用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真心求問,已升中家長意見
go

真心求問,已升中家長意見 [複製鏈接]

如果有得揀多次,會用錢讀直資小學,還是讀津校在外進補好呢?家庭背景只係小康到唔小康,兩公婆入息大約35k左右,在此先多謝各位意見,無言感激

3    0    0    0

是否讀直資小學跟是否出外補習並沒有必然關係。

直資不等如讀到名中學, 津校不等如差! 去多D圖書館不花一毛都可有"進補"的用途啦! 錢不是讀到心儀中學的先決條件!

你問B1生家長,大部份一定不會選直資,點解有免費B1校唔讀,

你問B3生家長,他們可能想俾一個好校風的學校予小朋友,直資差不多是唯一的選擇

你問B2生,都會有家長選直資,有些選官津,很難一蓋而論

樓主,你不如講清楚你的情況,不同直資學校和不同的官津一齊比較,選法都不一樣

vincher  agree,but b2也會选直資,因想去   發表於 14-9-18 23:01
angelfan07  認同  發表於 14-9-17 11:08

直資, 要比六年學費之餘, 小朋友須要补習进补, 往後开支諗唔到要比几多錢, 學樂器也要比錢
官/津校, 不用比學費, 留起來必時之需, 或进补用,
好視符家長要求同可唔可以承担到

my_majesty  的確好多讀直資既都花好多時間金   發表於 14-9-17 15:07

MariaTsui 發表於 14-9-16 17:36
你問B1生家長,大部份一定不會選直資,點解有免費B1校唔讀,

你問B3生家長,他們可能想俾一個好校風的學校予小 ...

不同意o
ST. PAUL、DGS、協恩、DBS、德望、優才都是BAND ONE學生的首選o

nicemelody    發表於 14-9-23 02:13

看錯題目 , 抱歉 , 原來是 "直資小學" 非中學o 只好刪除原有內容, 請見諒!

引用:你問B1生家長,大部份一定不會選直資,點解有

原帖由 MariaTsui 於 14-09-16 發表

agree

引用:你問B1生家長,大部份一定不會選直資,點解有

原帖由 MariaTsui 於 14-09-16 發表

我也認同你看法。

我女小學讀官校, 錢就花在其他佢想學嘅課外野度, 如果讀直資就比唔到佢學太多野喇因銀紙有限, 最後升到B1英中

不是所有津小學術水平都差.  直資只是他們有直屬中學, 可以免除升中麻煩.   如上面多位家長所說留多些錢給你小孩在外面學其它活動還好.  私小/直資小每月學費加什費都不少. 10月x 6年都幾甘.
而讀津小同樣有機會升讀band one中學.  

第一點唔同意。 大把top Band 1 係直資。 有錢有料都會考慮直資B1。果堆全部都係靠實力考入。 全校都係精英中之精英。 而派位的未必一定係全部都精英, B1尾亦都可以抽到入。 當然想慳錢就津校band 1 啦。

第二,三點係同意嘅。

bestwish 發表於 14-9-17 14:00
第一點唔同意。 大把top Band 1 係直資。 有錢有料都會考慮直資B1。果堆全部都係靠實力考入。 全校都係精 ...

樓主所言正確,但這一種直資,已接近神校,非大部份B1學生家長那杯茶,因為讀得這類直資神校,家庭的支援一定不少,也非大部份B1學生家長所能負擔

讀直資神校仲可以滿足家長同小朋友的虛榮心。當然要小朋友有實力,家長有$$才行。

引用:Quote:MariaTsui+發表於+14-9-17+16:54+樓

原帖由 miffy^o^ 於 14-09-17 發表
直資神校數埋得幾間, 男女拔, st. paul co-ed, 出名直資又果幾間, st. paul convent, 德望, 協恩, st. pau ...
如果兩公婆像樓主一樣收入35K,而得一粒囝/女,而band one直資收了,俾著我就唔會再博大抽獎。但"是不是"大部份人咁想,我就不清楚。

miffy^o^ 發表於 14-9-17 17:42
直資神校數埋得幾間, 男女拔, st. paul co-ed, 出名直資又果幾間, st. paul convent, 德望, 協恩, st. pau ...

所以囝囝的B1同學家長,無人肯俾錢讀直資

王國會長

78c9 發表於 14-9-16 14:07
如果有得揀多次,會用錢讀直資小學,還是讀津校在外進補好呢?家庭背景只係小康到唔小康,兩公婆入息大約35 ...

直資或津校同在外進補沒有絶對關係.
讀直資不代表不用進補, 讀津校也不一定要進補.

如果有得揀多次, 我都係比囡讀相同的官校.

王國會長

雖然我係你講的那種B1生家長,點解有免費B1校唔讀.
但家家有本難諗的經, 係咪大部份咁諗說不準.
‹ 上一主題|下一主題