用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才留位回條
樓主: sumaggie101
go

優才留位回條   [複製鏈接]

回覆:maomaochoi 的帖子

Thx,我仲唸緊下次去晤去問佢問題

回覆 ivypooh 的帖子

問佢問題,即係比個機會佢自吹自擂。

引用:其實間學校要反思點解最後咁多人走?點解不

原帖由 doll_fish 於 14-09-26 發表
其實間學校要反思點解最後咁多人走?點解不像英華拔拔咁,無人放棄offer.而唔係用這些招數去cool客。

...
完全同意

回覆:優才留位回條

其實,搞咁多野去screen 篩走泡沫家長,真係好匪夷所思。
如果要screen, 應該喺遞交申請表時就要求家長先上10堂兼寫千字文,認同學校先報名,包保報名嘅人一定係非常想入該校。
但相信到時唔會有3000人報名囉,咁就做就唔到「名校」嘅氣勢吧!
最好要求家長上完10堂出席80%先派報名表畀佢,交埋千字文連報名表交先有得interview, 咁樣收返黎嘅家長一定唔會係泡沫。
各取所需,皆大歡喜

王國會長

引用:回覆+ivypooh+的帖子 問佢問題,即係比個

原帖由 bcf 於 14-09-26 發表
回覆 ivypooh 的帖子

問佢問題,即係比個機會佢自吹自擂。
問下校長如果家長文化水平低,就代表小朋友讀唔到書?

引用:Quote:原帖由+bcf+於+14-09-26+發表回覆+iv

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-26 發表
問下校長如果家長文化水平低,就代表小朋友讀唔到書?
係啦,若果我睇唔掂啲英文書,嘔唔出千字文,何罪之有?

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-09-26+發表問

原帖由 rhung 於 14-09-26 發表
係啦,若果我睇唔掂啲英文書,嘔唔出千字文,何罪之有?
可唔可以去平機會或教署投訴, 優才歧視家長唔識字, 佢握殺低下階層入讀機會, 講什麽只看小朋友表現, 吹水唔抹咀,成日話怪獸家長,又味係學校搞成,講一套,做一套

真係塞翁失馬,焉知非福。亞女waiting , 唔使上堂但要作文表明心績,願意繼續等。OK, 冇offer 喺手,我用左半個鐘比心機寫番編文比你!宜家收到另一間offer, say goodbye to GT !

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

http://www.post852.com/新聞短打│梁特未通知傳媒大搞學生騷%E3%80%80百仁轉頭/

原來GT都有後台喎。

引用:http://www.post852.com/新聞短打│梁特未

原帖由 rei0510 於 14-09-26 發表
http://www.post852.com/新聞短打│梁特未通知傳媒大搞學生騷%E3%80%80百仁轉頭/

原來GT都有後台喎。

引用:Quote:原帖由+rhung+於+14-09-26+發表係啦

原帖由 wai406 於 14-09-26 發表
可唔可以去平機會或教署投訴, 優才歧視家長唔識字, 佢握殺低下階層入讀機會, 講什麽只看小朋友表現, 吹水唔 ...
咁學校有冇話果一千字會計分先

我個女未有offer, 但上完尋日嗰堂,我哋兩公婆齊心决定唔會再去俾佢玩。由2nd in開始佢啲問題期望我哋背唒成個網頁,已覺得佢講—套做—套。到尋日佢話要做兩份功課,火都嚟埋!回家跟老公商量,覺得既然對—間學校反感到依個程度,就算佢收咗我個女,我哋都唔放心將佢交托係度六年!仲要睇embarrass答佢問題嘅家長,聽Mozart變Moses嘅英文,然後自我感覺良好。。。我們拒绝委曲求存!

第1次慶幸冇offer, 亦唔係1st waiting.
此校實在係唔啱我地!

KEEP GOING PARENTS, THE CHANCE IS VERY HIGH IF MANY HAS GIVEN UP

LuLuKiuKiu  There are 600 1st waiting ar!!   發表於 14-9-29 10:28

他不是怪獸校長,是個妖怪校長。

家長處於兩難
話間學校處理不是,校長要求令人為難,往往給人標籤為怪獸家長。
但不發聲就座就它的聲勢,令出年其他家長不知情。
當然,有其他家長表示您地只係不認同學校理念,做功課小兒科,學校要處理過多及無誠意的申請是無可厚非。

王國會長

crm1chm 發表於 14-9-28 11:28
家長處於兩難
話間學校處理不是,校長要求令人為難,往往給人標籤為怪獸家長。
但不發聲就座就它的聲勢,令 ...
倒有興趣最后有幾多家長上足堂交埋功課, 如果只得幾十份有交(不論質素), 係咪要返兜冇交果班?
再說有交的也不代表忠心的, 如有其他更好offer, 難保一樣no show.

學校根本自視過高,往年9月出offer,以為收了留位费,家長就会为了神校優才而放弃一般直资像YW/DBSPS/DGS………等等和自行派位。
事实上優才只是部分家长的backup!这也是人之常情,当有了更好的offer家長会唔要嗎?
其实学校应清楚自己的地位和定位,在適当的时段和给offer,给家長时间選檡而不是早早出offer以斷家长后路。

往年優才的过走岀offer,引至first round offer 有80%的rejection rate已証明对自己兒女负责任的家长是困不住的,他们不会为区区数千元留位费而放弃更好的选择。也不会为優才而放弃自行,有一部分家長被迫过早放弃優才,他们当中有一部分如果沒有更好的选择,其实他们是会去優才的,優才迫家長过早放弃,優才最后也自吃其果,最终要在8月份收那些second waiting …N waiting 的学生,这根本是人之常情。
優才将对往年家長的不滿發沏在今年家長身上,对家長做出一些無理要求,既不合情也不合理,係唔係為了揾食無时间来的家長、水平一般看唔明参考书的家長、文筆差寫不了千字文的家長,他们的兒女都不是優才的目标学生?

利申:有孩子遲啲要报小学,原本優才其中的一个backup 现在想多数都会报,pay safe ma! 不過現在可能只拿來做backup中的 backup !

LuLuKiuKiu    發表於 14-9-29 10:31

引用:+本帖最後由+73662710+於+14-9-28+13:07+編

原帖由 73662710 於 14-09-28 發表

學校根本自視過高,往年9月出offer,以為收了留位费,家長 ...
其實只要間學校先做好自己,教好學生,慢慢一定會有一定口碑同好嘅畢業生例子,放位人數自然會降低,收嘅學生質素會越梨越好呢。

‹ 上一主題|下一主題