用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文老師全堂是以英語教書嗎?
樓主: cherrieshum
go

英文老師全堂是以英語教書嗎? [複製鏈接]

回覆 Feimum 的帖子

估吾到佢有吾少仇家,亦有吾少網友

引用:Quote:sissysze+發表於+14-10-11+11:26+津

原帖由 MrBeast 於 14-10-11 發表
其實可能要is, 至少能照顧到很大差異的學校,官津我估真唔使諗。
对於教授英語,其實一般local 小學,無論官、津、直、私提供的英文語境根本不會有大分别,而老師是否全英語亦不太重要,要英文流利,其實最重要是同學之間的日常溝通。無外籍同學的学校,学生之間根本不會用英文溝通,这才是国際学校和local school的重要分別。

longlokma 發表於 14-10-11 18:29
对於教授英語,其實一般local 小學,無論官、津、直、私提供的英文語境根本不會有大分别,而老師是否全英語 ...
Agreed, for oral, 我諗只有handful 的local schools 能provide 到好語境,當然亦超難入。至於英文語文方面,身邊一位fd小孩就讀的Is ,會就學生的程度給書本囘家看,之後要做短報告和囘校討論,而我小孩間傳統小學都有reading programme, 但就free 好多,父母簽個名就得,老師只會定期chk 下學生reading level 去到邊,學校主打都是書本內的grammar 句式和生字。

引用:Quote:longlokma+發表於+14-10-11+18:29+对

原帖由 MrBeast 於 14-10-11 發表
Agreed, for oral, 我諗只有handful 的local schools 能provide 到好語境,當然亦超難入。至於英文語文方面 ...
是啊,我自己認為香港孩子要reading and writing skill好,比speaking 容易,因為肯看書已經可以有好大帮助,但oral就真係要互動,有語境了,若学校未能足夠提供,唯有向外求了,就算是普通話亦然

全堂是以英語教書, i think that is not good

bobbob  why?  發表於 14-10-12 15:08

我女是港島英小小二,老師都會問小朋友是否聽得明白,如果不明白他們會用中解釋一次。其實可以理解的,始終抽入去什麼程度的小朋友也有。好同意係speaking那方面比較難train, 除非家中同她講英文。

回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

K3已經考到movers 14、15盾大有人在,樓主還是教導小朋友用心上堂吧。

bubuG 發表於 14-10-12 22:24
K3已經考到movers 14、15盾大有人在,樓主還是教導小朋友用心上堂吧。
人家以為自己果個係超班馬

引用:Quote:bubuG+發表於+14-10-12+22:24+K3已經

原帖由 penpen 於 14-10-12 發表
人家以為自己果個係超班馬
你咪講得咁白啦。

bubuG 發表於 14-10-12 23:39
你咪講得咁白啦。
oh! I'm So~rry

我需要重新講一次,這個題目純粹是詢問各位,你們的子女上英文課是全英教授還是夾雜粵語,我已經聽到很多訊息,感謝!
但是有個別家長經常胡亂批評本人,本人深感煩厭,只做最後一次回話:
第一,本人從不覺得女兒聰明或水平很高,相反小女應是資質愚笨,否則怎會連私小或直資小學也考不到。
第二,本人很著重英文,要求很高,如果不是老師主動說出會以全英語授課,本人不會那麼大反應。小女英語水平不俗,但一點也不高,我從未說過小女很厲害,這純粹個別家長混淆視聽!
第三,本人對於一些家長已經忍無可忍,你不同意我,不喜歡我,請不要在我的題目發言。

1.自命愚笨卻說其他小朋友差距大
2.著重英文但屋企比唔到英語環境,老師講過全英語又冇做到,可以搵校長、副校、級主任或者班主任查詢,你都唔係只係呢樣大反應,單憑姐姐講嘅嘢,就話其他家長無品又開個新topic,其實有d同第一點有關連,不是別人混淆視聽,只是有人說別人的小朋友水平差,那不是覺得自己好嗎?如果冇咁嘅意思,就唔應該話人哋小朋友差距大,甚麼連簡單句子也不懂
3.忍無可忍,題目係你出,但任何人都可以喺度發言,如果接受唔到負面嘅評語,索性唔好開題

回覆 penpen 的帖子

算啦,本住同校之誼,放佢一馬啦。

回覆 Jane1983 的帖子

我係針對事唔係針對人,試問我有冇話人冇品咁9唔搭8吖

Jane1983  算啦,佢應該明ga啦  發表於 14-10-13 13:06

仁立同仁紀小一英文堂都係用中文上堂, 應該都唔適合樓主個小朋友

Jane1983 發表於 14-10-13 12:46
回覆 penpen 的帖子

算啦,本住同校之誼,放佢一馬啦。

佢以後小心d講學校嘅事,我就當比面你算佢,我大果個讀咁多年都冇問題,如果唔係我都唔會比細果個放第一志願,佢入嚟唔夠一個月喺度呢樣果樣我實在忍唔到,我要維護學校,佢之前講其他家長冇品話佢細囝有問題,我都冇出過聲,真係針對事囉,但係果個人唔啱聽就係鬧人囉

Jane1983  吾敢當、吾敢當  發表於 14-10-13 13:32

睇完,明白何謂面係人地比,“架” 係自己 "deal "

penpen    發表於 14-10-14 07:16

樓主既言辭間實在俾人有太大既想像空間,係咪虛心定真係挑釁既問題,我相信作為家長既我地應該分得清楚。
樓主如果言辭間可以唔好咁尖峰銳利,我相信係無問題。你開每一條主題,都會引起好多人討論。

回覆 karbb1217 的帖子

妳係唔係唔抵得人哋咁多粉絲

我囡系英私小讀小一,現階段英文同General Studies都會有用廣東話,呢個系適應期。
‹ 上一主題|下一主題