用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-4-9 10:40
回覆 MrBeast 的帖子

你講得好啱。樓主個仔的價值觀從何而來?

相信是同學朋輩及社會風氣的影響形成他的價值觀, 這些想法有可能早於初中階段已形成, 不過當時瘋狂只顧住打機已築起一道圍牆不讓父母和他溝通, 加上在該段期間在打機時間的控制產生對父母的種種怨恨, 形成他現在的價值觀吧!

stanleypyk 發表於 20-4-10 09:33
相信是同學朋輩及社會風氣的影響形成他的價值觀, 這些想法有可能早於初中階段已形成, 不過當時瘋狂只顧住 ...
assuming those r the reasons, whats ur next step?

MrBeast 發表於 20-4-10 10:30
assuming those r the reasons, whats ur next step?
這年他也感到將由學生被照顧的階段轉變到成人要獨立自主生活, 再不和父母溝通或聽取意見, 用駝鳥政策直至環境變化才處理, 到時更加手足無措, 所以只有環境轉變才可令他重生, 是好是壞還要看他將來的思維轉變及際遇,做父母有需要時只能多加提點, 但不能再照顧他一生。

其實我也好奇想問大家的子女, 在去年反送中至今年的疫情下, 子女大多數都不用上學, 有部份轉為網上學習, 阿仔當然最開心, 足不出戶終日享受電子產品, 我昨天問他每天有多少時間留在床上, 正常6至8小時睡覺, 但我發覺他起床後繼續留在被窩用其手機, 下床就是關門打機上網, 用完電腦又回到床上, 除了吃飯和小部份時間去廚房飲水會離房外, 其餘時間大多在房間, 在房間大多數在床上, 所以估計他每天在床上差不多有十多甚至二十小時, 不知各位家長的子女在家是否也如此渡過呢?

little_yolky 發表於 20-4-9 11:37
原來個個細路都有暗黑料理。我細個時係雞翼炒雞蛋,將雞翼起骨切絲炒蛋,俾家姐笑到面都黃埋
...

原來啲細路想法真係咁得意,嗰日我仔整咗無骨雞翼煎蛋三文治比我食。

stanleypyk 發表於 20-4-10 11:26
其實我也好奇想問大家的子女, 在去年反送中至今年的疫情下, 子女大多數都不用上學, 有部份轉為網上學習, 阿 ...
看書看片和間中煮下野食,試過和同學或表兄妹一起video conf,我提到長時間對住手機對眼不好,最好唔多過30mins, 幸好熱度過了已暫停了

little_yolky 發表於 20-4-9 11:37
原來個個細路都有暗黑料理。我細個時係雞翼炒雞蛋,將雞翼起骨切絲炒蛋,俾家姐笑到面都黃埋
...
近排試下煮不同的菜,比小朋友話我經常唔跟utube 片中的procedure

stanleypyk 發表於 20-4-10 09:33
相信是同學朋輩及社會風氣的影響形成他的價值觀, 這些想法有可能早於初中階段已形成, 不過當時瘋狂只顧住 ...

認同同學朋輩及社會影響力的確不少。我仔小六,佢都好鍾意打機,亦貨金。從前我試過好多方法限制仔打機時間,包括只有星期六、日可無條件打30分鐘,儲分打機(但亦有上限30分鐘), 細時仲可以,到今年六年級,一百八十度轉變,想好似其他同學咁可以隨時打機,曾經鬧到天翻地覆,向老師、社工求助,亦曾經因貨金在EK求助, 老師同社工都有提及不只我仔,整級都係咁,打機風氣甚重。
年假前,已同仔講可以每日比佢打半小時遊戲機,條件係要完成當天功課(功課準確度要有8成)、温習,及每日(無論返學/放假)只可以在2045-2115打機,原因係仔試過因想打機而無心做功課, 限制時段係為了避免
趕打機而求其做。

stanleypyk 發表於 20-4-10 11:00
這年他也感到將由學生被照顧的階段轉變到成人要獨立自主生活, 再不和父母溝通或聽取意見, 用駝鳥政策直至環 ...
可能你要諗下提點的方式。你之前說過e加至少有計傾,這當然是好事,但若不能帶出正面的影響,咁只會是nice talk

