用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀? ...
樓主: aprilcpf
go

35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀? [複製鏈接]

黃埔宣小需要111才可叩門嗎?

回覆:doris726 的帖子

我都想知。兩間奉基就要。

aprilcpf 發表於 14-9-22 16:29

我都想知。兩間奉基就要。

舊年奉基好似有人乙二入到喎。。。咁又何來三條一呢?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:aprilcpf+發表於+14-9-22+16:29+我都

原帖由 奥脫福 於 14-09-22 發表
舊年奉基好似有人乙二入到喎。。。咁又何來三條一呢?!
111係for叩門的,但舊年奉基唔駛111都可以叩,千禧我就唔清楚

引用:黃埔宣小需要111才可叩門嗎?

原帖由 doris726 於 14-09-22 發表
黃埔宣小需要111才可叩門嗎?
不需要1-1-1,但1-1-1代表誠意,不是嗎?當有400人去叩門,1-1-1不是較有優勢嗎?

回覆:35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

奉基成績每況愈下,無普教中,英文用教科書而已,沒有特別課程,只著重攪健康學校,近年來,多了放學功課輔導班,見d家長大陸口音多,個人覺得奉基千禧好d

回覆:JOJOVIVI 的帖子

我今年有去兩間奉基的簡介會,表明111表示家長誠意,會於叩面階段有較大面試機會。黃埔宣小要嗎?

回覆:35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

side 氣啦,到時一個三條一資質一般,一個三條零好醒,睇學校收邊個,誠意值幾錢

引用:side+氣啦,到時一個三條一資質一般,一個

原帖由 sissysze 於 14-09-22 發表
side 氣啦,到時一個三條一資質一般,一個三條零好醒,睇學校收邊個,誠意值幾錢

...
同意

回覆 JOJOVIVI 的帖子

奇怪... 為什麼你說沒有特別課程呢!

其實 奉基 很多特別課程,

我孩子 在奉基讀得不錯... 中英數三科也 一直是9X 以上...

學校在 第二學期開始, 都有 給我女兒安排特別的課程...

而且收費很便宜, 就英文班為例, 才4XX 就上三個月了(一星期2堂)...而且孩子又有明顯進步...

我不知你從什麼朋友中得到這個消息... 但事實奉基是為學生提供了很多課程...

我孩子作文出色... 在下學期又上免費提供了故事創作繪本班...

如果這樣也是沒有的話... 我就不知什麼才是有, 才是沒有了...

其他同學 也有就學生個別情況提供其他特別的課程.

shan@shan  讚成  發表於 14-10-18 21:24

回覆 TOLAM 的帖子

明顯系拔尖,有冇補底先?你小朋友几年級,我朋友讀緊,咩都冇。我小朋友讀弟二間佢都系有數學班,但系老師選的

引用:+本帖最後由+chrischeung+於+14-9-23+16:42

原帖由 chrischeung 於 14-09-23 發表

回覆 TOLAM 的帖子
sorry... 我以為係你小朋友讀緊而學校滿足唔到你所以咁不滿,不如你問朋友攞哂開學以黎嘅通告睇下或直接打去問左學校先再作定論啦!我小朋友而家讀緊奉基,我唔敢講佢地有好多好多班,但我諗唔可能叫做乜都冇。
而且學校老師好有愛心,好專業,校長亦非常緊張學生,我同小朋友暫時都好滿意, 覺得冇揀錯學校。
唔知奉基係咪同你發生再啲咩誤會(定抑或你係隔離學校家長??? 希望我估錯),如果有咩唔清楚可以打去學校問呀,等如你之前話奉基公佈升中派位結果有問題一樣,其實應該查清楚先公開講會好啲。 thanks...

不喜勿插.~~~

本人很少發言的, 但看到有些人好像要針對某學校,
小女亦是讀奉基, 學校方面提供學術上及課外活動給學生自行參予.
提出我朋友讀緊,咩都冇, 是否你朋友沒參加, 而不是學校沒提供呢?
兩者是不同的.

回覆 妙妙媽 的帖子

我也很滿意奉基~ 上星期打風, 我女兒不能上一天課就很失望了...

奉基會就小朋友的個別情況, 提供 各樣的班, 就我所知, 奉基也是有為有需要的小朋友提供幫忙,

這些班總不能 每個小朋友都能參加吧! (這方面我相信就算名校, 也是有準則選生的)

因為是按個別學生需要, 所以 也不是每人也能上, 這是無可厚非的.

如果小朋友不在此列, 沒有通知要上這些班, 也不代表沒存在.

奉基小學<-------我見我屋企樓下個小朋友星期六都要上學校的課外活動,是自行參予

一到選校時份,外面就總有不少流言蜚語。。。總之小心消化網上資料啦!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2860440&extra=page%3D2&page=2

妙妙媽 發表於 14-9-22 18:21

111係for叩門的,但舊年奉基唔駛111都可以叩,千禧我就唔清楚

咁因為無人乙一入唔到嘛!咁又去邊搵個lll的人黎叩門呢?!

回覆:TOLAM 的帖子

400幾蚊一班應該係功課輔導班,黃埔宣道有校本課程才叫特別課程,科科有90幾分唔代表什麼,份卷淺也會有呢個效果,睇派位最實際,之前已經有家長話報大數啦

回覆:chrischeung 的帖子

‹ 上一主題|下一主題