用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真心求問,已升中家長意見
樓主: 78c9
go

真心求問,已升中家長意見 [複製鏈接]

回覆:真心求問,已升中家長意見

bestwish  係呀! 我係講緊考中學呀!   發表於 2014-09-18 12:18:39

咁我誤会了,以為你講考小学,sorry !

miffy^o^ 發表於 14-9-18 09:46
band 1生係會考直資, 我仔都有同學入咗spcc, 男拔, 咪得呢幾間

有人考到spc, 最尾叩門入咗伊中, 都冇讀sp ...

same as me!

回覆 78c9 的帖子

每個小朋友都不同,
選校最重要是符合小朋友自己的需要去選,
直資或津貼都真要視乎家長和學生對讓校的期望,
無論宜資或津貼都不乏好的學校,
這只是一個為自己孩子作的選擇題,
不一定適用於任何人。

琛媽 發表於 14-9-17 10:11
我女小學讀官校, 錢就花在其他佢想學嘅課外野度, 如果讀直資就比唔到佢學太多野喇因銀紙有限, 最後升到B1英 ...
係 如果小學讀6年直資, 中學6年直資, 真係要好多錢12年免費教育, 真係節省唔少, 可以學多D其他野

miffy^o^ 發表於 14-9-17 17:42
直資神校數埋得幾間, 男女拔, st. paul co-ed, 出名直資又果幾間, st. paul convent, 德望, 協恩, st. pau ...

徳望今年主科係C都收咗

引用:Quote:miffy^o^+發表於+14-9-17+17:42+直資

原帖由 TwinWong 於 14-09-18 發表
徳望今年主科係C都收咗
主科C都收?

係数學科, 不过家長係公務員

回覆 78c9 的帖子

其實我覺得好睇你想個小朋友學到乜嘢, 我兩個小朋友都讀私小, 兩個加埋雜費都要成萬蚊, 我兩公婆總共都係3萬靚蚁, 係供得好辛苦, 但係自己仔女嚟, 請願自己慳D駛, 而家私小畢業, 雖然考不到Band1A神校, 而入了Band1B學校, 但一D都唔失禮, 當你聽到佢哋講國語和英文時好native+自信, 你會發覺是值得的, 真是好睇你想素做你個仔女做邊一種類的人!  進入中學又是另一新階段!

最緊要對自己的決定不要後悔!

直資比較自由度大,我意思係無論學校選生方面或係課程上都跟津校有一定分別。直資係學校選生,即佢地可以盡揀佢地認為適合既學生,但津校選生只有係自行時或叩門,有限度,所以學校係唔會知道抽獎生既情況。另課程都有些分別,直資某程度上自由度大,係課程編排比較靈活,但津校須要跟教處準則。我成日係度諗点解有咁多神校會轉直資,我估因為學校比較有主導權,靈活安排。我仔剛上直資中一,小學係
讀津校,講真我好後悔冇安排佢入直資小學,佢係6年小學讀得非常大壓力及唔開心,我身為家長都一樣,所以决意考直資中學,想佢有開心讀書環境,少壓力,開咗學半個月,我學得直資學校好啱我仔,每隔2日同我講好想返學,功課又主動完成。以前佢係小學時日日都唔想做功課,搞到大家關係唔好。

回覆 lu-ka 的帖子

我好認同, 其實睇吓你對仔女的要求和自己肯唔肯為仔女附出!

引用:回覆+lu-ka+的帖子 我好認同,+其實睇吓你

原帖由 Dedemom 於 14-09-19 發表
回覆 lu-ka 的帖子

我好認同, 其實睇吓你對仔女的要求和自己肯唔肯為仔女附出!
講真我真係唔介意比錢,除非我比唔起。如比錢可以讓我仔讀得開心,提起讀書興趣,我唔介意比,況且直資唔係有錢就讀得,要考入去,表現及成績唔好,學校唔會收的。

醒目開學勳章

剛玩完升中遊戲,我唔介意比錢亦冇負擔,
當時註冊直資女校唔玩抽獎 ,到最後叩門入到津校,放棄直資。
其實好睇你咩直資咩津校,
皇仁同DBS,我揀皇仁。SPCS同BPS,我揀BPS。
DGS同BPS我揀DGS,
所以我會睇返最心儀既學校去選擇方向。

直資學校除左學費外,一樣要補習,仲要每年交流費用,所以,諗清楚自己既經濟狀況。

因直資收生到比派位早,可先報直資,經過面試,吸取經驗。也看看小孩實力,有多少心儀直資收。了解競爭條件有多大,到時再考慮直資與否。每年好的學校,競爭佷大,有些可能有一、兩千人申請,只收幾十位。多選擇機會總比少好。有學校收,再作決定吧。

朋友囡囡当年話B1讀完直资小 不幸派B3  中學
然后再揾直资in 收咗 又要補習 又要比咗12年錢
DSE败北中文 入唔到大學

我想, 每個父母都最熟悉自己子女的性格吧. 就我自己而言, 從小就知道仔性格內向, 不善言語, 再三考慮下選擇了一間私小. 六年過去, 培育了仔的自信, 開朗, 堅韌, 鬥心, 學習平平但操行優異, 這些都是我們所欣喜的(當然學費也... 小六時已近8萬一年) 升中時入了一間直資傳統男校, 今年中二了, 打球與讀書皆辛苦, 但就是小學時培育的精神鬥志, 令他可順利過渡! 如果再問我, 我想以他的性格, 在傳統小已捱不住沉重的功課壓力, 亦沒有機會提升自信. 六年來多姿多彩的輕鬆小學生活, 締造了我們和他親密溫馨的親子關係, 真的值得!

回覆 IRON 的帖子

我非常同意, 又係嗰句, 父母想個仔女成為一個怎樣的人! 父母給他什麼, 他就會變成什麼囉!

回覆 長生不老 的帖子

我覺得St. Paul Co-ed就真係精英中的精英, 那中學每年都係收全校最top嗰一兩個, 入了去中學又是另一階段, 不能一本通書睇到老呀!

‹ 上一主題|下一主題