回覆樓主:

我想講嘅係 雖然受同輩、環境影響,但我都希望盡力限制仔打機時間長短,當然最理想係佢能自律、自願、明白應該減少打機時間,但佢未到此階段,所以作為父母,就要幫佢,佢呢刻唔明,只覺得我對佢處處限制,佢希望可以打耐啲,亦不時要求我哋放行打機時間,但我哋已聲明現階段唔會,亦有解釋過慾望無止境,而且亦解釋過可以如何利用時間增值自己。 我仔ASD, 固執性強,自制度較低,要比一般小朋友更要花時間同佢傾,佢係可以每星期問我可否放行,我都會係堅持,即使會令我覺得好煩或佢會鬧到天翻地覆,跟我鬧翻。 慶幸係我從佢小時開始便培養佢有閱讀習慣,佢自己亦有好多興趣,鍾意DIY, 寫apps, 畫公仔,整board games......
佢知道自己要努力讀書,佢亦有夢想,不過未能時刻提醒自己要努力,但佢亦有努力,做得好嘅時候

其實我也好奇想問大家的子女, 在去年反送中至今年的疫情下, 子女大多數都不用上學, 有部份轉為網上學習, 阿 ...

睇書、寫app、做功課、温習。有時會hea做功課浪費時間

回覆樓主:

我仔依家整緊呢個大製作,唔知幾時整完。

MrBeast 發表於 20-4-10 15:43
近排試下煮不同的菜,比小朋友話我經常唔跟utube 片中的procedure

近期一日幾餐,一星期七日都要煮足,真係煮到好鬼悶。今日跟YouTube整懶人電飯煲蛋糕,無跟要求將麵粉過西,結果個蛋糕入面好多空氣,同變得一舊舊

回覆 stanleypyk 的帖子

早上離開了床,基本上不會再在床上活動。都是在書桌、沙發或者飯廳活動。
由朝到黑都唔離開張床,實在好唔健康,個精神狀態好頹廢。

S-Kwok 發表於 20-4-10 15:27
原來啲細路想法真係咁得意,嗰日我仔整咗無骨雞翼煎蛋三文治比我食。
...

我最鍾意食雞翼同炒蛋丫嘛,咪諗住加埋一定無錯囉

MrBeast 發表於 20-4-10 15:43

我跟足都失敗呀西餐的確難,就好似英文難過中文一樣

S-Kwok 發表於 20-4-10 16:17
近期一日幾餐,一星期七日都要煮足,真係煮到好鬼悶。今日跟YouTube整懶人電飯煲蛋糕,無跟要求將麵粉過西 ...

係呀,有次我懶到整雞煲,一煲過,又洗少幾隻碟

咁緊係唔係啦!佢哋係瞓多咗,日日10個鐘。阿大一起身除咗刷牙洗臉食飯去廁所沖涼,坐響度好似佛像咁做功課做唔停。當然間中有偷懶睇下youtube,打下whatsapp,上下網,同睇下閒書咁。

至於阿細,上完on-line class都要做功課,佢就同你仔一樣,做完嘢如果唔理佢,就係咁上網睇笑片。所以我唔會俾佢有好日子過。

S-Kwok 發表於 20-4-10 15:47
認同同學朋輩及社會影響力的確不少。我仔小六,佢都好鍾意打機,亦貨金。從前我試過好多方法限制仔打機時 ...

咁你阿仔接受到半小時都ok, 我小兒小六時都打機時間不多, 但到初中尤其是中二開始, 就算打三、數個小時已不能滿足, 自此在18歲前為了限制打機時間而互相角力, 他的理由是覺得讀書無用, 什麼興趣也沒有, 平時咁多時間咪用來打機消磨時間!

little_yolky 發表於 20-4-10 16:53
係呀,有次我懶到整雞煲,一煲過,又洗少幾隻碟

我最鍾意一煲過 尤其冬天最常整一品窩,洗少幾隻碟
‹ 上一主題|下一主題