用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真心求問,已升中家長意見
樓主: 78c9
go

真心求問,已升中家長意見 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+miffy^o^+於+14-09-17+發表直

王國會長

bestwish 發表於 14-9-17 14:00
第一點唔同意。 大把top Band 1 係直資。 有錢有料都會考慮直資B1。果堆全部都係靠實力考入。 全校都係精 ...
"全部都係靠實力考入" , 唔少係講關係,  話"全部靠實力"這個有保留, 再講K3上小一唔同小六上中一,  會有乜考試可言, 又可以表現到幾多實力呢?

引用:+本帖最後由+bestwish+於+14-9-17+14:01+編

今年有兩個朋友個囡,一個讀津貼小學到油真, 一個英小到直資spc,今年雙雙考DSE, 結果油真 24分, spc 21 分連英文只得4分, 只要自己有實力,去到津貼中學一樣考得好。

華之里    發表於 14-9-28 14:34

回覆:真心求問,已升中家長意見

引用:Quote:bestwish+發表於+14-9-17+14:00+第一

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-17 發表
"全部都係靠實力考入" , 唔少係講關係,  話"全部靠實力"這個有保留, 再講K3上小一唔同小六上中一,  會有乜 ...
完全同意!只是好多私小、直小家長喜歡自我陶醉,以為孩子幼稚園时期「考入」私小、直小便是精英

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-09-17+發表"

原帖由 longlokma 於 14-09-18 發表
完全同意!只是好多私小、直小家長喜歡自我陶醉,以為孩子幼稚園时期「考入」私小、直小便是精英

...
我又唔覺得大部份講關係,這對成功辛苦考入果批學生好唔公平。當然我相信係有少糧靠關係。如果我仔女真係考到入band 1直資神校,我一定會為子女而驕傲,唔通抽入而感驕傲? 有能力,自我陶醉都係正常。唔通考入唔係精英?抽入先係精英?

引用:Quote:原帖由+yovin+於+14-09-17+發表如果

原帖由 miffy^o^ 於 14-09-17 發表
35k唔多, 如果要供樓/交租, 請工人, 比錢四大長老, 旅行, 儲蓄, 補習, 幾樣課外活動, 書薄雜費,  ...
我都覺35k 家庭收入讀直資唔算鬆動,除非是較平民化如英華那種千幾蚊一個月學費的直資。我意見都認為官津中學好的選擇較直資多。

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+14-09-17+發表本

原帖由 miffy^o^ 於 14-09-17 發表
你舉嘅例子, 小六band 1尾都抽到入band one官津

但直資一條龍小六上中一, 全部直升, 係band 1,2,3都一 ...
小六一條龍上中一呢d唔算係神校啦。大家悟會哂我講嘅野喇 !

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-09-18+發表

原帖由 bestwish 於 14-09-18 發表
我又唔覺得大部份講關係,這對成功辛苦考入果批學生好唔公平。當然我相信係有少糧靠關係。如果我仔女真係考 ...
因為由傳統津校轉過來的直資都是有小學,中學大部份由小學部學生升上,而在幼稚園時期考入小學的,你話全靠實力實在講唔上,考小學面試得分零鐘固然有運氣成份,家長背景肯定都是考慮因素(見直資申請表一定要填家長職業學歷就知,報官津校無論小學中學,只需家長聯絡電話)。如果是升中時「考」入直資神校的當然就是有實力啦。

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+14-09-18+發表我

原帖由 fion6406 於 14-09-18 發表
因為由傳統津校轉過來的直資都是有小學,中學大部份由小學部學生升上,而在幼稚園時期考入小學的,你話全靠 ...
正正就係我所講的。一條龍入當然唔係靠實力啦! 一條龍果d我都唔覺得係咩神校。

引用:Quote:原帖由+miffy^o^+於+14-09-17+發表你

小六一條龍上中一呢d唔算係神校啦。大家悟會哂我講嘅野喇 !
其實我估樓主出這條題目,係佢在盤算緊讀唔讀直資小學好,佢盤算緊「投資」六年金錢,是否有利升中。我估唔係你講緊既考直資Band 1 中學

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+14-09-18+發表小

原帖由 fion6406 於 14-09-18 發表
其實我估樓主出這條題目,係佢在盤算緊讀唔讀直資小學好,佢盤算緊「投資」六年金錢,是否有利升中。我估唔 ...

有些悟會吧。我不是回應樓主。而係回應有人提及B1生不會去考直資。所以有所回應。對不起,令大家悟會。

bestwish 發表於 14-9-18 08:19
我又唔覺得大部份講關係,這對成功辛苦考入果批學生好唔公平。當然我相信係有少糧靠關係。如果我仔女真係考 ...
咁學校應該為考入黎既精英學生自豪,精英入精英出
如果係抽入去,都多精英出返黎,咁間學校可以為自己自豪
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:bestwish+發表於+14-9-18+08:19+我又

原帖由 MASAYA 於 14-09-18 發表
咁學校應該為考入黎既精英學生自豪,精英入精英出
如果係抽入去,都多精英出返黎,咁間學校可以為自己自豪
...
同意!津校都一樣有神校,好似林護,皇仁,港華等等.....

給樓主的建議 : 月入35k, 真係唔算多, 上到中小學使費好la利。 要好好考慮清楚。仲要諗會唔會生第二個。

另直資小學唔係間間都係一條龍。 唔係龍校, 到升中一樣要重新考直資中學或參加派位。

回覆:bestwish 的帖子

好多謝大家好寶貴好寶貴既意見,其實我心儀林文x直小,知佢鍾意收某類學生,而仔仔都應該可以考到的,但又冇中學,到最尾小六時又要再考,有朋友就話係會唔夠其他津小跑,但學校又好似好多元化咁,真係唔知點好

78c9 發表於 14-9-18 09:58
好多謝大家好寶貴好寶貴既意見,其實我心儀林文x直小,知佢鍾意收某類學生,而仔仔都應該可以考到的,但又 ...

真係睇下你目標係乜.

你都要了解一下該校的畢業生升中時有多少能升讀你心儀的中學.  如果有50%入讀你心儀的學校, 你就要確保你小朋友在此校的成績至少達前半.  如果只有10%能升讀你心儀的中學, 你就要確保你小朋友在全班頭3名.

有一些名官津小學, 真的可以有50%同學升讀一線中學.

也有一些直資小學, 連有多少畢業生進入什麼中學也不願詳細公佈.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-09-18+發表

以小一說,考入完全不代表是精英,因为幼稚園生的表現真是没有代表性。小学生憑實力考入好中学的才算精英。

bestwish  係呀! 我係講緊考中學呀!   發表於 14-9-18 12:18
‹ 上一主題|下一主題