用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 認中文字
go

認中文字

想係屋企慢慢教小朋友認字,有無好既教材? 有無學國語既動畫介紹?

MrBeast  喜羊羊?  發表於 14-9-16 11:00

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己覺得基礎漢字500幾好,但有d小朋友會嫌悶,我大仔時兩歲前無興趣,但兩歲半左右就突然好鍾意,仲好快睇哂添!

另外,"我會讀"/"我自己會讀"都唔錯,故事性強d

恐龍家

回覆:hildakiu 的帖子

多謝提意。係咪書店可買到呢?

MrBeast  如nr library, 借都可以。  發表於 14-9-18 08:46

醒目開學勳章 貢獻勳章

GabGabGab 發表於 14-9-16 18:52
多謝提意。係咪書店可買到呢?
大書局,或者直資上青田網站買
恐龍家

回覆:認中文字

純路過好奇,乜兩歲應該開始認中文字傢?
我一直冇打算咁早開始添⋯⋯⋯⋯

引用:想係屋企慢慢教小朋友認字,有無好既教材?

原帖由 GabGabGab 於 14-09-15 發表
想係屋企慢慢教小朋友認字,有無好既教材? 有無學國語既動畫介紹?
青田的我自己會讀系列。有廣東話同國語cd.

happyfleet 發表於 15-3-20 15:37
青田的我自己會讀系列。有廣東話同國語cd.
Thank you. My LO likes "青田的我自己會讀"

sushimama 發表於 15-3-20 12:13
純路過好奇,乜兩歲應該開始認中文字傢?
我一直冇打算咁早開始添⋯⋯⋯⋯

...
I just want my LO to get familiar with Chi charaters considering his school teachs in English mainly. I am not asking him memorize certain number of charaters.

小曳人 發表於 14-9-16 10:29
我自己覺得基礎漢字500幾好,但有d小朋友會嫌悶,我大仔時兩歲前無興趣,但兩歲半左右就突然好鍾意,仲好快 ...

我都鍾意"我自己會讀"

引用:我自己覺得基礎漢字500幾好,但有d小朋友會

原帖由 小曳人 於 14-09-16 發表
我自己覺得基礎漢字500幾好,但有d小朋友會嫌悶,我大仔時兩歲前無興趣,但兩歲半左右就突然好鍾意,仲好快 ...
但我個仔會拼讀國語和英文,所以我們很難知道他是否真的知道那些字😓我們要買純中文字的教材才可

醒目開學勳章 貢獻勳章

iamadc 發表於 15-4-11 13:28
但我個仔會拼讀國語和英文,所以我們很難知道他是否真的知道那些字😓我們要買純中文字的教材才可

...
其實無所謂架! 台灣書咪一樣有拼音,就係幫細嘅小朋友閱讀,佢地慢慢就自己認到我大仔又係識英文先,識自己拼音,佢可以讀哂d地鐵站名,我地一路懷疑:到底佢識幾多中文字,但人仔其實好聰明,佢會自己由個拼音度學埋隻中文字!然後記住
所以到佢自己攞住本基礎漢字,佢由英文了解個意思,再睇中文字,然後學埋國語拼音!

恐龍家

引用:Quote:iamadc+發表於+15-4-11+13:28+但我個

原帖由 小曳人 於 15-04-11 發表
其實無所謂架! 台灣書咪一樣有拼音,就係幫細嘅小朋友閱讀,佢地慢慢就自己認到我大仔又係識英文先,識自 ...
請問你建議孩子多大學中文認字呢?(非資優小朋友)

醒目開學勳章 貢獻勳章

lambeanmama 發表於 15-4-12 06:58
請問你建議孩子多大學中文認字呢?(非資優小朋友)
其實無所謂,行街都可以指下路牌,唔好覺得一教就會記得就得
教得多,慢慢就會記得,只要一開始記得頭十個字,其他字都會容易dd

我細仔非資優,佢約3歲睇嘅高高的山第一冊
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

基礎漢字500,係邊個出版社?thanks