝囝讀到中三更因沉迷上網打機至今已輟學兩年多,宅男一個,平時也不上街,但未至於只藏身房內連家人也不見。他現忙於練習並計劃參加電競比賽,希望在比賽中得奬取奬金或被電競公司賞識請他工作,又說若試多幾次仍未能達到高水平便考慮重新讀書或工作。同事現只有靜觀其變,坦言與囝囝保持溝通很重要,否則連阿囝想什麼也不知道。同事亦有參加一些專為有網癮兒女之家長而設的輔導課程,他說課程中一位家長為了阻止孩子上網,不同種類的車子包括警車、消防車、救護車也到過他家,很無奈。

Danielhk 發表於 19-10-17 15:11
從這些生活小習慣無法改正,加上長期癡迷打機。

我覺著樓主兒子,可能有某些精神或心裏的“病”。造成固執 ...
如果你由幾年前跟开呢个帖,就知乜提議網友都提供过了。

YanKanMom 發表於 19-10-17 16:27
樓主囝囝這個情況拖拉了那麼多年,確實讓人心煩。正如其他網友所說,孩子過了某個歲數已不由父母主宰的了, ...

哇,你同事仔仔好有目標喔,讚呀!

stanleypyk 發表於 19-10-17 13:03
相信大家和子女一起生活一定會有些生活小節不儘相同,我試舉一些例子我們和子女的習慣是相反的,不知大家對子 ...

唔係話叫你要縱個仔,只不過每個人都有自己嘅生活態度同方式,有人天生好企理亦有人習慣凌亂,但要明白好難要人跟你想法/做法一模一樣,正所謂若要人似我,除非兩個我,咁諗會唔會舒服啲。
所以我自己對待啲仔嘅方法,無關痛癢唔大影響嘅我都可以接受,但招惹蟲蟻衛生問題呢啲我就不能接受啦。

樓主提到一年後就退休離開香港,留返個仔自己在港生活,其實佢會唔會都要自己租地方住?我諗佢都有啲擔心自己將來,所以先會對住你哋講啲晦氣說話,始終你哋從小縱慣咗,可能要佢自立生活對他來説有一定嘅難度。香港地最大問題係住,如果解決居住其他就是小問題,話唔定你哋走咗可能佢會走去同婆婆住,點都好啦始終一家人,同佢坐低慢慢傾,只要佢肯腳踏實地,返工賺錢照顧自己生活,點都好過佢全部倚靠你哋。

little_yolky 發表於 19-10-17 17:44
哇,你同事仔仔好有目標喔,讚呀!
我同事都好難過咖,由不知所措丶禁制丶軟硬兼施都冇辦法令到個仔返番學,唯有接受現實。他接受了,相方關係才緩和些,至有得傾。同事告訴阿囝電競就好似運動比賽一樣,做得出色養活自己的唔多,但知道唔比佢試過佢唔心息的。

[size={"x":65,"y":23,"w":225,"h":14,"abs_x":470,"abs_y":509}][size={"x":65,"y":23,"w":208,"h":14,"abs_x":470,"abs_y":509}]YanKanMom 發表於 19-10-17 21:20
我同事都好難過咖,由不知所措丶禁制丶軟硬兼施都冇辦法令到個仔返番學,唯有接受現實。他接受了,相方關係 ...

係我,我都會好難過,雖然話孩子有個目標,但條路幾難行。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-10-17 19:30
唔係話叫你要縱個仔,只不過每個人都有自己嘅生活態度同方式,有人天生好企理亦有人習慣凌亂,但要明白好 ...

佢婆婆已跟他兒子一家人住,阿仔去同埋住應不方便了,我退休返去住,他要租屋住,他剛畢業找工應薪金不會太高,本來冧住頭一年付租幫他租房,但看他這段期間食煙飲酒,少了份兼職又唔再揾工,只顧住電玩,到時都係津貼他一半房租算了!

stanleypyk 發表於 19-10-17 23:29
佢婆婆已跟他兒子一家人住,阿仔去同埋住應不方便了,我退休返去住,他要租屋住,他剛畢業找工應薪金不會 ...

津唔津貼都好,最後佢唔交租被業主追數,都係由你來交。

呢個死胡同係不變定律。

gracelam 發表於 19-10-18 08:22
最後佢唔交租被業主追數,都係由你來交。
why, 業主告上法庭應該6個月租左右,咪等佢自己還,再唔係就申請破產

YanKanMom 發表於 19-10-17 21:20
我同事都好難過咖,由不知所措丶禁制丶軟硬兼施都冇辦法令到個仔返番學,唯有接受現實。他接受了,相方關係 ...
雖然e加電競獎金好高,但至少運動可以做教練,搵到食的

MrBeast 發表於 19-10-18 08:35
why, 業主告上法庭應該6個月租左右,咪等佢自己還,再唔係就申請破產

因為樓主做唔到,佢地唔忍心,唔放手,唔抵得。阿仔態度照舊,兩老又呻又嘈,但又繼續幫佢執屎執手尾提供糧草,不斷無限loop.

Diversifyedu    發表於 19-10-18 15:43
MrBeast    發表於 19-10-18 11:23
Yanamami    發表於 19-10-18 10:39

回覆樓主:

雖然樓主亞仔唔抵幫,不過剛出來做嘢,學歷唔高、收入有限,要負擔住屋,又真係困難,難怪佢愁。

Jane1983 發表於 19-10-18 08:56
雖然樓主亞仔唔抵幫,不過剛出來做嘢,學歷唔高、收入有限,要負擔住屋,又真係困難,難怪佢愁。
...

老實講,依家後生出嚟做嘢,俾D心機萬零蚊應該搵到,戒煙戒酒,一個人租間套房仔,點會唔得?唔得只係佢唔想捱

gracelam 發表於 19-10-18 08:22
津唔津貼都好,最後佢唔交租被業主追數,都係由你來交。

呢個死胡同係不變定律。

租我就不會比,佢在港生活不了,就返國內謀生!

little_yolky 發表於 19-10-18 12:58
老實講,依家後生出嚟做嘢,俾D心機萬零蚊應該搵到,戒煙戒酒,一個人租間套房仔,點會唔得?唔得只係佢唔 ...

唔熟市價,好似劏房都唔平。揾萬幾蚊,要自己食住搭車交水電,真係唔知够唔够。

little_yolky 發表於 19-10-18 12:58
老實講,依家後生出嚟做嘢,俾D心機萬零蚊應該搵到,戒煙戒酒,一個人租間套房仔,點會唔得?唔得只係佢唔 ...

洗碗之前萬4,不過e加應該冇呢支歌唱,扎鉄都好搵,仲可慳返做gym,亦唔會再有精力打機,一舉兩得

Jane1983 發表於 19-10-18 13:10
唔熟市價,好似劏房都唔平。揾萬幾蚊,要自己食住搭車交水電,真係唔知够唔够。
...

綜援戶都無萬幾蚊,唔捱得就一定唔夠。

Jane1983    發表於 19-10-18 15:08
‹ 上一主題|下一主題