用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 40校網(深水埗區)那些小學對SEN小朋友比較多支援? ...
go

[學校] 40校網(深水埗區)那些小學對SEN小朋友比較多支援? [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

回覆:40校網(深水埗區)那些小學對SEN小朋友比較多支援?

回覆:wongvivian86 的帖子

新會商會四邑

回覆:lambk 的帖子

深信

回覆:40校網(深水埗區)那些小學對SEN小朋友比較多支援?

有冇人知基福OK嗎?

回覆:monchhichi0313 的帖子

基福係以前基愛上下午校拆出來變成基福+基愛。👂聞基福較谷。佢地每年應該都有開放日的。至於是否有支援sen小朋友,上網除功輔班外,唔多覺,要問學校先得

我都考慮緊幫小朋友轉間輕鬆d 0既學校,等佢讀得冇咁辛苦, 而家諗緊四邑定深信好呢?

醒目開學勳章

AmyLam2007 發表於 14-9-19 19:20
我都考慮緊幫小朋友轉間輕鬆d 0既學校,等佢讀得冇咁辛苦, 而家諗緊四邑定深信好呢? ...
我仔小學時讀主流是讀四邑,好老實講,加輔班2位老師好有愛心,學校對這類小朋友也很接受,但問題是幾年前(我仔轉左去特殊前一年),學校轉左教課書好深,如果有興趣最好是等學校開始日去睇下,因為每個小朋友問題不同,對學校要求又不同。

414928 發表於 14-9-19 20:11
我仔小學時讀主流是讀四邑,好老實講,加輔班2位老師好有愛心,學校對這類小朋友也很接受,但問題是幾年前(我仔 ...
可能而家四邑同黃棣珊中學有聯繫, 要谷d細路上英中.咁功課深左, 轉校過去又好似冇咩幫助

回覆:AmyLam2007 的帖子

早前跟協康去參觀學校,校方話每年有1x%嘅小朋友上黃槏柵,沒用盡quota,因小朋友能力未夠他們會勸同學不要楝

醒目開學勳章

AmyLam2007 發表於 14-9-19 23:14
可能而家四邑同黃棣珊中學有聯繫, 要谷d細路上英中.咁功課深左, 轉校過去又好似冇咩幫助
...
佢好似這幾年內會取消聯繫,仔還在讀時校長講的,有需要可打去學校問下。

我幫緊個四邑的妹妹補習,感覺佢地課程是相對輕鬆。一個月才默一次書,仲有分英文導班,十幾人一班,佢地唔係默書,而係open book, 老師讀,佢地寫。我補的妹妹二年級,in, what 都唔識讀,都可以中等成績。功課改正冇改老師都唔會罰。而且仲俾佢參加英詩朗誦比賽。但始終都係用指定的英文書,所以點教都唔會跟到進度,但無計都要跟課本教

‹ 上一主題|下一主題